Στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας

Στάση αναμονής τηρούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι Λάρνακας μετά τον χθεσινό τερματισμό από την Κυβέρνηση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας της πόλης, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ οι ΓΓ ΟΜΕΠΕΓΙΕ-ΣΕΚ Χαράλαμπος Αυγουστή και ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Νάντια Κυρίτση.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Χαράλαμπος Αυγουστή, Γενικός Γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΙΕ-ΣΕΚ «ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν εξελίξεις στο λιμάνι της Λάρνακας και σε πρόσφατες συναντήσεις που είχαμε με τους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών, είχαμε ζητήσει όπως έχουν έγνοια τους εργαζόμενους στην Kition, ώστε να μην θυματοποιηθούν».

«Με τις χθεσινές εξελίξεις οι εργαζόμενοι είναι βέβαιο ότι σκέφτονται πλέον το εργασιακό τους μέλλον», είπε.

Πρόσθεσε ότι «χθες το πρωί είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Υπουργείο Μεταφορών δεν θα θυματοποιήσουν αλλά θα διασφαλίσουν την εργασία των ανθρώπων αυτών με το νέο καθεστώς εργοδότη που θα υπάρξει».

«Έγνοια μας είναι το λιμάνι να παραμείνει ανοικτό, εξυπηρετώντας πλοία, τόσο τα εμπορικά όσο και αυτά που εντάσσονται κάτω από τον ανθρωπιστικό διάδρομο «Αμάλθεια»», σημείωσε ο κ. Αυγουστή.

Ανέφερε ακόμα ότι «την Πέμπτη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνάντηση του Υπουργού Γιάννη Παναγιώτου με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξη Βαφεάδη, τους Γενικούς Γραμματείς των Συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ και τους επικεφαλής των συντεχνιών των εργαζομένων στο λιμάνι, ούτως ώστε να ενημερωθούμε με ποιο τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται το λιμάνι».

Θα πρέπει συνέχισε ο κ. Αυγουστή «να εξευρεθεί ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν, είναι οι πιο κατάλληλοι, αφού είναι αυτοί που εργάζονται εκεί τα τελευταία τρία χρόνια και είναι αναγκαίοι για την ομαλή λειτουργία του λιμανιού».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Χαράλαμπος Αυγουστή είπε ότι «οι αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της Κύπρου έχουν ληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Εμείς λέμε ότι θέλουμε σύγχρονα λιμάνια που να εξυπηρετούν τον τόπο μας γιατί είμαστε νησί και είναι πάρα πολύ σημαντικοί οι λιμένες για τη χώρα μας».

Ωστόσο συνέχισε «δεν είμαστε οι αρμόδιοι να κρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δουλεύουν τα λιμάνια, καλύτερα και πιο σύγχρονα. Στόχος και σκοπός μας είναι να υπάρχουν σωστές θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες και τους εργαζόμενους» είπε και πρόσθεσε πως «σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος από το κράτος γιατί οι λιμένες είναι στρατηγικά σημεία εισόδου  στη χώρα μας».

Από την πλευρά της η Νάντια Κυρίτση, Γενική Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ Λάρνακας ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε στάση αναμονής για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο θέμα του λιμανιού».

«Υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση από πλευράς της κυβέρνησης ότι δεν θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι και θα εξευρεθεί η φόρμουλα για να συνεχίσουν την εργασία τους υπό τις νέες συνθήκες και την συλλογική τους σύμβαση και τα εργασιακά τους δικαιώματα» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση η κ. Κυρίτση είπε πως «φαίνεται πως η συμφωνία που έγινε μεταξύ της κυβέρνησης και της αναδόχου εταιρείας Kition Ocean Holdings Ltd, είναι όπως δύο πλοία που υπάρχουν στο λιμάνι Λάρνακας, ένα φορτωμένο με σιτηρά και ένα στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια» θα ξεφορτωθούν από τους εργάτες».

«Οι εργαζόμενοι στην Kition βρίσκονται στις θέσεις τους, οι εργάτες στο λιμάνι διεκπεραιώνουν τις δικές τους εργασίες και οι υπόλοιποι αναμένουν τις εξελίξεις από τα αρμόδια Υπουργεία για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «οι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους στο λιμάνι. Αυτό που υπάρχει είναι ομαλότητα σε αναμονή και αποφασιστικότητα ότι αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, δηλαδή τη συλλογική σύμβαση και τους όρους εργασίες τους θα διεκδικηθούν από τις συντεχνίες».

Ανέφερε επίσης ότι «η πάγια θέση της ΠΕΟ είναι πως τα λιμάνια είναι δημόσιος πλούτος και πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση του κράτους». «Σίγουρα η οικονομία και οι εργαζόμενοι έχουν πολλά περισσότερα να πάρουν κάτω από ένα δημόσιο καθεστώς παρά από ένα ιδιώτη» κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Κόμπος-Γέντζια
Επαφές Ειρ. Χαραλαμπίδου στη Μάλτα για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς
Απαντά στις επικρίσεις για τα κλιματιστικά η Αννίτα-«Πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου
Απαντά στα περί ολιγωρίας αρμοδίων στις πυρκαγιές ο ΠτΔ-Αποφάσεις την Τετάρτη για αποζημιώσεις
Στις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο ΠτΔ-Έδωσε οδηγίες για άμεση καταβολή αποζημιώσεων
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από S&P-Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη
Μόνο θετικά καταγράφει το ΕΛΑΜ στις διπλές εκλογές-Θεωρεί ευνοϊκό το κλίμα
Παρέλαβε ναρκοπέδιο, παραδίδει στρωμένο χαλί ο Ιωάννου-Πώς ανέτρεψε τα δεδομένα στο μεταναστευτικό
ΠτΔ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών