Με τη… δευτέρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία-EURO και Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζουν την τουριστική κίνηση

Σε ικανοποιητικά, αλλά πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή τουριστική περίοδο, κινούνται οι κρατήσεις των τουριστών σε ξενοδοχεία της Κύπρου, με τους αρμόδιους, να εκτιμούν ανάμεσα σε άλλα, ότι τόσο η διοργάνωση του EURO 2024, όσο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ανάμεσα στους λόγους στους οποίους θα παρατηρηθεί πτώση στις αφίξεις και ως επακόλουθο, στις κρατήσεις.

Τα δυο μεγάλα γεγονότα του καλοκαιριού, όπου το EURO 2024 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Γερμανία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία, αναμένεται να μαγνητίσουν για άλλη μια φορά τα βλέμματα του αθλητικού κόσμου και όχι μόνο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, να επηρεάζονται και οι επιλογές των τουριστών, αφού εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου από κάθε άκρη της γης, πρόκειται να σπεύσει στις δυο προαναφερθείσες χώρες, για να τα παρακολουθήσει από κοντά.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, όπως εξήγησε στον REPORTER ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, «φαίνεται ότι οι κατ’ εξοχήν μήνες αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου που ακολουθούν, δηλαδή, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος, οι αριθμοί των αφίξεων θα κινηθούν ελαφρώς πιο κάτω από το 2023. Βέβαια, υπήρξε μια επιβράδυνση, όσο αφορά τις κρατήσεις, ωστόσο είμαστε λίγο πιο πίσω από την περσινή περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους έντονα και οι κρατήσεις της τελευταίας της στιγμής και ανάλογα με την έκτασή τους και τον αριθμό τους, θα δούμε αν μπορούμε να φθάσουμε τα νούμερα του 2023 ή αν θα είμαστε πιο πίσω».

Παρά το γεγονός ότι η πτωτική πορεία στους αριθμούς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σημαντικό ρόλο στο τέλος, πρόκειται να φέρουν συγκεκριμένοι αστάθμητοι παράγοντες. Όπως ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες, είναι η πολιτική κατάσταση στη γύρω περιοχή με τον πόλεμο στο Ισραήλ, η οικονομική ύφεση στη Μεγάλη Βρετάνια, η οικονομική κρίση που υπάρχει σε άλλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης απ’ όπου αντλούμε τουριστική εισροή τα τελευταία χρόνια, καθώς και το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία. «Οπόταν, όλα αυτά είναι παράγοντες οι οποίοι αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να σταθμιστούν και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η μεγαλύτερη μερίδα τουριστών, αναμένεται να αφιχθεί στο νησί μας, από τη Μεγάλη Βρετανία, αφού όπως κάθε χρόνο αποτελεί τη νούμερο ένα τουριστική μας αγορά, και ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες, πως είναι η Πολωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ιταλία, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες.

Μάλιστα, τα ξενοδοχεία τα οποία πρόκειται να έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, είναι αυτά που βρίσκονται στα παραλιακά μέτωπα, με πρώτη επαρχία την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και την Πάφο και κατά δεύτερο λόγο ακολουθούν η Λεμεσό και η Λάρνακα. Πάντως, όσο αφορά τα ορεινά θέρετρα, «δεν έχουν την αναμενόμενη τουριστική κίνηση, αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι κερδίζουν έδαφος, αφού κάθε χρόνο διαφαίνεται μια μικρή αύξηση στα ορεινά. Οι υποδομές, η ανέγερση νέων ξενοδοχείων, οι νέες πλατείες και η δημιουργία δρόμων, είναι κάτι που βοηθά στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών στα ορεινά», υπέδειξε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένεται να κινηθεί ο εξερχόμενος τουρισμός, με την Ελλάδα να παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των Κυπρίων, που θα πάρουν τις βαλίτσες τους για διακοπές στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως ανέφερε στον REPORTER o πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους, «η Ελλάδα είναι πρώτη στις επιλογές των επιβατών, ενώ, ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία και από εκεί και πέρα είναι διάφοροι ευρωπαϊκοί προορισμοί και τα μακρινά ταξίδια. Η περσινή περίοδος, ήταν χρονιά ρεκόρ για τον εξερχόμενο τουρισμό και τα ταξίδια των Κυπρίων, καθώς ήταν η πιο ψηλή επιβατική κίνηση όλων των εποχών και μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές και για φέτος, που θα είναι στα ίδια επίπεδα».

Όσον αφορά τις τιμές των εισιτηρίων και των ταξιδιωτικών πακέτων, αυτές, φαίνεται να αντανακλώνται μέσα από τη ζήτηση που υπάρχει, αφού εάν η ζήτηση είναι σε επίπεδα ρεκόρ, θεωρητικά οι τιμές δεν μπορούν να είναι παράλογες. «Αν ήταν παράλογες και εξαιρετικά υψηλές οι τιμές, εκ των πραγμάτων, δεν θα βλέπαμε αυτή τη ζήτηση. Αυτό το οποίο παρατηρείται γενικότερα, είναι ότι ο κόσμος ταξιδεύει και δεν έχει να κάνει μόνο με τους Κύπριους, αλλά και με τον εισερχόμενο τουρισμό και ο προϋπολογισμός που θα ξοδέψουν δεν αναμένεται να είναι περισσότερος από πέρσι. Οι πληθωριστικές τάσεις επηρεάζουν περισσότερο το πόσες μέρες μπορεί να διαμείνει κάποιος ή σε τι είδους κατάλυμα θα διαμείνει και λιγότερο το κατά πόσο θα ταξιδέψει ή όχι», ανέφερε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα