Την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με κύρια θέματα συζήτησης τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και θέματα που βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα, όπως η κατάσταση στη Γεωργία και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και στην Αϊτή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης της παράκαμψης των κυρώσεων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Συμβούλιο διεξήχθη επίσης συζήτηση για την παρούσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών. Κατά την εν λόγω συζήτηση, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις ως προς τις προσπάθειες για επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Κόμπος υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση, προκειμένου η ΕΕ να μπορεί να ανταποκριθεί με αποφασιστικό τρόπο στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε συνάμα για την αύξηση ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η 8η Διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής». Στη Διάσκεψη συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, του Ιράκ και του Λιβάνου. Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι μοναδική βιώσιμη λύση είναι η προώθηση της πολιτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Υπουργός επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ και στη σημασία αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακοίνωσε τη χρηματική συνεισφορά της Κύπρου με ποσό €100,000.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος είχε διμερή συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες  κ. Filippo Grandi.

Δειτε Επισης

Για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Κόμπος-Γέντζια
Επαφές Ειρ. Χαραλαμπίδου στη Μάλτα για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς
Απαντά στις επικρίσεις για τα κλιματιστικά η Αννίτα-«Πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου
Απαντά στα περί ολιγωρίας αρμοδίων στις πυρκαγιές ο ΠτΔ-Αποφάσεις την Τετάρτη για αποζημιώσεις
Στις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο ΠτΔ-Έδωσε οδηγίες για άμεση καταβολή αποζημιώσεων
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από S&P-Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη
Μόνο θετικά καταγράφει το ΕΛΑΜ στις διπλές εκλογές-Θεωρεί ευνοϊκό το κλίμα
Παρέλαβε ναρκοπέδιο, παραδίδει στρωμένο χαλί ο Ιωάννου-Πώς ανέτρεψε τα δεδομένα στο μεταναστευτικό
ΠτΔ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών