Οι συνομιλίες του ΔΟΑΕ με το Ιράν ανεστάλησαν μετά τον θάνατο του Ραΐσι

Οι προγραμματισμένες συζητήσεις μεταξύ του Ιράν και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για την επίλυση του αδιεξόδου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχουν ανασταλεί μετά τον θάνατο του Ιρανού Προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι, αυτόν τον μήνα, ανέφερε ο οργανισμός.

Μία ημέρα μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στις 19 Μαΐου που σκότωσε τον Ραΐσι και άλλους, «το Ιράν υπέδειξε ότι λόγω των 'ειδικών συνθηκών' δεν ήταν πλέον κατάλληλο να διεξαχθούν ουσιαστικές συζητήσεις» και θα οριστεί νέα ημερομηνία, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τη Δευτέρα.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του ΔΟΑΕ έχουν επανειλημμένα φουντώσει μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Τα τελευταία χρόνια, η Τεχεράνη μείωσε τη συνεργασία της με τον ΔΟΑΕ απενεργοποιώντας τις συσκευές επιτήρησης που απαιτούνται για την παρακολούθηση του πυρηνικού προγράμματος και έθεσε απαγορεύσεις για τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, επισκέφθηκε το Ιράν σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη συνεργασία με την Τεχεράνη. Μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του, ο κ. Γκρόσι αποδοκίμασε την «εντελώς μη ικανοποιητική» συνεργασία.

Σε ξεχωριστή εμπιστευτική έκθεση που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ την επόμενη εβδομάδα, ο Οργανισμός ανέφερε ότι το εκτιμώμενο απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν είχε φθάσει περισσότερο από 30 φορές το όριο που ορίστηκε στη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν υπολογίστηκε σε 6.201,3 κιλά στις 11 Μαΐου, αυξημένο κατά 675,8 κιλά από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Φεβρουαρίου.

Οι προσπάθειες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την αναβίωση της συμφωνίας - επαναφέροντας τις ΗΠΑ στη συμφωνία και το Ιράν σε συμμόρφωση - έχουν αποβεί μέχρι στιγμής άκαρπες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία