Πραγματοποιείται η δεύτερη διοργάνωση Γηρι-Ολυμπιακών-Στο επίκεντρο η ενεργός γήρανση
18:41 - 27 Μαΐου 2024
Με πολλαπλάσια συμμετοχή πραγματοποιούνται φέτος για δεύτερη χρονιά οι Γηρι-Ολυμπιακοί Αγώνες (Geri-Olympics) σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Στέγης Αρχάγγελος Μιχαήλ, Κώστας Κυριακίδης, χαιρετίζοντας τη διοργάνωση στο Πολυπροπονητήριο «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λευκωσία, οι αθλούμενοι που προέρχονται από 52 δομές σε Κύπρο και Ελλάδα ξεπερνούν τους 1000, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι οι εθελοντές που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
Την έναρξη της εκδήλωσης στη Λευκωσία χαιρέτισε και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, σημειώνοντας ότι είναι «μία διοργάνωση που έχει στο επίκεντρο την υγιή και ενεργό γήρανση και σύμβολο την αγωνιστικότητα και το ακούραστο και αδάμαστο πνεύμα» και προσθέτοντας ότι οι Γηρι-Ολυμπιακοί είναι μια καλή πρακτική που ανταποκρίνεται στην πολιτική που προωθεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η κ. Ευαγγέλου ανέφερε, δε, ότι αναμένεται να κατατεθεί πριν τον Σεπτέμβριο από το Υφυπουργείο πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την τρίτη ηλικία. Ακόμα, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Ηλικιωμένων, που θα περιλαμβάνει και ποιοτικά κριτήρια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η κ. Ευαγγέλου υπογράμμισε τη σημασία πολιτικών που συμπεριλαμβάνουν τη διάσταση της γήρανσης, σημειώνοντας ότι, λόγω των επιστημονικών και ιατρικών εξελίξεων, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας, επεκτείνεται ο χρόνος της ζωής των ατόμων.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην πρώτη Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Τρίτη Ηλικία, που συντονίζει το Υφυπουργείο, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο Σχέδιο με την εμπλοκή συνολικά 11 Υπουργείων και Υφυπουργείων, την πορεία υλοποίησης του οποίου παρακολουθεί στενά ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης».
«Έχοντας ως στόχο να καλύψει όλα τα θέματα που άπτονται της υγιούς και ενεργούς γήρανσης, της ποιοτικής διαβίωσης, της κοινωνικοποίησης και της συμπερίληψης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, η Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες, την Κοινωνική Ενσωμάτωση, την Υγιή Γήρανση και τη Διαφορετικότητα και τις Ανισότητες», εξήγησε η Υφυπουργός.
Η ίδια σημείωσε ότι, αν και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, είναι αρκετά πιθανόν να καταθέσει το Υφυπουργείο σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο νωρίτερα, χάριν στην «εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασίας που υπάρχει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», όπως είπε.
Όσον αφορά το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Ηλικιωμένων, η κ. Ευαγγέλου εξήγησε ότι θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους, όχι μόνο δικαιούχους του ΕΕΕ, οι οποίοι χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα σε Στέγες Ηλικιωμένων αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος που απαιτείται για τα τροφεία. Σημείωσε, δε, ότι στο Σχέδιο θα περιλαμβάνονται και κριτήρια για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από τις Στέγες, τα οποία θα είναι δεσμευτικά για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Τέλος, η Υφυπουργός συνεχάρη τόσο τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τη Στέγη Καϊμακλίου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς και τους συμμετέχοντες αθλούμενους, εθελοντές και προσωπικό που παρείχε φροντίδα.
Ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης, σημείωσε ότι στόχος της προσπάθειας που γίνεται, μέσα από τη συνεργασία της Στέγης και του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας, είναι η προαγωγή της ασφαλούς, υγιούς και ενεργού γήρανση, με βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, καθώς και βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων μέσα από τις δραστηριότητες αυτές.
Εξάλλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση με τη σειρά της η Διευθύντρια της Στέγης, Έρση Παπαγιάννη, επεσήμανε πως το γεγονός ότι οι οργανισμοί που συμμετέχουν στη διοργάνωση αυξήθηκαν σε 52 από 17 που ήταν πέρσι, επειδή πείστηκαν για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η προσπάθεια αυτή. Η ίδια σημείωσε ότι μέσω της συνεργασίας των οργανισμών, μπορούν να παρουσιάσουν και στο Υφυπουργείο βέλτιστες πρακτικές για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Η κ. Παπαγιάννη αναφέρθηκε, ακόμα, στην προώθηση της δημιουργίας δικτύου συγγενών υπεράσπισης κλειστών δομών, προκειμένου να εισακούγονται και εισηγήσεις για το πως θα επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη φροντίδα των ηλικιωμένων.
Την επιτυχία της διοργάνωσης των Γηρι-Ολυμπιακών επεσήμανε και η ειδική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου του ΑΠΙ, Ευαγγελία Ρωμανοπούλου, η οποία σημείωσε ότι εξελίσσεται σε ένα θεσμό. Επίσης, η κοινωνική λειτουργός της Στέγης Αρχάγγελος Μιχαήλ, Αθηνά Εμμανουηλίδου, ανέφερε ότι οι αθλούμενοι της Στέγης θα μεταβούν τον Ιούνιο στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν σε αντίστοιχη διοργάνωση εκεί.
Χαιρετισμούς απηύθυναν στην εκδήλωση και η λειτουργός του ΚΟΑ, Αντιγόνη Τάμπα, καθώς και ο Πατέρας Ραφαήλ, εκ μέρους του Μητροπολίτη Ταμασού, εκφράζοντας τη στήριξή τους στις προσπάθειες για δραστηριοποίηση και άθληση των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, οι αθλούμενοι της Στέγης «Αρχάγγελος Μιχαήλ», συμμετείχαν σε αθλήματα και προσαρμοσμένες δραστηριότητες για τα οποία προετοιμάζονται από τους φροντιστές, φυσιοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, όπως καλαθοσφαίριση, μπόουλινγκ, επιτραπέζια αντισφαίριση, δρόμος κ.α. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους για την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία τέτοια δραστηριότητα, στο τέλος της οποίας έλαβαν αναμνηστικά συμμετοχής στους δεύτερους Γηρι-Ολυμπιακούς.
Πηγή: ΚΥΠΕ