Για «ματωμένο κεφάλαιο» στην κυπριακή ιστορία μιλά το ΑΚΕΛ, ζητώντας αυτοκριτική

Για ένα ματωμένο κεφαλαίο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, των δολοφονηθέντων αριστερών του ’56-’59 "από τους μασκοφόρους του Γρίβα, που δεν διδάσκεται στα σχολικά εγχειρίδια και ένα κυρίαρχο αφήγημα που επιμένει ν’ αποσιωπά σημαντικές ιστορικές στιγμές και να κρύβει επιμελώς ευθύνες και υπεύθυνους, αίτια και αιτιατά", έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εγκαινιάζοντας χθες στα Περβόλια την πλατεία «Ηλία Τοφαρή», που δολοφονήθηκε τον Γενάρη του 1958 στην Κώμα του Γιαλού με 8 σφαίρες πισώπλατα.

Την ίδια μέρα στη Λύση δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Πέτρου, είπε ο κ. Στεφάνου κάνοντας λόγο  "για οργανωμένο σχέδιο του Γρίβα. Το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τούρκικης εισβολής του 1974 δεν προέκυψε από το πουθενά, ούτε και ξαφνικά, έχει τη δική του ιστορία, που πάει δεκαετίες πίσω, ανέφερε.

«Όσοι είχαν την ευθύνη για τις δολοφονίες, αλλά και γενικότερα η Δεξιά, μέχρι σήμερα δεν βρήκαν το θάρρος να ψελλίσουν ούτε μια λέξη αυτοκριτικής, ούτε ένα συγνώμη για τις δολοφονίες. Δεν βρήκαν το θάρρος να αναγνωρίσουν λάθη και εγκλήματα και ν’ απολογηθούν. Αντίθετα, επιμένουν να δαφνοστεφανώνουν τον Γρίβα και όσους άλλους αιματοκύλισαν την Κύπρο, επιτέθηκαν στην Δημοκρατία και άνοιξαν την κερκόπορτα στον Αττίλα», επεσήμανε ο κ. Στεφάνου.

"Ο κατάλογος όσων δολοφονήθηκαν από τους μασκοφόρους του Γρίβα επειδή ήταν στελέχη του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος περιλαμβάνει δεκαενν19έα ήρωες, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες", συνέχισε. «Η πρόκληση ν’ απαντήσει το ΑΚΕΛ με το ίδιο νόμισμα ήταν τεράστια. Και μπορούσε να το κάνει. Αλλά δεν το έκανε. Ούτε το ’58, ούτε το ’73 και το ’74, ούτε και μετά το ’74. Αντίθετα, έβαλε πλάτη για να μην πέσει ο τόπος στον γκρεμό, να μην βυθιστεί στη σύγκρουση και στο αίμα. Αυτό είναι το ΑΚΕΛ. Δύναμη πραγματικά πατριωτική που βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου μας και του λαού μας. Έτσι έκανε πάντοτε, έτσι θα συνεχίσει να κάνει», επεήμανε.

Αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια ν’ αποκαταστήσει τη μνήμη των αδίκως δολοφονηθέντων την περίοδο 1956 – ’58, λέγοντας "η Δεξιά και διάφορες οργανώσεις της αντέδρασαν έντονα και με φανατισμό. Υπενθύμισε ότι ακόμα από την εποχή του αντιαποικιακού αγώνα η Δεξιά δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις εκκλήσεις του ΑΚΕΛ για ενότητα δράσης και παρότι το ΑΚΕΛ διαφώνησε με την ένοπλη τακτική του αγώνα της ΕΟΚΑ δεν δίστασε ποτέ να βοηθήσει αγωνιστές της Οργάνωσης".

Μίλησε για την αντίσταση του ΑΚΕΛ ενάντια στον φασισμό και την ακροδεξιά και τις προειδοποιήσεις του κόμματος για την εμφάνιση του ΕΛΑΜ. «Όταν το ΑΚΕΛ κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μαζί να απομονώσουμε το ΕΛΑΜ κάποιες από αυτές συνεργάζονταν, συναλλάσσονταν και έκαναν συμφωνίες για προεδρικούς θώκους μαζί του. Ο κόσμος γνωρίζει καλά ποιος είναι απέναντι στο ΕΛΑΜ και ποιοι θυμήθηκαν τώρα να σταθούν απέναντί του γιατί χάνουν ψήφους. Είναι γι’ αυτό που πέφτουν στο κενό οι προεκλογικές προσπάθειες κάποιων να ταυτίσουν το ΑΚΕΛ με το ΕΛΑΜ».

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε βεβαιότητα ότι «μετεκλογικά θα αρχίσουν πάλι τα αλισβερίσια με την ακροδεξιά. Αυτό κάνει άλλωστε η δεξιά στην Ευρώπη. Συνεργάζεται, στηρίζει και συμμετέχει σε κυβερνήσεις με την ακροδεξιά. Μέχρι και η υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν -της πολιτικής οικογένειας του ΔΗΣΥ- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με την πολιτική ομάδα της ακροδεξιάς».

Είναι γι’ αυτό, συνέχισε, "που όσοι θέλουν να υπάρχει συνέπεια και αποφασιστικότητα στο αντιπάλεμα της ακροδεξιάς γνωρίζουν ότι πρέπει να στηρίξουν το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία στις επερχόμενες εκλογές. Αυτή η πολιτική πράξη - γιατί η ψήφος είναι πολιτική πράξη- όπως είπε, είναι το καλύτερο μνημόσυνο στον Ηλία Τοφαρή που έπεσε θύμα του φασισμού. Η ψήφος στο ΑΚΕΛ είναι το καλύτερο μνημόσυνο προς όλους τους αδίκως δολοφονηθέντες από τους μασκοφόρους του Γρίβα, αλλά και προς όλους όσοι έπεσαν αντιστεκόμενοι στον φασισμό της ΕΟΚΑ Β’ και των πραξικοπηματιών το 1974", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ