Τα πέντε ισχυρά μέτωπα των Εισαγγελέων

Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός έχουν ανοίξει πέντε ισχυρά αντιπαραθετικά μέτωπα. Το πρώτο με την Ελεγκτική Υπηρεσία και αφορά στην επιθυμία τους για παύση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Οι λόγοι αυτής της σύγκρουσης είναι σαφείς. Η κριτική που ασκείτο στις αποφάσεις τους, η αμφισβήτηση η οποία ήταν τεκμηριωμένη και ως εκ τούτου πειστική. Ένα παράδειγμα οι απανωτές εισαγγελικές γνωματεύσεις για περιορισμό των πληροφοριών για τα «χρυσά διαβατήρια» που εμπόδιζαν το έργο του Γ. Ελεγκτή για διαφάνεια.

Η καταγγελία στην Αρχή κατά της διαφθοράς για την αναστολή ποινικής δίωξης πρώην πελάτη του Βοηθού Εισαγγελέα η οποία έγινε με χρήση του Ανέλεγκτου μέσα σε δυο γραμμές, οδήγησε στην τελική σύγκρουση όταν καταγγέλθηκε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Επισημαίνω ότι θα ήταν ουσιώδους σημασίας να υπήρχε και ενημέρωση σε σχέση με τα γεγονότα που ακολούθησαν την αναστολή και που βρίσκεται σήμερα ο συγκεκριμένος που ευνοήθηκε από τις ενέργειες Αγγελίδη- Κατσουνωτου.

Το Δεύτερο Μέτωπο αφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Δεν δημοσιοποίησαν οι ίδιοι οι Εισαγγελείς την απόφαση τους στο αίτημα της Αρχής για ποινική Δίωξη Μ. Κατσουνωτου, χαρακτήρισαν ως εμπιστευτική την απάντηση τους στην Αρχή προφανώς για να δεσμεύσουν τον Επίτροπο Διαφάνειας να μην την δημοσιοποιήσει, πράγμα που αντιβαίνει στη διαφάνεια και λογοδοσία σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση στη βάση της οποίας οδηγήθηκε και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στο Ανώτατο για παύση. Όταν τους ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τους παρέπεμπαν στην Αρχή κατά της διαφθοράς, την ίδια ώρα που χαρακτήριζαν εμπιστευτική την επιστολή που απέστειλαν στην Αρχή . Γνωρίζουν οι Εισαγγελείς ότι η Αρχή με πολύ περιορισμένες εξουσίες εξυπηρέτησε επικοινωνιακές πολιτικές σκοπιμότητες τη δεδομένη στιγμή που ο κλοιός με καταγγελίες για τη διαφθορά της προηγούμενης κυβέρνησης έσφιγγε επικίνδυνα. Η δημιουργία της Αρχής ήταν επικοινωνιακή κίνηση εξού και τωρα θα αποδειχτεί η περιορισμένη έκταση εξουσιών της με την Υπόθεση Κατσουνωτού.

Το Τρίτο Μέτωπο αφορά στην κ. Ανδριάνα Νικολάου. Η δήλωση του Εισαγγελέα για τα πεπραγμένα στην υπόθεση που μας συντάραξε, από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, ήταν προκλητικότατη. Πήρε και πληρωμένη απάντηση στην συνέχεια από την ίδια την κ. Νικολάου. Καταρχάς άνοιξαν την υπόθεση γιατί τους Υποχρέωσέ το ΕΔΑΔ. Η στάση της Νομικής Υπηρεσίας που ήταν εριστικά αντιπαραθετική όπως την χαρακτήρισε η δικαστής, απαξιωτική και προσβλητική κατά τη θανατική ανάκριση είναι γεγονός όπως και το αίτημα της Νομικής Υπηρεσία να μείνει το πόρισμα ανοιχτό.

Τέταρτο Μέτωπο το Κοινοβούλιο. Ζητούν εξαίρεση από το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ λες και η Νομική Υπηρεσία δεν είχε κρούσματα σοβαρής διαφθοράς και ποινικών αδικημάτων . Επικαλούνται λόγους αξιοπρέπειας και αιτούνται αυτορρύθμιση και επιχειρηματολογούν για ταύτιση με το δικαστικό σώμα. Αν πολιτικά κόμματα η βουλευτές θέλουν να ικανοποιήσουν το αίτημα τους να το πουν στους πολίτες. Βέβαια δεν υποτιμώ τα ισχυρά συμφέροντα άλλωστε το Ανέλεγκτο έχει κλείσει στα συρτάρια υποθέσεις και υποθέσεις. Το είδαμε άλλωστε και στην επιτροπή θεσμών σε τι άκρα έφτασαν μερικοί για να αποτρέψουν τη συμπερίληψη τους στις πρόνοιες της Πρότασης νόμου. Παρόμοιες συμπεριφορές αναμένω και στην ολομέλεια.

Το Πέμπτο Μέτωπο το έχουν ανοίξει με την ισχυρή πλειοψηφία της Κοινωνίας. Η επιθυμία τους για μη έλεγχο και λογοδοσία δεν μπορεί να γίνει πλέον αποδεχτή. Οι δυο κουβαλούν βαρίδια ως πρώην Υπουργοί μιας κυβέρνησης που κρίθηκε επικρίθηκε και διέσυρε την Κύπρο διεθνώς . Αντί να επιδείξουν σεμνότητα και κάθε τους κίνηση να αποσκοπεί στο να πείσουν με πράξεις για τις προθέσεις τους, δίνουν περαιτέρω δικαιώματα με υποθέσεις η εκδίκαση των οποίων αγνοείται η καθυστερεί , μαυρίζουν πορίσματα όπως των διαβατηρίων η του μαύρου βαν, με παρεμβάσεις για να αποφεύγεται η κριτική. Είναι προφανές ότι αυτή η απόλυτη δύναμη που παραχωρεί το αξίωμα τους οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις. Προκαλούν για ιδιοτελείς λόγους μια μεγάλη θεσμική κρίση χωρίς να φαίνονται έτοιμοί να αναλάβουν και την ευθύνη για τις συνέπειες; Η αξιολόγηση των αποφάσεων τους και η κριτική θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα στον σύγχρονο κόσμο .Αλλά προφανώς «μεθυσμένοι» από το νέκταρ της απόλυτης και Ανέλεγκτης Εξουσίας βλέπουν τον κόσμο πολύ διαφορετικά από εκεί ψηλά στον Όλυμπο .

Δειτε Επισης

«Προϊόντα παράγωγα κάνναβης CBD / THC»
Δύναμή μου, εσείς
Ο «ρυθμιστικός» ρόλος των κομμάτων
Ο κόσμος τους φτύνει κι αυτοί νομίζουν ότι βρέχει
Το δικαίωμα δημόσιας ακροαματικής διαδικασίας στις πειθαρχικές δίκες
Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Δικαίωμα ψήφου στους φυλακισμένους
Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη