Πωλούσε πολύτιμα αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο στο eBay-Πώς ξεσκεπάστηκε η δράση ενός... ένδοξου ληστή

Έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκατοντάδες θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου πωλήθηκαν σε Αμερικανούς αγοραστές διεξάγει το FBI στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το BBC, το FBI συνέβαλε στην επιστροφή 268 αντικειμένων που είχαν πωληθεί σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον και τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι είχαν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του.

Πωλήσεις χαμένων θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου στο eBay...

Aγοραστής με έδρα τη Νέα Ορλεάνη είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι έλαβε e-mail από πράκτορα του FBI που του ζητούσε πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay και τον ενημέρωσε ότι συνέδραμε τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου στη διερεύνηση της εξαφάνισης ή της κλοπής αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο αγοραστής δήλωσε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα.

Ανακτήσεις κλαπέντων αντικειμένων και έρευνες

Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει, από την πλευρά του, πως από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή αγνοούνται, μέχρι στιγμής έχουν ανακτηθεί 626 και άλλα 100 έχουν εντοπιστεί αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα απολεσθέντα αντικείμενα δεν ήταν καταγεγραμμένα, και το Βρετανικό Μουσείο αναζητεί ακόμη τρόπους για να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται ότι οι συλλέκτες συμφωνούν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο ώστε να τα αξιολογήσει το προσωπικό.

Κατηγορίες εις βάρος του εφόρου της αρχαιοελληνικής συλλογής του Βρετανικού Μουσείου

Ο Πίτερ Χιγκς, έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής και ασκών χρέη επικεφαλής του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο ότι έκλεψε, κατέστρεψε, έλιωσε και πούλησε αρχαία αντικείμενα και ενθυλάκωσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνολικά 100.000 λίρες από τις πωλήσεις, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα της αγωγής που άσκησε το Βρετανικό Μουσείο σε αστικό δικαστήριο εις βάρος του, πιστεύει ότι ο Χιγκς έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.

Το Βρετανικό Μουσείο πιστεύει πως ο Χιγκς, ο οποίος έχει στο μεταξύ απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.

Ενδείξεις εις βάρος του βασικού υπόπτου

Τρεις αγοραστές δήλωσαν, σύμφωνα με το BBC, ότι ο πωλητής «sultan1966"» παρουσιάστηκε ως «Paul Higgins» ή «Paul» στο eBay ή μέσω e-mail που αντάλλαξε μαζί τους.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το Βρετανικό Μουσείο λέει ότι ο Χιγκς παραδέχθηκε ότι ο λογαριασμός sultan1966 τού ανήκε.

Ο αγοραστής από τη Νέα Ορλεάνη, ονόματι Τόνιο Μπιρμπίλια, δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι είχε αγοράσει δύο αντικείμενα από τον «sultan1966»: το ένα ήταν ήταν ένα πετράδι από αμέθυστο που απεικονίζει έναν Έρωτα να ιππεύει ένα δελφίνι, το οποίο αγόρασε έναντι 42 λιρών τον Μάιο του 2016 και το άλλο ήταν ένας πορτοκαλί πολύτιμος λίθος σχήματος σκαραβαίου, που αγόρασε έναντι 170 λιρών.

Ο Μπιρμπίλια έστειλε την πληρωμή του για το εν λόγω αντικείμενο σε λογαριασμό PayPal που είχε καταχωρηθεί στην προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Χιγκς.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει ακόμη εξετάσει τα αντικείμενα αυτά, οπότε δεν έχει ακόμη διαπιστώσει αν προέρχονται από τη συλλογή του.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι το μόνο μέρος όπου έχουν καταλήξει αντικείμενα, που λείπουν από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Δανός έμπορος αρχαιοτήτων Ιτάι Γκραντέλ, ο οποίος ειδοποίησε πρώτος το μουσείο για κλοπές, εντόπισε αντικείμενα που πωλήθηκαν σε αγοραστές σε διάφορες πόλεις, όπως το Αμβούργο, ηΚολωνία, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από τον Λίβανο έλαβε ο ΥΠΕΞ στον απόηχο των απειλών της Χεζμπολάχ
Στα σκαριά δύο κέντρα στήριξης για διατροφικές διαταραχές-Εκπονείται Εθνική Στρατηγική
Στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ντροπής ο Ερντογάν
Τρίζει τα δόντια στη Χεζμπολάχ η Κομισιόν-«Οποιαδήποτε απειλή προς κράτη μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»
Κ. Μητσοτάκης: Τα Σκόπια δεν μπορούν να παίζουν με την Αθήνα
Επαναδιορισμό της σχέσης με την Κυβέρνηση και τριπλό συνέδριο ζητούν βουλευτές της ΔΗΠΑ
Η πολυτελής ζωή εγκληματικής οργάνωσης που λήστευε σπίτια και μαγαζιά -Δήλωναν άστεγοι, ζούσαν σε μεζονέτες
Ομοίωμα πιστολιού το... όπλο που εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας
Αντέδρασε το Ισραήλ στις απειλές Χεζμπολάχ στην Κύπρο-«Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν»
Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σε ξηρά χόρτα πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (pics)