Αντίθεση Ισότητας στην απαγόρευση προαγωγών 18 μήνες πριν την αφυπηρέτηση

Την κάθετη αντίθεσή της με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, που απαγορεύει τις προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων 18 μήνες πριν από την αφυπηρέτησή τους, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα.

Όπως αναφέρει, "μετά την πρωτοφανή, αυθαίρετη και μονομερή αφαίρεση του δικαιώματος πρόσβασης σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκτός ΓεΣΥ από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, δικαίωμα που συνεχίζουν να απολαμβάνουν πλείστοι από τους συνανθρώπους μας, οι υπάλληλοι του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχονται ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με μια κατάφωρα αυθαίρετη απογύμνωση ενός ακόμα κεκτημένου τους δικαιώματος".

Σημειώνει ότι η εν λόγω ρύθμιση παραβιάζει θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και αρχές, ενώ παράλληλα αντιβαίνει στο Ενωσιακό Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η ρύθμιση αφορά άμεση διάκριση και παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, καθώς συνιστά διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας, ενώ προσβάλλεται και το δικαίωμα ίσης πρόσβασης στις δημόσιες λειτουργίες, που επιβάλλει την επιλογή των υπαλλήλων με κριτήρια αξιοκρατίας και ίσων ευκαιρίων. Επιπλέον, σημειώνει ότι η ρύθμιση επιχειρεί ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων και εύλογων προσδοκιών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ υπογραμμίζει και το γεγονός ότι προετοιμάστηκε με ενημέρωση μόνο μίας συντεχνίας.

Βάσει των πιο πάνω, η συντεχνία καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο στην τωρινή του μορφή και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο επί ίσοις όροις με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο την εξεύρεση λύσεων που δεν θα πλήττουν δυσανάλογα τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο.

"Διαφορετικά, είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Ευελπιστούμε ότι η λογική θα επικρατήσει έναντι της αυθαιρεσίας και του αποκλεισμού, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες εντάσεις", καταλήγει η Ισότητα στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά καλύτερη η νέα συμφωνία με ΟΠΑΠ για το Υπουργείο Οικονομικών
Στα σκαριά δύο κέντρα στήριξης για διατροφικές διαταραχές-Εκπονείται Εθνική Στρατηγική
Κλειστά τα Τμήματα ΣΥΛ και ΣΑΛ λόγω μεταφοράς στον ΕΟΑ
Αναπροσαρμογή πολιτικών του κράτους για τους πρόσφυγες ζητά η ΠΕΠ
Στήριξη Βουλής στο έργο του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Αννίτα Δημητρίου
Διαχειρίσιμο μέχρι στιγμής το πρόβλημα επηρεασμού του GPS λόγω των συρράξεων στο Ισραήλ
Επ. Κατεχόμενων Δήμων: Δεν είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας
Τέσσερις στους πέντε πολίτες ζητούν περισσότερες δράσεις για το κλίμα από τις χώρες τους
Διαμαρτυρία ΔΕΟΚ για χαμηλόμισθους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών
Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες-Παραμένει στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος