Δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες στην Κύπρο ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος στους άντρες, σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, στοιχεία 2023.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΥΚΑΦ ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι ο συχνότερος καρκίνος των ενδοκρινών αδένων, αποτελεί το 90% αυτών. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αρχείο Καρκίνου παρουσιάζουν ότι τα άτομα που κυρίως επηρεάζονται είναι μεταξύ 35 και 59 ετών. Τονίζεται ότι είναι πλήρως ιάσιμος στις πλείστες των περιπτώσεων και γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή που τιμάται στις 25 Μαΐου διεθνώς, σηματοδοτεί την έναρξη της ετήσιας εκστρατείας διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του ΠΑΣΥΚΑΦ για την υγεία του θυρεοειδούς αδένα.

Όπως αναφέρεται, η ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα δεν είναι απλώς μία σωματική πάθηση, είναι μία «αόρατη αναμέτρηση» με συμπτώματα που επηρεάζουν βαθιά τη συναισθηματική υγεία, οδηγώντας σε συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης, εναλλαγές της διάθεσης, κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.  

Αυτές οι συναισθηματικές επιδράσεις, σημειώνεται, είναι συχνά «κρυμμένες», καθιστώντας τις δύσκολες στο να τις διακρίνουν ή να τις αντιληφθούν οι άλλοι. Αυτή η αόρατη συναισθηματική αναταραχή προσθέτει άλλο ένα επίπεδο δυσκολίας σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους, τονίζοντας την ανάγκη για ενσυναίσθηση, κατανόηση και υποστήριξη στη διαχείριση της όλης κατάστασης.

Το κύριο σύμπτωμα για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα είναι η εμφάνιση ενός ογκιδίου (όζου) στο λαιμό. Στο πλαίσιο της πρόληψης εμπίπτει ο κλινικός έλεγχος του λαιμού όταν επισκέπτεται κάποιος τον γιατρό του, αλλά και η αυτοεξέταση της περιοχής του λαιμού τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αφού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό οζιδίων.

Η έγκαιρη ανίχνευση όζων στο θυρεοειδή και η τακτική παρακολούθηση από ειδικούς γιατρούς είναι το βασικό μέτρο για εξασφάλιση καλύτερων αποτελεσμάτων θεραπείας, γι’ αυτό ο ΠΑΣΥΚΑΦ ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να ζητούν ψηλάφηση του λαιμού όταν επισκέπτονται το γιατρό τους.    

Σημειώνεται ότι συμπτώματα στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή, είναι η βραχνάδα στη φωνή που διαρκεί περισσότερο από μερικές βδομάδες, μία μάζα στην περιοχή του λαιμού που δεν προκαλεί πόνο και μεγαλώνει αργά και σε σπάνιες περιπτώσεις μία διόγκωση του θυρεοειδούς μπορεί να ασκήσει πίεση στον οισοφάγο και να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση.

Η εμφάνιση του καρκίνου του θυρεοειδούς οφείλεται σε ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων με κυρίαρχα αίτια και παράγοντες κινδύνου, την ακτινοβολία του τραχήλου/λαιμού κατά την παιδική ηλικία, το γυναικείο φύλο, τη δίαιτα φτωχή σε ιώδιο, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς, καθώς και άλλους γενετικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στα πλαίσια γενετικών συνδρόμων, όσον αφορά στο μυελοειδή καρκίνο.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού έχουν ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο του θυρεοειδούς και αντίστροφα.

Δειτε Επισης

Πάνω από 300 νέες έξυπνες στάσεις εντός του 2024-Το πλάνο του Υπουργείου Μεταφορών
Πάνω από 130,8 εκ. οι πρόσφυγες για το 2024-«Έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός τα τελευταία χρόνια»
Διαβεβαιώσεις καλών σχέσεων έλαβε από τον Λίβανο ο ΥΠΕΞ στον απόηχο των απειλών της Χεζμπολάχ
Νέα γκάφα σε εξετάσεις-Έδωσαν λάθος γραπτό σε μαθήτριες, το απέσυραν οι Επιτηρητές
Σημαντικά καλύτερη η νέα συμφωνία με ΟΠΑΠ για το Υπουργείο Οικονομικών
Στα κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ντροπής ο Ερντογάν
Τρίζει τα δόντια στη Χεζμπολάχ η Κομισιόν-«Οποιαδήποτε απειλή προς κράτη μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»
Επαναδιορισμό της σχέσης με την Κυβέρνηση και τριπλό συνέδριο ζητούν βουλευτές της ΔΗΠΑ
Κλειστά τα Τμήματα ΣΥΛ και ΣΑΛ λόγω μεταφοράς στον ΕΟΑ
Ομοίωμα πιστολιού το... όπλο που εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας