Απογοητευμένος ο Γκουτέρες για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι απογοητευμένος από τη μη εφαρμογή των εντολών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον κ. Ντουζαρίκ, χαιρετίζει τη διέλευση σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω του περάσματος Kερέμ Σαλόμ.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός και για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων για να τερματιστεί ο κίνδυνος των αμάχων. Είναι απογοητευμένος από την έλλειψη εφαρμογής των πρόσφατων διαταγών του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα και υπενθυμίζει στα μέρη ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές», πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Με περισσότερους από 800.000 ανθρώπους εκτοπισμένους από τη Ράφα λόγω εχθροπραξιών και εντολών εκκένωσης από τις 6 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε τροφή, στέγη και καθαρό νερό.

Με την ανθρωπιστική επιχείρηση να είναι κοντά στην κατάρρευση, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι οι ισραηλινές αρχές πρέπει να διευκολύνουν την ασφαλή παραλαβή και παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών από την Αίγυπτο που εισέρχονται μέσω του Kερέμ Σαλόμ σε όσους έχουν ανάγκη.

Υπογραμμίζεται η ανάγκη να είναι ανοιχτά όλα τα σημεία διέλευσης σύμφωνα με το ψήφισμα 2720 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση για να φτάσουν σε όλα τα σημεία που βρίσκεται άμαχος πληθυσμός σε όλη τη Γάζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζαχάροβα: Απαιτούμε απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη
Βίντεο από την επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα-Ένας νεκρός
Πατέρας μαχαίρωσε τον γιο του στην καρδιά μετά από καβγά για τα άπλυτα πιάτα
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν ναυτικά drones και εγκαταστάσεις των Χούτι
Δέκα απόστρατοι στο Περού καταδικάστηκαν για βιασμούς που έκαναν πριν από 40 χρόνια
Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων: Η Χαμάς δεν μπορεί να εξαλειφθεί
Προσκυνητές εξακολουθούν να αγνοούνται στη Σαουδική Αραβία-Περισσότεροι από 900 οι νεκροί
Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο
Δύο πυρκαγιές ανάγκασαν τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν στο Νέο Μεξικό
Βόρεια Κορέα και Ρωσία υπέγραψαν συνολική στρατηγική σύμπραξη