Στα χειρότερα επίπεδα η έξαρση της ομοφοβίας στην Κύπρο-Δύο καταγγελίες κάθε εβδομάδα

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος, για την δέκατη πορεία υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου, ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχει συμπληρωθεί μία δεκαετία από την ημέρα που άρχισε να τιμάται το διαφορετικό στην Κύπρο, η κατάσταση στην κοινωνία μαρτυρά ότι οι αντιλήψεις και η αποδοχή έμεινε κολλημένη στον προηγούμενο αιώνα.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο έντονος ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβισμός, με την Κύπρο να κάνει κάποια βήματα μπροστά και να προωθεί κάποια στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ωστόσο ο ρυθμός που ακολουθείται, όσον αφορά στην αποδοχή και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των ατόμων της κοινότητας φαίνεται ότι δεν φαίνεται να κινείται γρήγορα, αντιθέτως άρχισαν να γίνονται βήματα προς τα πίσω, ειδικά μετά την πανδημία εποχή.

«Από το 2014 μέχρι σήμερα υπήρξε κάποιο σκαμπανέβασμα, με την έννοια ότι η κατάσταση βελτιωνόταν χρόνο με τον χρόνο, με την αποδοχή από την κυπριακή κοινωνία. Μετά την πανδημία όμως, είχαμε ένα τεράστιο πισωγύρισμα και είναι κοινή διαπίστωση ότι από το 2023 και το 2024 βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση, όσον αφορά στην ομοφοβία», ανέφερε στον REPORTER μέλος του ΔΣ της ACCEPT.

Αυτό που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι το γεγονός ότι η κατάσταση φαίνεται ότι έχει ξεφύγει, αφού η ρητορική μίσους διαδίδεται σε όλη την κοινωνία, ενώ έχουν αυξηθεί και οι καταγγελίες που δέχεται η ACCEPT για επιθέσεις σε βάρος ατόμων της κοινότητας. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται στους αριθμούς, αφού όπως αναφέρεται από πλευράς ACCEPT, άλλες χρονιές, πριν την πανδημία, γίνονταν δύο καταγγελίες για επιθέσεις το χρόνο, ενώ τώρα γίνονται δύο καταγγελίες την εβδομάδα.

«Αποθρασύνθηκαν οι ομοφοβικοί και αυτό είναι λόγω της ατιμωρησίας της ρητορικής μίσους. Παρά το ότι υπάρχει νόμος, η δημόσια ρητορική μίσους από άτομα που έχουν βήμα, είτε στη Βουλή, είτε δημόσια δεν τιμωρείται και οι πολίτες, αφού βλέπουν αυτά τα παραδείγματα, θεωρούν ότι μπορούν να το κάνουν και οι ίδιοι».

Χτύπησαν άτομα στο αυτοκίνητο και η Αστυνομία υπερασπίστηκε τους δράστες

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στην οργάνωση, τα εγκλήματα μίσους που έχουν αρχίσει να αυξάνονται, ουσιαστικά είναι επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμοι και γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει μία στενή συνεργασία με την Αστυνομία, η οποία στις πλείστες των περιπτώσεων ανταποκρίνεται στις καταγγελίες. Προς αυτό το σκοπό έχει ξεκινήσει και μία προσπάθεια για να εκπαιδευτούν τα μέλη της Αστυνομίας για θέματα ΛΟΑΤΚΙ και ομοφοβίας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν αρχίσει αυτές οι εκπαιδεύσεις, υπήρξε περιστατικό που αστυνομικός εξέφρασε προσωπική του άποψη, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε καταγγελία επίθεσης και στην ουσία υπερασπίστηκε τους δράστες.

«Συγκεκριμένος αστυνομικός, σε σταθμό στη Λευκωσία, αντιμετώπισε τα θύματα που πήγαν να καταγγείλουν επίθεση με αρκετά ομοφοβικό τρόπο, λέγοντας και πράγματα που δεν ευσταθούν. Συγκεκριμένα, ήταν δύο άτομα ιδίου φύλου που φιλήθηκαν στο όχημά τους και μπήκαν στο όχημα δύο άλλα άτομα από πίσω και άρχισαν να τους κτυπούν από πίσω. Τα θύματα πήγαν να καταγγείλουν και ο αστυνομικός τους είπε “και εμένα με πειράζει αυτό το πράγμα, είναι παράνομο να φιλιέστε δημόσια και μπορούν να σας καταγγείλουν και εκείνοι”. Ήταν αρκετά παράλογα αυτά που έλεγε».

Οι λόγοι πίσω από την οπισθοδρόμηση των απόψεων

Κι ενώ η Κύπρος είχε αρχίσει να κάνει βήματα προς τα μπροστά, η πανδημία του κορωνοϊού, που έκλεισε όλους στο σπίτι και ήταν η αφορμή για να αρχίσει η έξαρση των fake news, συνέδραμε αρνητικά, ώστε να αρχίσει η οπισθοδρόμηση των απόψεων, όσον αφορά στα θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή τη στιγμή, να είναι η χειρότερη της δεκαετίας.

«Αυτό έχει συμβάλει και η θεωρία των τρανς που έχει ξεκινήσει στην Αμερική και τη θεωρία των φύλων, που δεν έχει καμία σχέση στην Κύπρο. Επίσης, υπάρχουν τα fake news με τις εικόνες της Παναγίας από το εξωτερικό, αλλά ήταν με τρόπο που φαινόταν ότι ήταν στην Κύπρο. Επίσης, υπάρχουν και τα fake news για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ότι διδάσκουμε στα σχολεία σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου. Και υπάρχει και η ανάπτυξη της τεχνολογία, που είναι πιο εύκολο να διαδοθούν οι ψεύτικες ειδήσεις. Ένας άλλος λόγος πίσω από την οπισθοδρόμηση είναι και το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για τις θεραπείες μεταστροφής, επειδή έφερε την κυπριακή κοινωνία εναντίον μας, επειδή ακούστηκαν ψευδείς ειδήσεις όπως ότι προσπαθούμε να φιμώσουμε τους ιερείς», τόνισε το μέλος της ACCEPT.

Την ίδια ώρα, η οργάνωση αφήνει αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων, αφού φαίνεται ότι πλέον δεν έχουν στις προτεραιότητές τους τα θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και κάποια που τους υποστήριζαν, πλέον τους έχουν γυρίσει την πλάτη, φοβούμενοι ότι θα χάσουν ψήφους στις επερχόμενες εκλογές. Πάντως, η οργάνωση συνεχίζει τις επαφές, σε μία προσπάθεια να επέλθει η αλλαγή.

«Είχαμε επαφή με πολιτικά κόμματα που μας στηρίζουν, για να δούμε τα θέματα της ομοφοβίας. Ξέρουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει το Pride, αλλά δεν βλέπουμε πολιτική βούληση για να υπάρχουν άλλες νομοθεσίες για ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο πολιτικός γάμος, κάτι που έγινε στην Ελλάδα».

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης