Το κεφάλαιο κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, η πρόθεση για απαγόρευση και ο χρόνος που πιέζει

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία όλων των βαθμίδων, ειδικά μετά και την ψήφιση των νέων κανονισμών λειτουργίας των Δημοτικών, αφού υπήρχε τέτοια πρόνοια για απαγόρευση των κινητών, με την ΟΕΛΜΕΚ να θέτει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας το συγκεκριμένο θέμα. Το Υπουργείο Παιδείας, πάντως, παρουσιάζεται έτοιμο να συζητήσει το θέμα της απαγόρευσης, ωστόσο δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα, κατά πόσο είναι εφικτό να απαγορευτούν τα κινητά στα σχολεία ή όχι.

Το τελευταίο δεκαήμερο, το θέμα της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, αφού υπήρξαν αναφορές από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, ότι γίνονται σκέψεις για τον τρόπο που θα εισαχθεί η πρόνοια για την απαγόρευση των κινητών στα Γυμνάσια και Λύκεια, μετά την εισαγωγή σχετικής πρόνοιας στα Δημοτικά, με τους νέους κανονισμούς. Ένα πολυσυζητημένο θέμα, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαφορετική διάσταση, δεδομένου ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει προκαλέσει νέες εξελίξεις, με τα παιδιά να έχουν συσχετίσει την καθημερινότητά τους με τη συνεχή χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Το Υπουργείο Παιδείας, όπως έγινε γνωστό, προσανατολίζεται σε ίδιο μοντέλο με τα Δημοτικά για τα Γυμνάσια, που σημαίνει πλήρη απαγόρευση των κινητών στις σχολικές μονάδες, ωστόσο η ίδια η Αθηνά Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε πως θέλουν να διαφοροποιήσουν τις αποφάσεις για τα Λύκεια, αφού πρόκειται για πιο ώριμα παιδιά, που χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζεται η επέκταση της πρακτικής που εφαρμόζεται στις Τεχνικές Σχολές, όπου μαθητές αφήνουν τα κινητά τηλέφωνα σε θυρίδες ή απενεργοποιημένα στις τσάντες τους, πριν την είσοδο στις αίθουσες διδασκαλίας.

Ωστόσο, αυτό προκαλεί διάφορα ερωτηματικά, ως προς τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρακτική, δεδομένου ότι οι μαθητές των Λυκείων είναι συγκριτικά αρκετά περισσότεροι από εκείνοι των Τεχνικών Σχολών. Επίσης, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος ενός Λυκείου και μίας Τεχνικής Σχολής, δημιουργείται η απορία κατά πόσο είναι δόκιμο και αποτελεσματικό το συγκεκριμένο μέτρο.

Σημειώνεται πως βάσει των κανονισμών που ισχύουν αυτή τη στιγμή στα σχολεία, απαγορεύεται η παρουσία των κινητών τηλεφώνων στις αίθουσες διδασκαλίας, στις εκδηλώσεις ή στις συγκεντρώσεις, με τους μαθητές να είναι αντιμέτωποι με διάφορες τιμωρίες. Συγκεκριμένα, μόνο για την παρουσία των κινητών στις τάξεις, στις εκδηλώσεις ή στις συγκεντρώσεις υπάρχουν τιμωρίες από παρατήρηση μέχρι αποβολή, ενώ για τη χρήση κινητού οι τιμωρίες είναι αποβολή με αναστολή ή κανονική αποβολή μέχρι τρεις ημέρες.

Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι ποινές, οι πλείστοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί κάποια «ποινή» στους μαθητές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το πρόβλημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ΟΕΛΜΕΚ είχε θέσει το θέμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

Μία τοποθέτηση που είναι κοινό μυστικό και έχει προκαλέσει και αύξηση της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία, δεδομένου ότι οι μαθητές μιμούνται ο ένας τον άλλο και πολλές φορές, αρκετές από τις «προκλήσεις» που υπάρχουν στο διαδίκτυο, είναι οι αιτίες για σοβαρά περιστατικά ξυλοδαρμού, εκφοβισμού αλλά και σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στις σχολικές μονάδες. Η στάση του Υπουργείου Παιδείας και των καθηγητών για το ζήτημα, δείχνει ότι είναι έτοιμοι να λάβουν δραστικές λύσεις για να απαμβλυθεί το πρόβλημα.

Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας καλείται να βρει τη φόρμουλα, όσο το δυνατό γρηγορότερα, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και αν ο στόχος είναι να εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά, τότε θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ώστε αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές λόγω των διπλών εκλογών του Ιουνίου. Και πάλι, ο χρόνος θα είναι περιορισμένος αφού η Βουλή θα συνεδριάζει μόνο για ένα μήνα, μέχρι να διακόψει για το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι είτε το Υπουργείο Παιδείας θα ανοίξει το διάλογο και θα ολοκληρωθεί μετά το φθινόπωρο, είτε θα βιαστούν και θα ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι, με το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις σε κατοπινό στάδιο.

Δειτε Επισης

Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του 34χρονου που θεάθηκε να κρατάει πιστόλι και κυκλοφορούσε με εκρηκτικά
Διαψεύδουν τα περί πυραυλικής επίθεσης των Χούθι οι κάτοικοι της Χάιφας
Εξαπολύει πυρά και αφήνει σκιές για την Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Χρίστος Χριστοφίδης
Σε Μύκονο και Ίο οι έρευνες για τα κίνητρα της δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου
Υπέκυψε στα τραύματά του ο δράστης της απόπειρας φόνου εναντίον της 27χρονης στον Στρόβολο
Απόπειρα φόνου διερευνά η Αστυνομία για την έκρηξη σε καφετέρια στον Στρόβολο-Άλλες δύο συλλήψεις
Ο ΚΟΑΠ ολοκλήρωσε πληρωμές €3,2 εκ. για περιβαλλοντικές κλιματικές παρεμβάσεις
Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια η  επιβατική κίνηση του α' εξαμήνου-«Η καλύτερη διαχρονικά»
Χειροπέδες σε άλλους τρεις για τη συμπλοκή οικογενειών αλλοδαπών στη Λεμεσό-Στις οκτώ οι συλλήψεις
Καταζητείται 33χρονος που θεάθηκε με πιστόλι-Εντοπίστηκαν εκρηκτικός μηχανισμός και σφαίρες στο όχημα του