Κ. Ιωάννου: Ο ΠτΔ εργάζεται με επιμονή για επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται ειλικρινά και με επιμονή ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου την Κυριακή σε ομιλία του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της Κοινότητας Αγρού Πέτρου Ηλιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο Πέτρος Ηλιάδης απεβίωσε το πρωί της 15ης Ιουνίου 1956, ύστερα από απόπειρα επίθεσης με βόμβα την προηγούμενη ημέρα εναντίον των Βρετανών στο ταχυδρομείο της τότε Πλατείας Μεταξά, της σημερινής Πλατείας Ελευθερίας, όπου έγινε αντιληπτός από Άγγλους στρατιώτες, οι οποίοι τον πυροβόλησαν με αυτόματο όπλο, τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

«Εξήντα οκτώ χρόνια μετά, η θυσία του Πέτρου Ηλιάδη δεν έχει βρει ακόμα δικαίωση. Η για 50 χρόνια συνεχιζόμενη κατοχή, η παράνομη εισβολή, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε. Πενήντα χρόνια προσφυγιάς είναι πολλά. Έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να τερματίσουμε την κατοχή της πατρίδας μας και να επανενώσουμε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, σε μια χώρα ευημερούσα, ειρηνική και ευρωπαϊκή», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Προσέθεσε ότι «είναι με αυτόν τον στόχο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζεται ειλικρινά και με επιμονή, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών, για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, καθώς η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Η προσπάθειά μας, παρά τις εκ του αντιθέτου αξιώσεις και απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, θα συνεχιστεί, μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, με τελικό ζητούμενο την επίτευξη οριστικής και δίκαιης λύσης. Μιας λύσης που να εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Διεθνές Δίκαιο, που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και θα απελευθερώνει την πατρίδα μας. Για αυτόν τον σκοπό, με καλή βούληση, συνεργαζόμαστε με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να πείσουμε για το δίκαιο του αιτήματός μας και να οδηγηθούμε στο τραπέζι των συνομιλιών», τόνισε σχετικά.

Δειτε Επισης

Ζητά πλήρη διαφάνεια στις δωρεές προς τον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης το ΑΚΕΛ
Επίσημη επίσκεψη ΥΠΕΞ Φιλιππίνων στην Κύπρο
Ομοίωμα πιστολιού το... όπλο που εντοπίστηκε στον βυθό της θάλασσας
Κύπρος και Αρμενία επαναβεβαιώνουν συνεργασία σε θέματα αγνοουμένων
Μπρετόν: Η Κύπρος έχει κάνει βήματα στην προώθηση έρευνας και ανάπτυξης, τρίτη σε κονδύλια ανά κάτοικο
Αντέδρασε το Ισραήλ στις απειλές Χεζμπολάχ στην Κύπρο-«Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν»
Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σε ξηρά χόρτα πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού (pics)
Συνεχίζεται η δίκη για τον Κενάν στο Αμβούργο-Ζήτησε τεσσεράμισι χρόνια ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας
Προφυλακιστέος ο σφετεριστής Ε/κ περιουσιών-Έδειξε κίνδυνο φυγοδικίας το Δικαστήριο και πιθανή καταδίκη
Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας-Μεταφέρεται στον Κορυδαλλό