Πυρά Οικολόγων κατά ΠτΔ για την υπόθεση Θανάση-«Να διαχωρίσει το ποινικό από το θεσμικό ζήτημα»

Πυρά εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη δήλωσή του για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, εξαπολύουν οι Οικολόγοι, οι οποίοι ζητούν όπως διαχωρίσει το ποινικό από το θεσμικό ζήτημα και θέτουν ξανά θέμα διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα.

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει πως «ακούσαμε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να δηλώνει δημόσια σε σχέση με τον φόνο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου ότι θα δούμε αν υπάρχουν ευθύνες και αν υπάρχουν, να αποδοθούν. Δηλαδή, τίθεται εν αμφιβόλω ότι για ένα φόνο ο οποίος τεκμηριώθηκε πλέον επιστημονικά και δικαστικά, κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους; Γίνεται σε μια τέτοια υπόθεση να μην υπάρξουν ευθύνες και υπεύθυνοι; Η εξέλιξη της υπόθεσης και η εκάστοτε στάση της Εισαγγελίας στην υπόθεση αυτή δεν έχουν διαβρώσει την δημόσια εμπιστοσύνη στο θεσμό;. Και ένοχοι υπάρχουν και ευθύνες υπάρχουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά να δοθεί χρόνος στις έρευνες για την υπόθεση Θανάση ο Χριστοδουλίδης-«Όλα στο φως»

Οι Οικολόγοι, συνεχίζοντας, τονίζουν πως «τα δύο θέματα έπρεπε να είχαν διαχωριστεί για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις ούτε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Η αναζήτηση των φονιάδων και η προσαγωγή τους στο δικαστήριο είναι υπόθεση των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Η αναζήτηση των ευθυνών για την 19χρονη καθυστέρηση θα έπρεπε να ανατεθεί σε ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή. Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να μπλέξει τα δύο θέματα. Για να υπάρξει σύγχυση ή ίσως καθυστέρηση; Για εμάς δεν υπάρχει ΑΝ».

Στην ανακοίνωση, οι Οικολόγοι ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακαλέσει την ατυχή, όπως την χαρακτηρίζουν, δήλωση «αλλά και να προχωρήσει να διαχωρίσει το ποινικό από το θεσμικό ζήτημα προκύπτει από την υπόθεση της δολοφονίας του Θ. Νικολάου. Επιπλέον, με την υπόθεση αυτή, την σύγκρουση των θεσμών και τόσα άλλα, είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί η προγραμματική δέσμευση του κ. Χριστοδουλίδη για διαχωρισμό της Νομικής Υπηρεσίας από την Εισαγγελία. Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης και δημόσιος κατήγορος».

Καταλήγοντας, το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει πως «προς τούτο, ζητούμε την άμεση τροποποίηση του Συντάγματος στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η κα Χαραλαμπίδου, το Κίνημα Οικολόγων και έξι άλλοι βουλευτές. Χθες, ως Οικολόγοι ήμασταν έξω από την Νομική Υπηρεσία στην διαμαρτυρία της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων και ένα από τα βασικά αιτήματά των διαμαρτυρόμενων είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα».

Δειτε Επισης

Νεκρός εντοπίστηκε ποδηλάτης κοντά στο Γραμμικό πάρκο Στροβόλου-Έρευνες στη σκηνή
Εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών και κοσμημάτων-Χειροπέδες σε 52χρονη για κλεπταποδοχή
Οι συνθήκες του νέου θανατηφόρου-Η μοτοσικλέτα προσέκρουσε σε ανάχωμα και οι δυο γυναίκες εκτινάχθηκαν
Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους αυτοκινητοδρόμους από Αμμόχωστο προς Λάρνακα και Λευκωσία
Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο μετά από συμπλοκή στη Λεμεσό
ΒΙΝΤΕΟ: Τυλίχθηκε στις φλόγες σκάφος στην Μαρίνα Αγίας Νάπας
Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ακτή του Κυβερνήτη
Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Ακτής του Κυβέρνητη
Απέραντο σκοτάδι στις έρευνες για το θανατηφόρο με τον 17χρονο-Ακόμα αναζητά δικαίωση η οικογένεια
Ποινή φυλάκισης πέντε μηνών σε 35χρονο για μαχαιροφορία και κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων