Χρίστος Τσίγκης στον REPORTER: Έχουμε το πρόγραμμα και τις ικανότητες να πάρουμε τον Στρόβολο μπροστά

Τα σχέδιά του ώστε να πάρει τον Στρόβολο μπροστά, όπως είναι το σλόγκαν του, ανέλυσε σε συνέντευξή του στον REPORTER ο υποψήφιος δήμαρχος Χρίστος Τσίγκης. Αναφέρθηκε σε ανάγκη για ολικό λίφτινγκ, σημειώνοντας ότι «ο πρώτιστος άμεσος στόχος μας είναι ο Στρόβολος να ξεπεράσει το τέλμα στο οποίο περιήλθε τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας να διορθώνουμε τα καθημερινά θέματα και να σχεδιάζουμε πιο μεσο-μακροπρόθεσμες δράσεις».

«Πιστεύω ακράδαντα σε ένα Δήμο ανοιχτό, προσβάσιμο και συμπεριληπτικό. Ένα Δήμο που θα προχωρά μπροστά με κινητήριο δύναμη τους δημότες του Στροβόλου», τόνισε, λέγοντας πως η υποψηφιότητά του είναι μια πρόταση συναινετική και συνενωτική, όπως αποτυπώνεται στην ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συνεργασία που έχει δημιουργηθεί. «Έχουμε το πρόγραμμα, τις γνώσεις και τις ικανότητες να πάρουμε τον Στρόβολο μπροστά, εκεί που πραγματικά του αξίζει ως ένας εκ των μεγαλύτερων και πιο ιστορικών Δήμων της Κύπρου», τόνισε.

Ο κ. Τσίγκης δήλωσε πως θέλει να φτιάξει έργα και υποδομές που να αντέχουν στο χρόνο μέσα από μια σωστή και νοικοκυρεμένη πολιτική, με διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και λογοδοσία και παράλληλα να αναπτυχθεί μια θεσμοθετημένη και συνεχής διαβούλευση με τους δημότες του Στροβόλου. Η πιο ενδιαφέρουσα πρότασή του, σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, είναι η δημιουργία δημοτικού συνεταιρισμού για αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εξηγώντας αυτή την εναλλακτική ιδέα που καταθέτει, ανέφερε ότι χιλιάδες κάτοικοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα εξοικονομούν πάνω από €2.000 κάθε χρόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Παρά το γεγονός ότι ο Στρόβολος θα παραμείνει ένα ενιαίο δημοτικό διαμέρισμα, συνεχίζει να έχει κοινά προβλήματα και προκλήσεις με άλλες περιοχές της Λευκωσίας. Ερωτηθείς σχετικά, ο Χρίστος Τσίγκης ανέφερε πως «θα επιδιώξω τη συνεργασία όλων των νέων Δήμων της πρωτεύουσας, εάν και εφόσον οι δημότες του Στροβόλου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντίληψη και ένας ενιαίος σχεδιασμός σε μείζονα θέματα, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, το οδικό δίκτυο, αλλά και ενδεχόμενες συνέργειες με την κοινή ανάπτυξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Διεκδικείτε τη Δημαρχία του Στροβόλου. Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες της υποψηφιότητάς σας;

Καταρχάς, η υποψηφιότητά μου είναι μια πρόταση συναινετική και συνενωτική, όπως αποτυπώνεται στην ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συνεργασία που έχει δημιουργηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώτιστος άμεσος στόχος μας είναι ο Στρόβολος να ξεπεράσει το τέλμα στο οποίο περιήλθε τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας να διορθώνουμε τα καθημερινά θέματα και να σχεδιάζουμε πιο μεσο-μακροπρόθεσμες δράσεις.

Οι δημότες του Στροβόλου δικαιούται να έχουμε ένα Δήμο πεντακάθαρο, προσβάσιμους δημόσιους χώρους, καθαρά και όμορφα πάρκα. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε τις δημοτικές μας υπηρεσίες με τρόπο που να βοηθούν τους δημότες μας και όχι να λειτουργούν ως εισπρακτικοί μηχανισμοί τελών. Και επιτέλους, να προχωρήσουμε με τα μεγάλα έργα που έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, να αναβαθμίσουμε τις εμπορικές μας αρτηρίες, να φτιάξουμε τον παραδοσιακό μας πυρήνα, να φροντίσουμε τις υποβαθμισμένες μας συνοικίες και τα σπίτια στους Συνοικισμούς. Επιπρόσθετα, να προωθήσουμε άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις για το κυκλοφοριακό στη βάση του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας, να δημιουργήσουμε γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στο Δήμο για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να προχωρήσουμε με την αντιπλημμυρική προστασία του Στροβόλου. Επίσης, έχω καταθέσει ολοκληρωμένη, ξεχωριστή και κοστολογημένη, πρόταση για το πως να ωφεληθούν χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Στροβόλου με σημαντική μείωση των λογαριασμών ρεύματος, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολύ απλά, έχουμε το πρόγραμμα, τις γνώσεις και τις ικανότητες να πάρουμε τον Στρόβολο μπροστά, εκεί που πραγματικά του αξίζει ως ένας εκ των μεγαλύτερων και πιο ιστορικών Δήμων της Κύπρου.

Ποια θεωρείτε τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρύτερη περιοχή του Στροβόλου;

Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το έργο που έγινε, η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα ο Στρόβολος χρειάζεται ολικό λίφτινγκ. Έχουμε θέματα με την καθαριότητα το Δήμου μας, δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, το ιστορικό μας κέντρο φθίνει επικίνδυνα, το οδικό δίκτυο χρειάζεται επιδιορθώσεις, έχουμε πάρκα χωρίς δέντρα ή με καταστραμμένο εξοπλισμό, εμπορικές αρτηρίες χωρίς προσβασιμότητα και φυσικά το κυκλοφοριακό που αποτελεί καθημερινό βραχνά σχεδόν σε κάθε αστικό δίκτυο. Για όλα αυτά, όχι μόνο έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις, αλλά θέλουμε να φτιάξουμε και έργα και υποδομές που να αντέχουν στο χρόνο μέσα από μια σωστή και νοικοκυρεμένη πολιτική, με διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και λογοδοσία.

Δηλώνετε πως πρόθεσή σας είναι να πάτε τον Στρόβολο μπροστά και να είναι ένας Δήμος που πρωτοπορεί. Με ποιο τρόπο θα το επιτύχετε αυτό;

Όπως σας ανέλυσα προηγουμένως, ο στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας το πρόγραμμα μας, αναπτύσσοντας όμως παράλληλα μια θεσμοθετημένη και συνεχή διαβούλευση με τους δημότες του Στροβόλου. Θα το πετύχουμε αυτό μέσω συνοικιακών συνελεύσεων για τοπικά θέματα, μέσω απευθείας διαβούλευσης με τον Δήμαρχο με την καθιέρωση της «Ημέρας του Δημότη», με την καθιέρωση της ημέρας «Περπατώντας το Στρόβολο», αλλά και με την ποιοτική αναβάθμιση της συμμετοχικής δημοκρατίας μέσω ανοιχτών δημοτικών δημόσιων συζητήσεων για τα μεγάλα και σημαντικά θέματα που μας αφορούν όλους.

Πιστεύω ακράδαντα σε ένα Δήμο ανοιχτό, προσβάσιμο και συμπεριληπτικό. Ένα Δήμο που θα προχωρά μπροστά με κινητήριο δύναμη τους δημότες του Στροβόλου. Με σεβασμό στις θρησκευτικές μειονότητες -στους συνδημότες μας Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους- θα συνεργαστούμε θεσμικά με τα οργανωμένα σύνολα και τους εκπροσώπους τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να δημιουργήσουμε κάτι σημαντικό και μεγάλο που θα καταστεί ετήσιος θεσμός στο Στρόβολο, τιμώντας την ιστορία τους, την παράδοση τους, τα ήθη και τα έθιμα τους.

Εισηγείστε τη μετατροπή του Στροβόλου σε μια πρότυπη ενεργειακή κοινότητα, μέσα από μια Πράσινη Συμφωνία. Τι προνοεί η πρόταση αυτή και ποια θα είναι τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης;

Η πρόταση μου «Πράσινη Συμφωνία για το Στρόβολο» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για τη μετατροπή του Δήμου μας σε μια πρότυπη ενεργειακή κοινότητα, όπως έκαναν πολλές πόλεις στο εξωτερικό με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες τους. Έχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις, προτείνω να δημιουργήσουμε στο Στρόβολο ένα δημοτικό συνεταιρισμό για αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων ώστε χιλιάδες κάτοικοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να εξοικονομούν πάνω από €2.000 κάθε χρόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος. Με την αποκεντρωμένη παραγωγή ρεύματος, αφενός θα καλυφθούν οι ανάγκες συγκροτημάτων πολυκατοικιών, διαμερίσματα και σπίτια στους συνοικισμούς, διατηρητέες οικοδομές, μικρομεσαίους και ευάλωτων ομάδων που δεν μπορούν να ενταχθούν στα κρατικά σχέδια επιδότησης, και αφετέρου, το ενεργειακό κόστος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθεί δραστικά. Η μελέτη μας είναι κοστολογημένη, τεχνοκρατικά άρτια και είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο Στρόβολος είναι ένας από τους δύο Δήμους της Κύπρου που επηρεάζονται ελάχιστο από τη μεταρρύθμιση, υπό την έννοια ότι παραμένει ένα ενιαίο εκλογικό διαμέρισμα. Αναμένετε ότι αυτό θα διευκολύνει την εφαρμογή του προγράμματός σας αν εκλεγείτε;

Είναι ευτύχημα που στην παρούσα φάση ο Στρόβολος έμεινε ανέπαφος, και δεν προχώρησε η ενοποίηση του με άλλους Δήμους, όπως επεδίωκε ο ανθυποψήφιος μου. Τυχόν συνένωση του Στροβόλου με την Αγλαντζιά, για παράδειγμα, θα δημιουργούσε ένα δυσκίνητο διοικητικό μόρφωμα σε μια δύσκολη καμπή για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του Δήμου μας, ιδιαίτερα μετά από τόσα χρόνια απραξίας. Ας μην ξεχνούμε ότι ο Στρόβολος έχει πολλαπλό αποτύπωμα, ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και αυτό πρέπει να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε. Το σημαντικό είναι σε αυτό το ενιαίο Δήμο να δούμε τις γειτονιές μας, τις ανάγκες της κάθε περιοχής ξεχωριστά και να δώσουμε πρακτικές λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας.

Πώς θα διασφαλίσετε τη συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους της Λευκωσίας, με τους οποίους συνορεύει ο Στρόβολος, ώστε να αναζητούνται κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα και να επιτευχθεί συνοχή στην πρωτεύουσα;

Θα επιδιώξω τη συνεργασία όλων των νέων Δήμων της πρωτεύουσας, εάν και εφόσον οι δημότες του Στροβόλου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντίληψη και ένας ενιαίος σχεδιασμός σε μείζονα θέματα, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, το οδικό δίκτυο, αλλά και ενδεχόμενες συνέργειες με την κοινή ανάπτυξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Με την πολυετή εμπειρία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη Βουλή, αλλά και ως διοικητικό στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, έχω μάθει να λειτουργώ συναινετικά αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις σε κάθε θέμα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Και αυτό σκοπεύω να κάνω κάθε μέρα για τον Δήμο μας. Για να πάρουμε τον Στρόβολο μπροστά.

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού