Επεκτείνεται το σχέδιο επιδότησης στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Τα μέτρα για τις λίστες αναμονής

Εξελίξεις αναμένονται τους επόμενους μήνες, όσον αφορά στο Σχέδιο Επιδότησης Σίτισης και Διδάκτρων, που εφαρμόζει από το 2022 το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με τους αρμόδιους να ετοιμάζονται να προκηρύξουν τις αλλαγές μετά το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι ότι οι αλλαγές γίνονται ώστε να συνάδουν τα δεδομένα στον ιδιωτικό τομέα με τον δημόσιο, μετά και την ψήφιση της νομοθεσίας για την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στην εκδήλωση για την πολύτεκνη μάνα, είχε εξαγγείλει ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επεξεργάζεται αλλαγές στο Σχέδιο Επιχορήγησης Σίτισης και Διδάκτρων, τονίζοντας ότι θα τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2024. Ουσιαστικά, πρόκειται για το ίδιο σχέδιο που ισχύει και σήμερα, το οποίο εφαρμόζεται από το 2022 και θα επεκταθεί για να καλύπτει περισσότερους δικαιούχους.

«Η επιδότηση αφορούσε παιδιά μέχρι 4 ετών, πλέον θα επεκταθεί και για παιδιά μέχρι 4,5 ετών. Αυτό αποφασίστηκε για να είμαστε σε συνάρτηση με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε για την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Προδημοτική στα δημόσια νηπιαγωγεία, που ξεκινά από 4,5 ετών για τη νέα χρόνια. Να τονίσουμε ότι αυτή τη στιγμή, ξεπεράσαμε τις 11,000 στους δικαιούχους που επιχορηγούνται, επειδή αυξήθηκαν οι αιτήσεις στο 50% από την αρχή της χρονιάς», ανέφερε στον REPORTER ο ανώτερος λειτουργός του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Φάνος Κουρουφέξης.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υφυπουργείου είναι ότι η επέκταση της επιχορήγησης, για να καλύπτονται και τα παιδιά ηλικίας 4,5 ετών, έρχεται για να συνάδουν τα δεδομένα στον ιδιωτικό τομέα με τον δημόσιο, αφού βάσει της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πριν το Πάσχα, αναφορικά με την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της φοίτησης των παιδιών στην Προδημοτική εκπαίδευση, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα δημόσια νηπιαγωγεία θα δέχονται παιδιά ηλικίας 4,5 ετών και άνω.

«Η νομοθεσία της Προδημοτικής δεν καλύπτει τα ιδιωτικά, αλλά εμείς δεν θέλαμε να δημιουργηθεί κενό. Αρχικά το σχέδιο ήταν για τα βρέφη, όμως εμείς το επεκτείναμε για να καλύπτει και τα νήπια, μέχρι να πηγαίνουν στη δημόσια εκπαίδευση. Εμείς θεωρούμε ότι θα φέρει κι άλλη αύξηση στους δικαιούχους που επιδοτούνται και ελπίζουμε να φτάσουμε τις 13,000 δικαιούχους. Η πλειοψηφία επιχορηγείται από το εν λόγω σχέδιο».

Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Κουρουφέξης, το Υφυπουργείο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, όσον αφορά στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την επέκταση προς τα κάτω και αναλόγως των δεδομένων που επικρατούν κάθε χρονιά, θα υπάρχει και σχετική τροποποίηση του Σχεδίου, ώστε οι γονείς να μπορούν να επιλέξουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.

«Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και εμείς θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε τους γονιούς, επειδή πιστεύουμε ότι το παιδί που πηγαίνει στην εκπαίδευση όσο πιο νωρίς γίνεται, έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από εκείνα τα παιδιά που δεν πάνε, στην μετέπειτα πορεία τους στην εκπαίδευση. Από εκεί ξεκινούν όλα».

Οι διαδικασίες από πλευράς Υφυπουργείου, αναφορικά με τις τροποποιήσεις για το Σχέδιο Επιδότησης της Σίτισης και των Διδάκτρων έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για να λάβουν έγκριση, ενώ η προκήρυξη αναμένεται να γίνει εντός Ιουλίου, καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα σχολική χρονιά και μετά να υπάρξουν οι αλλαγές, ώστε εντός των καλοκαιρινών μηνών να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι σχολικές μονάδες και μετά οι δικαιούχοι γονείς.

«Αυτή είναι μία λύση και για το θέμα που προκλήθηκε όταν συζητείτο η νομοθεσία για την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής και με τη δική μας παρέμβαση, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία καθησυχάστηκαν επειδή είχαν εκφράσει παράπονα ότι θα χάσουν πελάτες. Όμως, όπως εξήγησε και το Υπουργείο Παιδείας κι εμείς, αυτή η νομοθεσία είναι καλή, επειδή εξωθεί τους ιδιώτες να επενδύσουν σε πιο μικρές ηλικίες, που οι γονείς χρειάζονται βοήθεια».

Ψάχνει λύσεις για τις μακρές λίστες αναμονής

Σημειώνεται πως το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επεξεργάζεται και μέτρα, για να επιλυθεί το πρόβλημα με τις μακρές λίστες αναμονής που υπάρχουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς αρκετοί γονείς προκρατούν θέσεις για τα… αγέννητα παιδιά τους, με αποτέλεσμα άλλοι γονείς, που έχουν μεγάλη ανάγκη, να μην μπορούν να βρουν θέση.

«Κάνουμε πολλά πράγματα και τα επόμενα χρόνια, ο στόχος μας είναι όλα τα παιδιά να έχουν θέση στο νηπιαγωγείο. Αλλάζουμε τα πάντα σε αυτό τον τομέα, επειδή είναι εκεί που πονούσε η κυπριακή κοινωνία. Ένα από τα βασικά είναι το σχέδιο επιχορήγησης των διδάκτρων, επειδή δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να ανοίξουν τάξεις και θα μπορούν να τις γεμίσουν. Το σχέδιο έχει αυξήσει τη ζήτηση, επειδή καλύπτεται το 80% των εξόδων».

Ο Φάνος Κουρουφέξης επεσήμανε πως εκτός από το Σχέδιο Επιχορήγησης, το Υφυπουργείο εκμεταλλεύεται και τις δυνατότητες που δίνει το σχέδιο Ανάκαμψης, που θα υλοποιείται μέχρι τον Ιούνιο του 2026, ώστε να επιδοτούν την δημιουργία νέων τάξεων, με το ύψος της χορηγίας να ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο ευρώ. Στόχος είναι να δημιουργηθούν 30 καινούργιες τάξεις.

Στα σκαριά η κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για Προδημοτική

Στο μεταξύ, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας φαίνεται ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Προδημοτική Εκπαίδευση, καθώς τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την UNICEF και μαζί διεξάγουν μία σημαντική μελέτη, ώστε να χαρτογραφηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

«Μετά την μελέτη, θα προχωρήσουμε με την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής, με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως είναι το Παιδείας, για την Προσχολική εκπαίδευση. Μέσα στην Εθνική Στρατηγική, που θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου, θα υπάρχουν αρκετά πράγματα, πιθανόν και κίνητρα για τις ανάγκες που διαφάνηκαν μέσα από την μελέτη μας. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς για τις ηλικίες 0-3. Θέλουμε πολλές επενδύσεις και τώρα που έχουμε την μελέτη που έγινε, θα το προωθήσουμε για να υλοποιηθούν».

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις