Καταγγέλλει τη λειτουργία πέραν των 250 κουζινών «φάντασμα» ο Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής

Κουζίνες «φαντάσματα» οι οποίες φαίνεται να μην κατέχουν τις απαραίτητες άδειες και τα κατάλληλα πιστοποιητικά, καταγγέλλει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, την ώρα που οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ζητούν στήριξη από το κράτος, αφού όπως οι ίδιοι αναφέρουν, μεγάλοι μερίδα εξ αυτών οδηγούνται προς λουκέτο λόγω της ακρίβειας και του μειωμένου φόρτου εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, ανέφερε ότι μετά από έλεγχο που διενήργησαν λειτουργοί των Υγειονομικών Υπηρεσιών στο πρόσφατο παρελθόν, εντοπίστηκαν πέραν των 250 κουζινών που λειτουργούν παράνομα και εξυπηρετούν ανυποψίαστους καταναλωτές.

Όπως ανέφερε ο κ. Λεβέντης, «υπάρχουν εκατοντάδες κουζίνες φαντάσματα, όπου πέραν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν και προκαλούν, θέτουν σε κίνδυνο ενδεχομένως και τη δημόσια υγεία. Είναι ένα θέμα το οποίο θα δούμε κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Υγείας στις 3 Ιουνίου, που έχουμε προγραμματίσει συνάντηση. Οι αριθμοί είναι μεγάλοι και εάν δεν κοπούν τώρα από τη ρίζα τους αυτά, ενδεχομένως να νιώθουν και οι υπόλοιποι ότι υπάρχει έδαφος για παράνομη δραστηριότητα».

Οι κουζίνες φαντάσματα, ουσιαστικά, φαίνεται να εντάσσονται σε διάφορες πλατφόρμες, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, όπου και διαφημίζουν φαγητά, παραθέτοντας απλά ένα τηλέφωνο, χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την ετοιμασία των φαγητών. «Βέβαια οι πλατφόρμες υποστηρίζουν ότι δεν εντάσσουν στις υπηρεσίες τους παράνομα υποστατικά, ωστόσο, εμείς έχουμε άλλη πληροφόρηση. Με τις λίστες που έχουν οι Δήμοι όμως με τα υποστατικά, θεωρούμε ότι είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ποια λειτουργούν νόμιμα και ποια παράνομα».

Την ίδια ώρα, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών, η καθυστέρηση που παρατηρείται στις μειώσεις των καυσίμων, οι τιμές της ενέργειας, του ηλεκτρισμού και του υγραερίου, φαίνεται ότι αποδεκατίζουν την αγοραστική δύναμη τόσο των Κυπρίων, αλλά ταυτόχρονα και όσων θα μας επισκεφθούν ως τουρίστες αυτή την καλοκαιρινή περίοδο. Οπότε, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «βάζοντας στην εξίσωση αυτό το σοβαρό πρόβλημα, επικρατούν δικαιολογημένα και τα διλήμματα των επιχειρηματιών με το θέμα των τιμών. Οι τιμές δεν μπορούν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αφού δεν θα υπάρχει κόσμος που να μπορεί να τις πληρώσει».

Από την άλλη, πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες και γι’ αυτό τον λόγο, οι επιχειρηματίες κατέληξαν σε ένα άλλο εξίσου σοβαρό πρόβλημα. «Ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που κλείνουν, παρ’ όλα αυτά κάθε μέρα που ξυπνάμε βλέπουμε να ξεπροβάλλουν νέα κέντρα αναψυχής. Υπάρχει κάποιος παραλογισμός εδώ, αφού ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούν ότι είναι ένας εύκολος χώρος. Πραγματικά, είναι ένα ανεξήγητο φαινόμενο, αυτό που συμβαίνει, ενώ παράλληλα, εξακολουθεί να υπάρχει επίσης το διαχρονικό πρόβλημα του προσωπικού, αφού ενώ από τη μια έχουν βρεθεί οι λύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και τον αρμόδιο υπουργό, εντούτοις, παραμένουν υποστελεχωμένα τα γραφεία τα οποία εξετάζουν τις αιτήσεις των επιχειρηματιών, οπότε συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα των καθυστερήσεων».

Ουσιαστικά, οι επιχειρηματίες, ζητάνε στήριξη ώστε να παραμείνουν ζωντανοί τόσο τη χειμερινή περίοδο, όσο και την καλοκαιρινή. Μάλιστα, στην παρούσα φάση οι επιχειρηματίες, βρίσκονται μια ανάσα από δυο σημαντικά γεγονότα, που θα έχουν ενώπιον τους. Το ένα, σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «είναι οι προκλήσεις της νέας τουριστικής περιόδου που περιμένουμε από τη μια μεγάλο τουρισμό και οι φορείς στοχεύουν να είμαστε κοντά στην περσινή περίοδο, ωστόσο, η άποψή μας είναι ότι θα έχουμε αριθμό επισκεπτών, αλλά με μειωμένη αγοραστική δύναμη».

Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο θεωρούν σημαντικό οι επιχειρηματίες, είναι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία εμπλέκεται σε διάφορα επίπεδα με τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής και γι’ αυτό τον λόγο μέλη του Συνδέσμου, έχουν θέσει υποψηφιότητα στα Δημοτικά Συμβούλια για να είναι κοντά σε αυτές τις αποφάσεις. «Κάποιοι Δήμοι, προετοιμάζουν τον κόσμο ότι θα προβούν σε αυξήσεις και στην επιβολή φορολογιών. Κάτι, που εμάς μας βρίσκει αντίθετους, γιατί αυτά είναι την ίδια ώρα αντίθετα με τη γενικότερη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, η οποία είχε στόχο από τη μια να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες των Δήμων και από την άλλη να προσφέρονται καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες στους δημότες», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.

Δειτε Επισης

Δημιουργία Υφυπουργείου Ηλικιωμένων ζητά το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου
Βελτίωση στον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων ζητά η ΕΚΥΣΥ
Ηλικιωμένοι και άτομα σε ευάλωτες ομάδες οι ασθενείς με θερμοπληξία-Οι συστάσεις των ειδικών
Σκόνη και ψηλές θερμοκρασίες στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Σπάνε ρεκόρ οι θερμοκρασίες, ανησυχία για τον κλοιό καύσωνα-Υπό νοσηλεία πέντε άτομα με θερμική εξάντληση
Ανάκληση σοκολάτας από την κυπριακή αγορά για παραβίαση της νομοθεσίας(PICS)
ΑΗΚ: Αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας στη χρήση ηλεκτρισμού
Εύσημα της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων στην Κύπρο για το μεταναστευτικό-«Εξαιρετικό παράδειγμα»
Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για πολύ υψηλές θερμοκρασίες
Πρόεδρος Γονέων Δημοτικής: Η πάγια θέση είναι να εγκατασταθούν κλιματιστικά για να μην κλείνουμε σχολεία