Προσγειωμένα στις διαδικασίες τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης-«Γίνονται ενέργειες να καλυφθεί το κενό»

Πέρασε σχεδόν ο πρώτος μήνας της αντιπυρικής περιόδου και πριν ακόμη μπούμε στο καυτό καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, όπου ο κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιών είναι τεράστιος, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε δύσκολα περιστατικά, με την ανάγκη ενίσχυσης των πτητικών μέσων να φαντάζει επιτακτική, ωστόσο, για την ώρα ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφορών για να έρθουν στην Κύπρο τα επιπρόσθετα αεροσκάφη.

Το πλάνο που έχει τεθεί για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, προνοεί ότι το Τμήμα Δασών θα έχει στη διάθεση οκτώ πτητικά μέσα, εντούτοις, αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, στη φαρέτρα των δυνάμεων πυρόσβεσης υπάρχουν μόνο τρία. Το ένα αεροπλανάκι του Τμήματος Δασών και τα δυο ιορδανικά ελικόπτερα μαζί με 18μελές πλήρωμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το δεύτερο αεροπλάνο του Τμήματος Δασών βρίσκεται σε ακόμη σε συντήρηση στο εξωτερικό.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα δευτερεύοντα πτητικά μέσα, που είναι τα δυο ελικόπτερα της Αστυνομίας, τα δυο της Εθνικής Φρουράς και αυτά των Βρετανικών Βάσεων, μάλιστα δόθηκε εντολή από την Υπουργό Γεωργίας, όπως ένα από τα ελικόπτερα αυτά να βρίσκεται στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης καθ' όλη τη διάρκεια της δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, αφορούν εκμίσθωση δύο ελικοπτέρων και τεσσάρων αεροπλάνων, εκ των οποίων το ένα θα έχει ρόλο συντονιστικό και σε περίπτωση πολλών ταυτόχρονων πυρκαγιών, θα ίπταται για παρατήρηση και συντονισμό των πτητικών μέσων που θα επιχειρούν στην φωτιά. Ωστόσο, για την ώρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ούτε ποια θα είναι η έκβαση των προσφορών, αλλά ούτε πότε θα έρθουν, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα βρίσκονται στην Κύπρο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ο οποίος εκτελεί χρέη συντονιστή των δυνάμεων πυρόσβεσης, επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχει ανησυχία, δεδομένου πως δεν υπάρχουν αρκετά πτητικά μέσα για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη πυρκαγιά, ο κ. Γρηγορίου σημείωσε, πως «το γεγονός ότι δεν έχουμε τα επιπλέον πτητικά μέσα, σίγουρα δημιουργεί κενό, όμως γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί αυτό, μέσω των επίγειων μέσων και του προσωπικού, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με αυξημένες περιπολίες και επιτήρηση σε σημεία που θεωρούνται υψηλού κινδύνου». Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για κάλυψη των αναγκών, η Κύπρος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με γειτονικές χώρες, ούτως ώστε αν κριθεί αναγκαίο να έρθουν στην Κύπρο τόσο πτητικά μέσα, όσο και προσωπικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε στον REPORTER, πως γίνονται όλες οι ενέργειες για την ενίσχυση των πτητικών μέσων, ενώ επεσήμανε πως «δεν είναι μόνο τα εναέρια μέσα αλλά και τα επίγεια, τα οποία προχωρούν σε κατασβέσεις πυρκαγιών, συνεπώς όλα τα μέσα είναι σημαντικά, ειδικότερα το έμψυχο δυναμικό».

Πάντως, είναι κοινή παραδοχή ότι οι νενομισμένες διαδικασίες που ακολουθούνται για τις εκμισθώσεις των πτητικών μέσων προκαλούν καθυστέρηση και προς αυτή την κατεύθυνση οι αρμόδιοι προχώρησαν στην ενίσχυση των επιγείων μέσων, με αγορά επιπλέον εξοπλισμού, με το κόστος τους να ανέρχεται περίπου στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το Τμήμα Δασών έχει ήδη παραλάβει πέντε νέα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επίκειται η παραλαβή άλλων πέντε εντός του τρέχοντος έτους, καθώς και η σταδιακή παραλαβή άλλων 32 μέχρι το 2026. Επίσης παραλήφθηκαν, 75 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, οκτώ ερπυστριοφόροι προωθητές γης, τέσσερις εκσκαφείς, εννιά γεωργικοί ελκυστήρες και έξι τεμαχιστές κλαδιών. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστήματος τροφοδοσίας υλικού πυρόσβεσης στα πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών στο Αεροδρόμιο Πάφου, ενώ η Κύπρος είναι σε επαφή με γειτονικές χώρες και αν παραστεί ανάγκη μπορεί να γίνει μετάκληση τόσο μέσων πυρόσβεσης όσο και ανθρώπινου δυναμικού.

Παράλληλα, τόσο το Τμήμα Δασών, όσο και η Πυροσβεστική, έχουν στη διάθεση τους drones, ειδικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας που έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν καπνό ή φωτιά, οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες σε σημεία που αξιολογήθηκαν ως υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Δειτε Επισης

Στις κάλπες οι Βρετανοί και τα κατοικίδιά τους για τις εκλογές που «τελειώνουν» 14 χρόνια εξουσίας των Συντηρητικών
BINTEO: Αυτό είναι το πιο ακριβό μπέργκερ στον κόσμο-Πόσο κοστίζει
Δασκάλα στη Βρετανία κακοποίησε σεξουαλικά δύο αγόρια-Κάμερα την κατέγραψε χαμογελαστή πριν παρασύρει έναν έφηβο
Σαρλ Μισέλ: Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία εξ ονόματος της ΕΕ
Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η γαλλική ακροδεξιά δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τα επεισόδια στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δυο, καταζητούνται άλλοι οκτώ
«Δεν έχω φοροδιαφύγει, δεν με κάλεσαν ποτέ για εξηγήσεις»-Η περιουσία του Ρέμου δεσμεύτηκε για φοροδιαφυγή
Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351‚4εκ. κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή
Εγκαινίασε διάλογο με τους επιχειρηματίες ο ΠτΔ-«Δεν πρέπει να αλλάζουμε το όραμα της οικονομίας κάθε φορά που αλλάζει Κυβέρνηση»
Στη Βουλή νομοσχέδιο για προϋποθέσεις κατάργησης Βίζας προς ΗΠΑ για Κύπριους