Οι παραλίες για ΑμεΑ από τον Πρωταρά μέχρι την Πάφο-«Απαράδεκτο να παίζουν παιδιά στις ράμπες»
14:39 - 26 Μαΐου 2024
Δεκάδες είναι σήμερα οι παραλίες που είναι ειδικά διαμορφωμένες για άτομα με κινητικά προβλήματα και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να εξυπηρετήσουν Άτομα με Αναπηρία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που θα επιλέξουν μια παραλία για ορισμένες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, έγιναν αρκετά βήματα προόδου από τις τοπικές αρχές για τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, εντούτοις, υπάρχει μια μερίδα πολιτών η οποία θα παρέμβει σε αυτές τις ράμπες που υπάρχουν, είτε είναι παιδιά, είτε ακόμη και ενήλικες, για να «παίξουν» κατά τη διάρκεια μιας θαλασσινής τους εξόρμησης.
Μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι μέσα σε ένα χρόνο δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά στις παραλίες τις οποίες ανακοινώνει το Υφυπουργείο Τουρισμό, αφού ο αριθμός των μηχανημάτων seatrac παραμένει ο ίδιος και γι’ αυτό τον λόγο πρόκειται να συνεχίσουμε με τα υφιστάμενα δεδομένα. Το ευχάριστο γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, είναι ότι οι παραλίες οι οποίες διαθέτουν seatrac είναι από τον Πρωταρά μέχρι την άκρια της Πάφου.
Από την πλευρά της πάντως η ΟΠΑΚ, εκφράζει την αισιοδοξία ότι υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί ο εξοπλισμός για ΑμεΑ και σε περισσότερες παραλίες, εφόσον, όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, υπάρχει η απαραίτητη θέληση από τις τοπικές αρχές.
Όσον αφορά τα φαινόμενα που παρουσιάζονται σχεδόν κάθε χρόνο, όπου μικροί ή μεγάλοι χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες ράμπες στις παραλίες χωρίς να τις έχουν ανάγκη, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, χαρακτήρισε ως απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα. «Αυτές οι ράμπες, έχουν φτιαχτεί για άτομα ΑμεΑ και με την παρέμβασή τους εξωτερικοί παράγοντες, δημιουργούν ζημιά σε εξοπλισμό που είναι η μοναδική επιλογή για κάποιους συνανθρώπους μας να μπουν στη θάλασσα και θα πρέπει και οι ίδιοι οι γονείς να συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα», πρόσθεσε ο κ. Λαμπριανίδης.
Αξίζει να αναφερθεί πως το Υφυπουργείο Τουρισμού από την πλευρά του μέχρι σήμερα, έχει καταγεγραμμένες 52 προσβάσιμες παραλίες για άτομα με κινητικές δυσκολίες, εκ των οποίων οι 37 παραλίες είναι με πλήρη προσβασιμότητα και οι 15 με μερική προσβασιμότητα.
Παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα
Οι πιο κάτω 37 παραλίες διαθέτουν θαλάσσιες προσβάσεις (ξύλινες ράμπες ή πλαστικούς διαδρόμους) που επιτρέπουν στο χρήστη τροχοκαθίσματος να κινηθεί μέχρι τη θάλασσα για να κολυμπήσει, καθώς και χώρους υγιεινής και στάθμευσης για χρήση από άτομα με αναπηρία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι επτά από τις παραλίες διαθέτουν πρωτοποριακό αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης (Seatrac). Το σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκό πύργο που θέτει σε κίνηση ειδικό κάθισμα εφαρμοσμένο πάνω σε σιδηροτροχιά, μεταφέροντας το χρήστη σε βάθος 60εκ. περίπου μέσα στο νερό.
Επιπρόσθετα, 35 παραλίες διαθέτουν ειδικό αμφίβιο τροχοκάθισμα (Floating Wheelchair) κατάλληλο για διακίνηση στην παραλία και πρόσβαση στη θάλασσα όπου επιπλέει.
Η χρήση του συστήματος θαλάσσιας πρόσβασης Seatrac και του αμφίβιου τροχοκαθίσματος (Floating Wheelchair) προσφέρεται δωρεάν προς το κοινό. Σχετική πληροφόρηση παρέχεται από τους κατά τόπους ναυαγοσώστες στις παραλίες.
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (12 παραλίες)
- Αγία Νάπα : Λάντα (Floating Wheelchair), Πανταχού (Floating Wheelchair) Βαθειά Γωνιά (Seatrac) . Σωτήρα - Αγία Νάπα: Αγία Θέκλα (Floating Wheelchair).
- Παραλίμνι: Πρωταράς /Fig Tree Bay (Floating Wheelchair), Λούμα / Golden Coast (Seatrac, Floating Wheelchair), Βρυσί A΄ (Floating Wheelchair), Βρυσί B΄ (Floating Wheelchair), Βρυσί Γ΄ / Γιάννα Μαρί (Seatrac και Floating Wheelchair), Αγία Τριάδα (Seatrac. Floating Wheelchair), Βυζακιά / Cavo Maris (Seatrac, Floating Wheelchair), Κάππαρη (Floating Wheelchair), Βυζακιά (Seatrac, Floating Wheelchair).
ΛΑΡΝΑΚΑ (8 παραλίες)
- Λάρνακα: Φοινικούδες (Floating Wheelchair), Μακένζυ (Floating Wheelchair), Καστέλλα (Floating Wheelchair).
- Βορόκληνη: Γιαννάδες (Floating Wheelchair).
- Αλαμινός: Κοινοτική Παραλία (Floating Wheelchair).
- Ορμήδεια: Κοινοτική παραλία (Floating Wheelchair).
- Πύλα: Κοινοτική παραλία (Floating Wheelchair).
- Περβόλια: Φάρος (Floating Wheelchair).
ΛΕΜΕΣΟΣ (7 παραλίες)
- Λεμεσός: Ακτή Ολυμπίων Α΄ (Seatrac και Floating Wheelchair). Ακτή Ολυμπίων Β΄ (Floating Wheelchair).
- Παρεκκλησιά: Κοινοτική Παραλία (Floating Wheelchair).
- Γερμασόγεια : Δασούδι (Floating Wheelchair).
- Άγιος Τύχωνας: Βούππα (Floating Wheelchair), Καστέλλα (Floating Wheelchair).
ΠΑΦΟΣ (10 παραλίες)
- Πάφος: Βρυσούδια Α /Σόδαπ (Floating Wheelchair), Δημοτικά Μπάνια (διαθέσιμο Αναβατόριο / Chair lift και Floating Wheelchair ) Φάρος (Floating Wheelchair) , Αλυκές (Floating Wheelchair).
- Γεροσκήπου: Δημοτική Παραλία (Floating Wheelchair ) .
- Πέγεια: Κόλπος Κοραλλίων (Floating Wheelchair ).
- Πόλης Χρυσοχούς: Δημοτική Παραλία (Seatrac).
- Νέο Χωριό: Λατσί Α΄ (Floating Wheelchair ), Λατσί Β΄ (Floating Wheelchair ), Ξυσταρόκαμπος (Floating Wheelchair ).
Παραλίες με μερική προσβασιμότητα
Οι πιο κάτω 17 παραλίες είναι μερικώς προσβάσιμες, δηλαδή παρέχουν προσβασιμότητα μέσω ράμπων ή διαδρόμων που επιτρέπουν στο χρήστη τροχοκαθίσματος να κινηθεί μέχρι ενός σημείου στην παραλία αλλά όχι μέχρι και τη θάλασσα. Διαθέτουν χώρους υγιεινής και στάθμευσης για χρήση από άτομα με αναπηρία.
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (4 παραλίες)
- Αγία Νάπα: Νησί, Μακρόνησος
Παραλίμνι: Περνέρα, , Μουζούρα.
ΛΑΡΝΑΚΑ (1 παραλία)
- Πύλα: Δασάκι
ΛΕΜΕΣΟΣ (8 παραλίες )
- Πεντάκωμο: Ακτή Κυβερνήτη. Πύργος: Αόρατοι, Παναγιές.
- Αγιος Τύχωνας: Αρμονία. ΄Αγιος Αθανάσιος: Μαϊάμι.
- Πισσούρι: Κοινοτική Παραλία Πισσουρίου, Μούντι.
- Επισκοπή: Κούριο.
ΠΑΦΟΣ: (2 παραλίες)
- Πάφος: Παχύαμμος.
- Πέγεια: Καφίζης.