Ν. Χριστοδουλίδης: Θα προωθήσει το έργο της Μαρίνας στα Πότιμα

Tην υπόσχεση του ότι θα προωθήσει το έργο της Μαρίνας στα Πότιμα ανανεώνοντας το ραντεβού του με την κατάθεση του θεμέλιου λίθου της Μαρίνας έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του στην τέλεση εγκαινίων τεσσάρων έργων στο Δήμο Πέγειας.

Απαντώντας σε αναφορά του Δημάρχου Πέγειας Μαρίνου Λάμπρου για την Μαρίνα στα Πότιμα τα εγκαίνια να γίνουν επί δικής του διακυβέρνησης σημείωσε «φίλε Δήμαρχε, να είστε σίγουρος ότι τα εγκαίνια θα γίνουν κατά τη δική μας διακυβέρνηση και αυτό δεν είναι δέσμευση, είναι υπόσχεση που θα υλοποιήσουμε».

«Είναι και προτεραιότητα του ΕΒΕ Πάφου και η υλοποίηση αυτού του έργου θα διορθώσει μια στρέβλωση που υπήρχε εδώ και χρόνια στην επαρχία Πάφου», όπως είπε.  Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η παρουσία του σήμερα εδώ συνιστά μια έμπρακτη δήλωση της σημασίας που η Κυβέρνηση προσδίδει στην πρόοδο των τοπικών κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως δραττόμενος της παρουσίας του στην Πέγεια αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Πέγειας, ενημερώνοντας ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο για την ολοκλήρωση των εργασιών εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας και στόχος τους, είναι, όπως είπε, το Τοπικό Σχέδιο να τεθεί σε ισχύ στους επόμενους λίγους μήνες.

Γνωρίζω είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ότι «είναι κάτι που όλοι περιμένετε, γνωρίζω πάρα πολύ καλά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, η διοικητική περιοχή της Πέγειας διχοτομείται πολεοδομικά και, στη σχετικά μικρή αυτή έκταση, εφαρμόζονται δύο διαφορετικά Σχέδια Ανάπτυξης, δηλαδή το Τοπικό Σχέδιο Πάφου στην περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων και η Δήλωση Πολιτικής για την Ύπαιθρο στην υπόλοιπη έκταση, δεν εξυπηρετεί πλέον, ούτε ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τον ρυθμό ανάπτυξης ενός μεγάλου Δήμου όπως η Πέγεια».

Για τους λόγους αυτούς συνέχισε, κρίθηκε αναγκαίο να εκπονηθεί ένα ενιαίο Τοπικό Σχέδιο που θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της διοικητικής περιοχής. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν έχει αμφιβολία πως με την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας, θα αντιμετωπιστεί μια στρέβλωση και η περιοχή θα αποκτήσει μια νέα δυναμική, μέσα από την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της πιο ορθολογιστικής οργάνωσής της. Παράλληλα, διατηρείται η φυσιογνωμία και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Πέγειας και του νέου Δήμου Ακάμα και αναδεικνύεται η ξεχωριστή ταυτότητά τους, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως ένα από τα μειονεκτήματα που έχει είναι ότι δεν μπορεί να κρύψει το τι πιστεύει, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τον άκουσαν σε αρκετές περιπτώσεις να αναφέρεται στον νέο δήμο του Ακάμα που θα λειτουργήσει στη νέα του μορφή σε μερικές βδομάδες.

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ο Πρόεδρος, βρίσκεται προ των πυλών, μια τεράστια, ριζική αλλαγή για τις τοπικές κοινωνίες του τόπου μας. Έχω συνέχισε, «δηλώσει στο παρελθόν, δεν θα το πάρω πίσω, πως προσωπικά θεωρώ τον διαχωρισμό των Κοινοτήτων του Ακάμα λανθασμένο».

«Ασχέτως με τη δική μου προσωπική άποψη- δεν μπορώ να κρύβω κάτι που πιστεύω -  και παρά τις αδυναμίες που τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα εντοπίζουμε γενικά, όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, παραμένουμε προσηλωμένοι – και είμαι σίγουρος θα το πετύχουμε - στην πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί και, μάλιστα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και η Κυβέρνηση γενικότερα εργαζόμαστε πυρετωδώς για την υλοποίηση των προνοιών που περιλαμβάνονται σε αυτή τη μεγάλη για τον τόπο μας μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως στην υλοποίηση κάθε μεγάλης μεταρρύθμισης σίγουρα θα προκύψουν προβλήματα, δυσκολίες, προκλήσεις λέγοντας πως «μην αναμένετε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Έδωσε ωστόσο την διαβεβαίωση, ότι θα αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα που δημιουργούνται μέσα από την υλοποίηση αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης «και αν προκύψουν ανάγκες για αλλαγές, πάντα σε συνεννόηση μαζί σας, θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές».

Εκτίμησε ακόμη πως τα όσα θα προκύψουν μετά την 1η Ιουλίου θα είναι πρωτόγνωρα για όλους και για αυτό «απαιτείται σύμπνοια, υπομονή και επιμονή μέχρι όλοι να προσαρμοστούμε». Πρώτα εμείς, το κεντρικό κράτος, οι Τοπικές Αρχές, και όλοι οι πολίτες, συμπλήρωσε. Μετέφερε ακόμη «την ετοιμότητα της Κυβέρνησης ευρύτερα, να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, έτσι ώστε η μετάβαση στην καινούργια κατάσταση πραγμάτων να είναι ομαλή και σταδιακά να έχει τα επιθυμητά για όλους μας αποτελέσματα».

Εξέφρασε ακόμη την βεβαιότητα πως οι ηγεσίες των επτά δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Ακάμα θα συνεργαστούν αγαστά, βάζοντας πάνω από όλα το καλώς νοούμενο συμφέρον και την ευημερία των συνδημοτών τους, την ανάπτυξη του Δήμου ως ενιαία μονάδα και τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των δημοτικών διαμερισμάτων.

88700

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να προσφέρετε στους ανθρώπους σας, στους κατοίκους του Δήμου Ακάμα, που θα είναι περίπου 30 χιλιάδες, το κίνητρο για να συνεχίσουν να δημιουργούν και να οραματίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση παραμένει συνεχώς συμπαραστάτης και στήριγμά των δημοτών.  Είπε ακόμη πως ως μια τουριστική περιοχή, ο Δήμος Πέγειας -και στη συνέχεια ο Δήμος Ακάμα-, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι απολαμβάνουν τις υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες. Τα έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα, πέραν των όσων ήδη έχουμε εγκαινιάσει, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την ανάπτυξη καινούργιων και καινοτόμων υποδομών και υπηρεσιών, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, είμαι απόλυτα βέβαιος, συμπλήρωσε, πως με τη δημιουργία βασικών υποδομών, όπως είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση του οδικού δικτύου – κάτι που έπρεπε να γίνει πριν 30 χρόνια -  που εξυπηρετεί όλες τις κατηγορίες των χρηστών του με ασφάλεια, ενθαρρύνεται η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην περιοχή, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με την τέλεση των εγκαινίων σημαντικών έργων που ολοκληρώθηκαν στον Δήμο Πέγειας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητα  τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών της περιοχής.

Συνεχάρη τον Δήμαρχο Πέγειας λέγοντας πως είναι εμφανείς οι αλλαγές στον Δήμο Πέγειας.

88711

Ενόψει της υλοποίησης της μεγαλεπήβολης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα, αναμφίβολα συνέχισε, « θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη ενός εκ των σημαντικότερων στόχων μας, εκείνον της καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου Δήμου Ακάμα μετά την ενοποίηση του Δήμου Πέγειας με τις Κοινότητες Ακουρσού, Ίνειας, Κάθηκα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων, έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα με πολεοδομικό χαρακτήρα αναμφίβολα ενισχύουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε ντόπιους και επισκέπτες, είπε.

Τα πρώτα έργα που εγκαινίασε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, είναι οι πρώτες περιοχές που επισκέφθηκε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν οι κοινότητες του Ακάμα, ακριβώς, λόγω της σημασίας που δίδει σε αυτή την περιοχή και μαζί σε συνεργασία με τις κοινότητες, πολύ σύντομα θα ανακοινώσουν και νέες δράσεις για να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική για τον τόπο μας, περιοχή.

Είπε ακόμη πως το έργο για τη διαμόρφωση του παραλιακού πεζόδρομου στον Δήμο Πέγειας εντάσσεται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2026 του Υπουργείου Εσωτερικών για τη υλοποίηση έργων και ρυθμιστικών σχεδίων με σκοπό την αστική και αγροτική ανάπτυξη. Το έργο, μήκους περίπου 1.5 χιλιομέτρων, αποτελεί την πρώτη φάση ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Δήμου – ήταν κάτι που χρειαζόταν να γίνει εδώ και χρόνια -  με δαπάνη για τις κατασκευαστικές εργασίες που ξεπερνά τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ, συμπλήρωσε

Επεσήμανε ακόμη πως κατασκευάστηκαν πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, χώρος αθλοπαιδιών, υπαίθριο γυμναστήριο, σύγχρονοι παιδότοποι με υποδομές για την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία, καθιστικοί χώροι πλήρως εξοπλισμένοι, μικρό αμφιθέατρο και χώροι υγιεινής, ενώ έγινε τοπιοτέχνηση χώρων πρασίνου με κυπριακά φυτά και δέντρα.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως  με την εντυπωσιακή μεταλλική πεζογέφυρα, μήκους 40 μέτρων, συνδέονται με ασφαλή και λειτουργικό τρόπο ο Δήμος Πέγειας και η Κοινότητα Κισσόνεργας, στην περιοχή που μελλοντικά θα κατασκευαστεί η Μαρίνα Πάφου.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως είναι από όλους αντιληπτό ότι δημιουργήθηκε στον Δήμο ένα ενιαίο – όλα τα έργα έχουν σχέση μεταξύ τους -  σύγχρονο, γραμμικό, πολυλειτουργικό πάρκο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και ως χώρο άθλησης και αναψυχής για όλες τις ηλικίες. Στόχος, εξάλλου, του έργου είναι η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για τον Δήμο Πέγειας, ενός χώρου συναπαντήματος, όπου οι δημότες και οι επισκέπτες μπορούν να σμίξουν και να απολαύσουν στιγμές ξεκούρασης, να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν δίπλα από τη θάλασσα, σε ένα σημείο με μοναδική ομορφιά.

Τα έργα που εγκαινιάζουμε σήμερα έρχονται να προσθέσουν και ενδυναμώσουν την προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής, σε συνέχεια βεβαίως σειράς έργων σε διάφορες Κοινότητες της περιοχής, που παραδώσαμε στους πολίτες από τον περασμένο χειμώνα, συμπλήρωσε.

88718

Στο δικό του χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πέγειας, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή του, ανέφερε πως η παρουσία του Προέδρου αποτελεί τρανή απόδειξη της έμπρακτης στήριξης που είχαν μέχρι σήμερα από την κυβέρνησή και της στήριξης που θα ακολουθήσει με τη δημιουργία του νέου Δήμου στον οποίο θα ενσωματωθούν οι κοινότητες Κισσόνεργας, Ακουρσού, Κάθηκα, Πάνω και Κάτω Αρόδων και Ίνειας.

Για την Δυτική Πάφο και την ανάπτυξή της είπε ο κ. Λάμπρου  έχει μεγάλη σημασία να έχει δίπλα της το ίδιο το κράτος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του στην προσπάθειά της να αναπτυχθεί σωστά και με πλάνο και να ανακτίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων δεκαετιών.

Σε σχέση με την  Μαρίνα της Πάφου πρόσθεσε πως οι  κάτοικοι της περιοχής αυτής, εδώ και πολλά χρόνια κουράστηκαν να ακούνε λόγια και υποσχέσεις για την Μαρίνα της Πάφου που θα κατασκευαστεί στα Πότιμα. Πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες περιμένουμε δίχως αποτέλεσμα, συμπλήρωσε. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η παρέμβασή του ΠτΔ θα είναι καταλυτική και ότι άμεσα θα έχουν ουσιαστικές εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Είμαστε ένα, διεμήνυσε η Μέτσολα-«Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»
Οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτικών αρχηγών-Όσα καταγράφουν στο Πόθεν Έσχες τους
Εν αναμονή εισηγήσεων η Κυβέρνηση για την υλοποίηση αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Πράσινο και για δημιουργία ανώτατων θέσεων
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Λυπούμαστε που ο Δένδιας παρέλειψε να… ευχαριστήσει τις τουρκικές δυνάμεις»
Διεύρυνση στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων ενώπιον Υπουργικού-Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο Τροόδους
Ενοχλημένη η Άγκυρα με δηλώσεις Δένδια για εισβολή-«Προσπαθεί να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές»
Συστάθηκαν οι επτά επιτροπές του Συμβουλίου του ΕΟΑ Πάφου
Οι Μαρίνος Λάμπρου και Μάριος Μεταξάς αντιπρόεδροι του Συμβουλίου του ΕΟΑ Πάφου
Ο επηρεασμός της ΕΔΕΚ από τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση και οι προειδοποιήσεις Σιζόπουλου για Κυπριακό