Ταύτιση της θέσης Κύπρου με Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αεράμυνα-«Εξελίξεις τα επόμενα χρόνια»

Ως Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού για κοινή ευρωπαϊκή ευρωάμυνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο επίσκεψής του στην επαρχία Πάφου για την τέλεση εγκαινίων έργων.  

Σε ερώτηση για την θέση του όσον αφορά την πρόταση Ελλάδας και Πολωνίας για ευρωπαϊκή αεράμυνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «το θέμα πρωτοσυζητήθηκε όταν ήμουν στην Αθήνα στο συνέδριο της ΝΔ όπου με κάλεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του γεύματος με την Πρόεδρο της Επιτροπής».  

«Ήταν, ναι, μια ιδέα του Έλληνα Πρωθυπουργού με την οποία συμφωνούμε απόλυτα, ως Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζουμε αυτή την θέση και είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι «η ΕΕ, το έχω πει πολλές φορές, για να μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο, για να μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον γεωπολιτικό ρόλο που θέλει να διεκδικήσει θα πρέπει να είναι στρατηγικά αυτόνομη και όταν λέμε στρατηγικά αυτόνομη μιλάμε πρωτίστως για τα θέματα άμυνας, ασφάλειας και ενέργειας».

«Άρα συμφωνώ απόλυτα με αυτή την εισήγηση», είπε.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα ο Πρόεδρος απάντησε ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε από εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία υποστηρίζουν μια στρατηγικά αυτόνομη ΕΕ. Όχι στα λόγια, στις πράξεις».

Πρόσθεσε ότι «ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες για να μπορούμε να μιλάμε για στρατηγικά αυτόνομη ΕΕ είναι ο πυλώνας της άμυνας, ο τομέας της ασφάλειας και – είπα και προηγουμένως- ο τομέας της ενέργειας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Κόμπος-Γέντζια
Επαφές Ειρ. Χαραλαμπίδου στη Μάλτα για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς
Απαντά στις επικρίσεις για τα κλιματιστικά η Αννίτα-«Πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου
Απαντά στα περί ολιγωρίας αρμοδίων στις πυρκαγιές ο ΠτΔ-Αποφάσεις την Τετάρτη για αποζημιώσεις
Στις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο ΠτΔ-Έδωσε οδηγίες για άμεση καταβολή αποζημιώσεων
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από S&P-Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη
Μόνο θετικά καταγράφει το ΕΛΑΜ στις διπλές εκλογές-Θεωρεί ευνοϊκό το κλίμα
Παρέλαβε ναρκοπέδιο, παραδίδει στρωμένο χαλί ο Ιωάννου-Πώς ανέτρεψε τα δεδομένα στο μεταναστευτικό
ΠτΔ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών