A. Χατζηχαραλάμπους: Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου

Την ετοιμότητά του να διαχειριστεί όλα τα ζητήματα που αφορούν στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας από την επόμενη ημέρα της εκλογής του, εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας (ΕΟΑ), Άγγελος Χατζηχαραλάμπους. Σε συνέντευξή του στον REPORTER, λίγες ημέρες πριν την ετυμηγορία των κατοίκων της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας, ο κ. Χατζηχαραλάμπους υπογράμμισε πως η τεχνογνωσία και η εμπειρία αποτελούν σημαντικά προσόντα γι’ αυτόν που θ’ αναλάβει τα ηνία του ΕΟΑ.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων, ανέπτυξε το όραμά του για τον ΕΟΑ Λάρνακας, σημειώνοντας πως θα στηριχθεί στο πετυχημένο μοντέλο λειτουργίας του ΣΑΛ. Στόχος του, όπως τόνισε, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσω της παροχής αποδοτικών, αλλά και οικονομικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Γιατί πιστεύετε πως οι πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας πρέπει να επιλέξουν εσάς έναντι του ανθυποψήφιου σας για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης;

Πιστεύω πως έχω την τεχνογνωσία, αλλά και την εμπειρία προκειμένου ν’ ανταπεξέλθω στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει η θέση του προέδρου του ΕΟΑ. Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου και να διαχειριστώ όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας.

Τα τελευταία χρόνια, ως διαχειριστής του Επαρχιακού Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου, είχα ενεργή ανάμειξη στα ζητήματα της Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θ’ ανακύψουν και έχω καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο για αντιμετώπισή τους.

Επιπρόσθετα, ως Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) έχω καθημερινή επαφή με τα θέματα που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Έχω πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τις προοπτικές της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και εάν εκλεγώ θα εργαστώ με επιμονή και υπομονή, προκειμένου ο ΕΟΑ να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Ποιες προκλήσεις θα βρει μπροστά του ο πρόεδρος του ΕΟΑ;

Όπως είναι φυσικό και αυτό συμβαίνει σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, θα προκύψουν προκλήσεις και αρκετά ζητήματα, ειδικά στις αρχές της λειτουργίας του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Αυτές έχουν σχέση, μεταξύ άλλων, με το λειτουργικό κομμάτι του ΕΟΑ, την ενημέρωση του κοινού, αλλά και την εξοικείωση με τις νέες διαδικασίες. Γι’ αυτό οι γνώσεις και η εμπειρία είναι τόσο σημαντικά προσόντα γι’ αυτόν που θα αναλάβει τα ηνία του.

Σας ανέφερα και πριν πως έχω πλάνο με συγκεκριμένα βήματα και στόχους, προκειμένου από την πρώτη μέρα να λειτουργήσει σωστά ο ΕΟΑ. Στο προεκλογικό μου πρόγραμμα περιλαμβάνονται προτάσεις για όλους τους πυλώνες παροχής υπηρεσιών του ΕΟΑ, που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην παροχή αποδοτικών, αλλά και οικονομικών υπηρεσιών. Σ’ ό,τι αφορά στις αδειοδοτήσεις αναπτύξεων, για παράδειγμα, θα λειτουργήσει Οne stop shop, μια ενιαία Αρχή για την έκδοση των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών από το ίδιο σημείο. Η ισότιμη εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων είναι προτεραιότητα για εμένα κι έτσι περιλήφθηκε και η δημιουργία Quick Stop shops. Πρόκειται για σημεία εξυπηρέτησης, αλλά και σταθμούς συνεργείων άμεσης ανταπόκρισης σε απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας, με στόχο την αποδοτικότερη και χωρίς ταλαιπωρία εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Υπάρχει πάντως η αίσθηση πως ο κόσμος δεν είναι καλά ενημερωμένος για τους ΕΟΑ, γεγονός που θ’ αποτελέσει, κατά πολλούς, ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στη λειτουργία του. Εάν εκλεγείτε τι θα κάνετε προκειμένου να το υπερπηδήσετε;

Μέσα από τις καθημερινές επαφές μου με πολίτες στην πόλη και επαρχία Λάρνακας έχω αντιληφθεί πως ο κόσμος πλέον ενδιαφέρεται, ρωτά και θέλει να μάθει τι αλλάζει στη ζωή του. Προσωπικά νιώθω ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον και την προσέγγιση του κόσμου.

Η έγνοια μου, μέσα από την προεκλογική εκστρατεία, είναι να ενημερωθεί ουσιαστικά ο κόσμος για τη λειτουργία του ΕΟΑ. Δυστυχώς, πολλά από αυτά που προτάσσονται στη δημόσια συζήτηση για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Εγώ δεν θέλω να χαϊδεύω τ’ αυτιά των κατοίκων της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας. Μέλημά μου είναι να προτάξω εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις, μακριά από λαϊκισμούς και πυροτεχνήματα.

Ανάμεσα στις προτάσεις μου, για παράδειγμα, είναι η δημιουργία Προσωρινού Κέντρου Ενημέρωσης Πολιτών, για να δίνονται απαντήσεις σε απορίες, τόσο τηλεφωνικώς όσο και ηλεκτρονικά. Επίσης, επειδή θα γίνει ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του ΕΟΑ, θ’ αναπτυχθεί Υπηρεσία Υποβοήθησης ηλικιωμένων και άλλων προσώπων που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

Σας ακούμε συχνά να προτάσσετε το έργο σας στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Τι είναι αυτό που έχει πετύχει στο ΣΑΛ;

Είναι γνωστό πως ανέλαβα ως διευθυντής του ΣΑΛ στην πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του, λόγω των γνωστών γεγονότων που έφεραν τον οργανισμό στο χείλος της καταστροφής. Μέσα από αλλαγή των διαδικασιών και τον καθορισμό στόχων, σε συνεργασία με το Δ.Σ του οργανισμού, πλέον το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας εφαρμόζει ένα μοντέλο που θεωρείται πρότυπο.

Το ΣΑΛ εκτέλεσε, εκτελεί και έχει δρομολογήσει έργα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για το αποχετευτικό, αλλά και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Λάρνακας, η οποία, όπως γνωρίζετε ήταν πολύ ευάλωτη σε πλημμύρες. Πολύ σημαντικό είναι πως αναπτύχθηκε ένας πολύ πετυχημένος μηχανισμός άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και μόνο για τα αντιπλημμυρικά αυτής της περιόδου εξασφαλίστηκαν πάνω από €17 εκατ.

Η τεχνογνωσία που διαθέτει σήμερα το ΣΑΛ, η οποία έχει οδηγήσει σε πολύ σημαντικά έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα μεταφερθεί και στους υπόλοιπους πυλώνες του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας. Τα έργα του ΣΑΛ επιβεβαιώνουν την επιτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου, που αποδείχθηκε πως είναι βιώσιμο και μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.

Ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες λειτουργίας του ΕΟΑ είναι η αδειοδότηση αναπτύξεων. Η ανησυχία του κόσμου της Λάρνακας είναι μήπως ακολουθηθούν τα παραδείγματα άλλων πόλεων και σημειωθεί απότομη ανάπτυξη, που στο τέλος θ’ αποβεί εις βάρος της ποιότητας ζωής τους. Εσάς ποια είναι η θέση σας;

Μιλούμε όλοι για ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και για λειτουργία νέων εταιρειών στην πόλη και επαρχία Λάρνακας. Εμένα πρώτα και πάνω απ’ όλα με ενδιαφέρει η ευημερία των πολιτών και η ποιότητα ζωής τους. Αν η λεγόμενη ανάπτυξη επηρεάσει αρνητικά τη ζωή των πολιτών τότε δεν είναι ανάπτυξη. Είναι απλώς μια κερδοφόρος επιχείρηση για τους λίγους.

Το δικό μου όραμα είναι, μέσω της σωστής χωροθέτησης των αναπτύξεων, η Λάρνακα να κρατήσει τον ανθρώπινο και απλό χαρακτήρα της. Οποιαδήποτε ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι εις βάρος των ανέσεων των κάτοικων. Οι κάτοικοι πρέπει να είναι μέρος της ανάπτυξης, αφού μόνο έτσι θα είναι βιώσιμη.

Σε αυτό που πρέπει να δώσει βαρύτητα ο ΕΟΑ Λάρνακας, σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις, είναι ο εξορθολογισμός των διαδικασιών, ώστε να τερματιστούν οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία που ταλανίζουν τους πολίτες που θέλουν να κάνουν μικρές ή μεγαλύτερες αναπτύξεις. Είναι σε όλους γνωστό πως υπάρχει ζήτημα σ’ αυτόν τον τομέα, αφού υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία. Η εξέταση αυτών των αιτήσεων και ο καθορισμός της βέλτιστης διαδικασίας για τις νέες που θα κατατεθούν θα είναι μία από τις προτεραιότητές μου ένα εκλεγώ.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους κατοίκους της πόλης και επαρχίας Λάρνακας;

Από την πρώτη στιγμή στόχος μου ήταν η δημιουργία μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας, που θα εργαστεί για την ανάπτυξη και την ευημερία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Δεν θα μπορούσα να πετύχω αυτόν τον στόχο χωρίς τη στήριξη πέντε κομμάτων: του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και οργανωμένων συνόλων και πολιτών απ’ όλους τους χώρους και στρώματα της κοινωνίας.

Είναι πεποίθησή μου πως ένας από τους παράγοντες που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΑ είναι η συνεργασία και η προσπάθεια για επίτευξη συναίνεσης. Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω πως η διεκδίκηση της προεδρίας του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας δεν είναι προσωπική υπόθεση. Για να πετύχει στην πράξη η Μεταρρύθμιση πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας να συμπορευτούν μαζί μου, προκειμένου να βάλουμε τις βάσεις για ένα οργανισμό που θα εργαστεί για το καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού