Πλήρωσε το πρόστιμο για την διαρροή δεδομένων το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αλλά προσέφυγε στο Δικαστήριο

Εξελίξεις προκύπτουν γύρω από την καταδικαστική απόφαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων χρηστών, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, τα οποία διέρρευσαν μετά από κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Όπλο» για πιθανές προσφυγές στη Δικαιοσύνη η απόφαση για τις υποκλοπές από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μετά την καταδικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ύψους 45 χιλιάδων ευρώ, αφότου καταβλήθηκε το ποσό, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο, προσβάλλοντας την επίδικη απόφαση και ως εκ τούτου αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.

Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, η συγκεκριμένη πρακτική είναι συνηθισμένη και σε περίπτωση που δικαιωθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τότε το πρόστιμο ενδέχεται να ακυρωθεί ή να αλλάξει το ύψος του, σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση επικυρώνεται. Την υπεραστική γραμμή της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έχει αναλάβει η Νομική Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση που εκδόθηκε, μπορεί οποιοσδήποτε παραπονούμενος, του οποίου τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν από την Κυβερνοεπίθεση, να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης, για να διεκδικήσει αποζημιώσεις, όμως είναι άγνωστο εάν οποιοσδήποτε έχει προβεί στη συγκεκριμένη ενέργεια μέχρι σήμερα. Όπως εξήγησε η ίδια πηγή στον REPORTER, οποιοσδήποτε θέλει να το πράξει, μπορεί, έχοντας ανά χείρας την απόφαση της Επιτρόπου.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε μεταξύ άλλων, εντός έξι μηνών να ορίσει υπεύθυνο ασφαλείας συστημάτων έστω και προσωρινό / αναπληρωτή, ο οποίος να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που το Πανεπιστήμιο προτίθεται να λάβει, καθώς επίσης και να ενημερώσει σχετικά την Επίτροπο, με την πρόοδο της υλοποίησης των μέτρων, των οποίων το ίδιο την ενημέρωσε ότι προτίθεται να λάβει.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση των χάκερ στην ιστοσελίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 2023 και ζητούσαν από τον Οργανισμό το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ με σκοπό να μη διαρρεύσουν τα προσωπικά δεδομένα που είχαν στην κατοχή τους.

Οι Αρχές, δεν έδωσαν οποιαδήποτε λύτρα στους χάκερ και βρίσκονταν σε αναμονή για τις επόμενες κινήσεις τους. Τελικά αριθμός στοιχείων που αλιεύθηκε από τους χάκερ, αναρτήθηκε στο dark web.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ενημέρωση για υλοποίηση επιπρόσθετων μέτρων κυβερνοασφάλειας ζητά από Κτηματολόγιο η Λοΐζίδου

Προς το τέλος οι έρευνες για servers ΥΠΟΙΚ και Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την ίδια ώρα, προς το τέλος της βρίσκεται και η διερεύνηση για τις άλλες δύο υποθέσεις, που αφορούν την κυβερνοεπίθεση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς επίσης και την υπόθεση του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, που είναι διαφορετικής φύσης και αφορά τους server που πλημμύρισαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το πιο πιθανό είναι εντός των επόμενων ημερών να εκδοθεί ανακοίνωση με την απόφαση για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και στη συνέχεια για την δεύτερη περίπτωση, μόλις ολοκληρωθούν πλήρως οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η τέταρτη υπόθεση, που αφορούσε κυβερνοεπίθεση σε βάρος του Κτηματολογίου, έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους, με την Επίτροπο να διαπιστώνει ότι δεν διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Στο Τμήμα επιδόθηκε επίπληξη, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή, όπως εντός δύο μηνών ενημερωθεί η Επίτροπός για την πρόοδο της υλοποίησης των επιπρόσθετων μέτρων που θα λάβει και της εξασφάλισης του επιπρόσθετου εξοπλισμού, τα αποτελέσματα του νέου ελέγχου διεισδυτικότητας και το στάδιο επίλυσης των ευρημάτων και τα χρονοδιαγράμματα, κατά τα οποία θα υλοποιηθούν οι ενέργειες για ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Φτηνά την γλίτωσε το Κτηματολόγιο από την Κυβερνοεπίθεση-Άλλες δύο υποθέσεις ενώπιον της Λοϊζίδου

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου