BBC: Το Ισραήλ θα συνεχίσει ακάθεκτο την εισβολή στη Ράφα παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Αποφασισμένο να προχωρήσει, παρά το νομικό φρένο, το Ισραήλ. Σχολιάζοντας την εξέλιξη με το Διεθνές Δικαστήριο και την εντολή για παύση της εισβολής στη Ράφα λόγω άμεσης απειλής για παλαιστίνιους αμάχους, το BBC γράφει ότι παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα που ήθελε να αποφύγει το Ισραήλ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα σταματήσει, απεναντίας θα συνεχίσει ακάθεκτο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η νομική απόφαση για την παύση της εισβολής στη Ράφα, τα άρματα μάχης του Ισραήλ πλησίασαν στο κέντρο της Ράφα και μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο πάνω από τη Γάζα.

Ορισμένοι από τους σκληροπυρηνικούς εταίρους του Βενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασαν με οργή, κατηγορώντας το Δικαστήριο για αντισημιτισμό και ότι τάσσεται στο πλευρό της Χαμάς.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του Νετανιάχου μίλησαν για ακόμη ένα σημάδι που μαρτυρά την αυξανόμενη απομόνωση σε βάρος του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα.

Η ισραηλινή πλευρά επιμένει να διατείνεται, πάντως, ότι κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για να διασφαλίσει πως οι άμαχοι είναι εκτός κινδύνου προτού στείλει στρατεύματα στη Ράφα.

Έχει υπογραμμίσει, δε, ότι διασφαλίζει πως τρόφιμα όπως και άλλες προμήθειες φτάνουν στη Γάζα.

Όπως γράφει το BBC, η βοήθεια που έχει περάσει στη νότια Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στη Ράφα πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, είναι πολύ μικρή παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο εκατοντάδων φορτηγών με αγαθά, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένα τμήματα της περιοχής, τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για λιμό, ιδίως στο βορρά, η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο δείχνει να έχει βελτιωθεί ελαφρώς, λόγω του ανοίγματος πρόσθετων σημείων διέλευσης αγαθών.

Ωστόσο το Διεθνές Δικαστήριο δεν φάνηκε ικανοποιημένο. Το μεγάλο κύμα εκτοπισμού, σύμφωνα με το Δικαστήριο, μαρτυρά μια σημαντική απειλή για τη ζωή του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Η Νότια Αφρική, που απευθύνθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο, υποστήριξε ότι η Ράφα αντιπροσώπευε την τελευταία γραμμή άμυνας για τη Λωρίδα της Γάζας και το να περιέλθει στην ίδια μοίρα με τις άλλες πόλεις της περιοχής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη βλάβη ολόκληρου του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Αυτό είναι που προσπαθεί να σταματήσει το Δικαστήριο, εξηγεί το BBC. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι σκοπός της επιχείρησής του δεν είναι η εξόντωση αμάχων αλλά οι ενέργειες κατά της Χαμάς ώστε να επιστρέψουν οι όμηροι όπως και η ασφάλεια.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Διασωληνωνμένες οι δύο αδελφές του 16χρονοου στην Ξάνθη-Μεγάλη συγκέντρωση υγραερίου στο σπίτι
Στο κελί για 12 χρόνια η 38χρονη που έφτασε στην Κύπρο με 16 κιλά κάνναβη στις αποσκευές της
Απαντά στην Αννίτα το ΑΚΕΛ-«Ο καημός να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου»
Πράσινο από τη Βουλή των Κοινοτήτων για το νομοσχέδιο για την ευθανασία-Διχασμένη η Βρετανία
«Διασφαλίζουμε να μείνει η Τουρκία για πάντα χωρίς λύση» εξήγησε στην Παιδοβουλή ο ΠτΔ
Φωνές στα κατεχόμενα ότι δεν ερωτήθηκαν για τις συζητήσεις για ΝΑΤΟ-«Αγνοούνται τα δικαιώματα του λάου»
Κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ η Αννίτα-Τα πυρά κατά ΑΚΕΛ
Πώς έγινε η τραγωδία στην Ξάνθη, «βλέπουν» διαρροή υγραερίου από τις σωληνώσεις
Απογείωση εσόδων και φουλ για διπλό ρεκόρ ο τουρισμός-«Καθιερώνεται ως έτος αναφοράς για την χώρα μας το 2024»
Πάνω από 30 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων μέσα σε 1,5 χρόνο-Εκκρεμεί το 49%, ύψιστη προτεραιότητα