Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να «αγοράζουν» τρία σπίτια στα κατεχόμενα

Νέους όρους και περιορισμούς σε «αγορές» περιουσιών στα κατεχόμενα φέρνει ο «νόμος περί απόκτησης ακίνητης περιουσίας και μακροχρόνιας ενοικίασης (αλλοδαποί) (τροποποίηση)», ο οποίος «υιοθετήθηκε» με πλειοψηφία από τη «βουλή» και αυξάνει από ένα σε τρία τα σπίτια που «δικαιούνται να αγοράζουν» οι πολίτες της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Δημοσίευμα στη «Χαλκίν Σεσί», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, αναφέρει ότι σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση, οι αλλοδαποί θα μπορούν να αγοράζουν ένα διαμέρισμα ή μια κατοικία στα κατεχόμενα, ενώ οι πολίτες χωρών που αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος ή δίνουν το δικαίωμα σε «πολίτες της τδβκ» να αγοράζουν τρεις κατοικίες στη χώρα τους, θα μπορούν να αποκτούν τρεις κατοικίες ή διαμερίσματα στα κατεχόμενα.

Κατά την προηγούμενη ρύθμιση, το τεμάχιο στο οποίο βρισκόταν η ανεξάρτητη κατοικία μπορούσε να είναι μέχρι και 5 στρέμματα, ενώ με την τροποποίηση το εμβαδόν αυτό μειώθηκε στα 2,5 στρέμματα.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στις οποίες προβαίνουν αλλοδαποί στα κατεχόμενα, η τροποποίηση ανέβασε από τα τρία στα 20 εκατομμύρια ευρώ το ποσό το οποίο υποχρεούνται να επενδύσουν, ενώ άφησε στα 60 στρέμματα το εμβαδόν της γης που δικαιούνται να αγοράσουν.

Οι αλλοδαποί δεν θα μπορούν να αγοράζουν γη χωρίς περιορισμούς μέσω εταιρειών ή διαχειριστή, θα θεωρείται ξένη μια εταιρεία ή ένας διαχειριστής όπου διαθέτει μετοχές έστω και ένα τοις εκατό κάποιος αλλοδαπός και θα μπορεί να αγοράσει μόνο μία κατοικία και 60 στρέμματα γης με επένδυση 20 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Χάρη στο νέο «νόμο» θα εισπραχθούν σημαντικά ποσά από τέλη γνωστοποίησης, τέλη εγγραφής και φόρους, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι θα κατατίθενται στον λογαριασμό της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» τα μισά από τα τέλη που θα εισπραχθούν από τις γνωστοποιήσεις προς το «υπουργείο» τόσο κατά την εγγραφή των συμβάσεων που δεν είχαν εγγραφεί κατά τη μεταβατική περίοδο, όσο και κατά την εφαρμογή εκτός των «μεταβατικών προνοιών του νόμου». Τα άλλα μισά θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό που θα ανοιχθεί για να χρησιμοποιείται στις «κτηματολογικές υπηρεσίες» στα «τμήματα εισοδήματος και φορολογίας».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης