Υποψήφιες για το ΕΚ ανέπτυξαν θέσεις για τρεις θεματικές σε εκδήλωση στη Λευκωσία

Τις θέσεις και προτάσεις τους για θέματα που αφορούν την Ειρήνη, Ασφάλεια και Διεθνή Πολιτική, την Οικονομία και Περιβαλλοντική Πολιτική και την Υγεία και Κοινωνική Πολιτική, ανέπτυξαν υποψήφιες για την Ευρωβουλή σε εκδήλωση την Παρασκευή στη Λευκωσία, με τίτλο «Διεκδικούμε πολιτική συμμετοχή. Γνωρίστε τις υποψήφιες για την Ευρωβουλή» που οργάνωσε ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Οι υποψήφιες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και σε ερωτήσεις από το ακροατήριο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων απλοί πολίτες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και συντεχνιών.

Γυναίκες στην πολιτική να μην είναι η εξαίρεση, αλλά η κανονικότητα, είπε η Επίτροπος

H Επίτροπος ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εκπροσώπηση των γυναικών τον Φεβρουάριο του 2024, έφθασε στο 39,8% και η Κύπρος εκπροσωπείται από μία μόνο γυναίκα.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη καταγράφει τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Δημοκρατίας συμμετοχή γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία φθάνει το 39%, ενώ στο 40% των θέσεων προέδρων και αντιπροέδρων στα Δ.Σ. Ημικρατικών Οργανισμών διορίστηκαν γυναίκες. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε, δυστυχώς η συμμετοχή γυναικών περιορίζεται στο 14,3% και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η συμμετοχή γυναικών περιορίζεται στο 15%.

Η Επίτροπος είπε ότι στη χώρα μας, η σημασία της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων αναδεικνύεται και στην εξέλιξη της αντιμετώπισης από την Πολιτεία θεμάτων όπως η ενδοοικογενειακή βία και η εμπορία προσώπων.

Σημείωσε ότι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών σε οποιοδήποτε τομέα δεν είναι αυτοσκοπός και ότι το σταθερό κριτήριο θα πρέπει να είναι η αξία, όπως αυτή ορίζεται με βάση το δοθέν πλαίσιο σε κάθε περίπτωση.

«Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό ή ανταγωνισμό μεταξύ γυναικών και ανδρών. Ταυτόχρονα, όμως, όταν σκεφτόμαστε γυναίκες στην πολιτική, δεν θα πρέπει αυτό να είναι η εξαίρεση, αλλά η κανονικότητα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο ολιστικών προσεγγίσεων και μακριά από συνθήματα, η Κυβέρνηση προχωρεί με σοβαρότητα στον σχεδιασμό δράσεων και πολιτικών, που στόχο έχουν να επαναφέρουν τη συζήτηση της ισότητας των φύλων στην ορθή της βάση και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό και προς τα δυο φύλα.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε παράλληλα σε στοχευμένες πολιτικές και δράσεις της Κυβέρνησης όπως είναι η δημιουργία δομών για βρέφη, νήπια και άτομα της τρίτης ηλικίας, η σταδιακή επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, πολιτικές που θα υποβοηθήσουν, όπως είπε, την πλήρη απασχόληση των γυναικών ενώ θα τους προσφέρουν τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο για να έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να εμπλακούν στα κοινά και την πολιτική ζωή.

Δεκαοκτώ γυναίκες διεκδικούν θέση στο ΕΚ

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, θέση στην Ευρωβουλή στις εκλογές της 9ης Ιουνίου διεκδικούν 63 υποψήφιοι και από αυτούς 18 είναι γυναίκες ή ποσοστό 29%, που προέρχονται από οκτώ κομματικούς σχηματισμούς.

Οι 18 γυναίκες αλφαβητικά είναι οι: Θέμις Ανθοπούλου (ΔΗΠΑ), Σοφία Βασιλείου (VOLT), Παντελίτσα Γιόκκα (ΕΔΕΚ), Λύσια Δημητρίου (VOLT), Άννα Θεολόγου (ΑΚΕΛ), Ελένη Θεοχάρους (ΔΗΚΟ), Σταύρη Καλοψιδιώτου (ΑΚΕΛ), Βίβιαν Κανάρη (ΕΔΕΚ), Μαρία Κολά (Οικολόγοι), Βάσω Πελεγκάρη (Οικολόγοι), Γεωργία Κωνσταντινίδου (Κίνημα Ενεργοί Πολίτες-Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί), Μαίρη Λάμπρου (ΔΗΚΟ), Μαρίνα Νικολάου (ΕΛΑΜ), Χριστιάνα Ξενοφώντος (ΔΗΣΥ), Ανδρομάχη Σοφοκλέους (VOLT), Ελένη Σταύρου (ΔΗΣΥ), Μέλανη Στέλιου (ΑΚΕΛ) και Κατερίνα Χριστοφίδου (ΔΗΚΟ).

Πάνελ συζητήσεων, θέσεις και απόψεις

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης έλαβαν μέρος οι Ελένη Θεοχάρους, Σταύρη Καλοψιδιώτη και Ανδρομάχη Σοφοκλέους με θέμα την Ειρήνη, Ασφάλεια και Διεθνή Πολιτική.

Η Ελένη Θεοχάρους αρχικώς είπε ότι το πρόβλημα της εκπροσώπησης γυναικών είναι δομικό και το αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και η Σουηδία. Για το θέμα της συζήτησης είπε ότι η Ευρώπη είναι ένας χώρος ασταθής και η ειρήνη και η ασφάλεια είναι σημαντικοί παράγοντες και για τη δημοκρατία στην ΕΕ. Είπε ότι η ίδια πιστεύει στο όραμα της ομοσπονδιακής Ευρώπης, αλλά πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης οι σύγχρονες προκλήσεις που για αυτές φέρουν ευθύνη οι ηγεσίες της ΕΕ.

Η Σταύρη Καλοψιδιώτη στην παρέμβασή της αναφέρθηκε σε θέματα δικαιωμάτων και ισότητας για όλους και στην ανάγκη προώθησης της διαρκούς ειρήνης. Αναφέρθηκε σε σημαντικές ανισότητες για τις γυναίκες, οι οποίες είναι στο περιθώριο ειρηνευτικών διαδικασιών, είναι θύματα πολέμων και ευάλωτες λόγω βίας και συγκρούσεων. Πρόσθεσε πως η ΕΕ έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα συρράξεων και αυτό αποδεικνύεται στον πόλεμο στη Γάζα όπου συντελείται γενοκτονία, όπως είπε.

Η Ανδρομάχη Σοφοκλέους είπε ότι με την ενασχόλησή της με το Κυπριακό και την ειρήνη έχει αντιληφθεί ότι οι γυναίκες κάνουν πολλά πράγματα, αλλά είναι στο περιθώριο και δεν φαίνονται. Αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα της ειρήνης και της αλληλεγγύης, τονίζοντας πως το κόμμα της μάχεται για πιο πολλή Ευρώπη στην Κύπρο και πιο πολλή Κύπρο στην Ευρώπη.

Στη 2η θεματική συζήτηση οι υποψήφιες αναφέρθηκαν σε θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής. Η Θέμις Ανθοπούλου, γυναίκα ΑμεΑ, τόνισε ότι δεν προωθείται το θέμα αυτό στις συζητήσεις και αυτό την ώθησε να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό. Αναφέρθηκε σε θέματα στειρώσεων γυναικών με αναπηρίες, χωρίς τη θέλησή τους και στην ανάγκη να υπάρχει το λεγόμενο medical audit.

H Λύσια Δημητρίου αναφέρθηκε σε θέματα γυναικείας υγείας, τα οποία παραβλέπονται πολλές φορές και σε θέματα έρευνας και κλινικών που θα τύχουν αξιοποίησης και εφαρμογής στην καθημερινότητα. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει σύνδεση της υγείας και της παιδείας και ενδυνάμωση των γυναικών για να νιώθουν καλά στο δικό τους σώμα.

Η Χριστιάνα Ξενοφώντος είπε ότι υπάρχει ανάγκη για κατάργηση στερεοτύπων και αναφέρθηκε και στην πανδημία, που ανέδειξε θέματα ποιότητας υγείας, σωματικής και ψυχικής. Αναφέρθηκε και σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας λέγοντας παράλληλα ότι πολλά πράγματα επιτεύχθηκαν στην Κύπρο εξαιτίας της ένταξής μας πριν από 20 χρόνια.

Η Κατερίνα Χριστοφίδου είπε πως η αλλαγή έρχεται σταδιακά αλλά πρέπει να μαχόμαστε και να πείθουμε γυναίκες να ψηφίζουν γυναίκες. Μίλησε για την ανάγκη συμφιλίωσης επαγγελματικής με προσωπική ζωή, για κατάργηση σεξιστικών στερεοτύπων και πρόσθεσε πως η ορθή κοινωνική πολιτική επιτυγχάνεται με διεκδικήσεις.

Το τρίτο πάνελ συζήτησης αφορούσε την οικονομία και την περιβαλλοντική πολιτική. Η Σοφία Βασιλείου ανέφερε ότι η ΕΕ παρέχει οικονομική ευημερία και οφέλη για την Κύπρο ωστόσο υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις όπως η ανταγωνιστικότητα, η ενέργεια, το στεγαστικό και οι ανισότητες. Αναφέρθηκε σε θέματα ΑΠΕ και τόνισε ότι δεν αρκούν τα φωτοβολταϊκά αλλά χρειάζεται και ενεργειακό δίκτυο για αποθήκευση.

Η Μαρία Κολά μίλησε για την ανάγκη σωστής ενεργειακής στρατηγικής όπου το κράτος θα γνωρίζει τις ενεργειακές ανάγκες και θα σχεδιάζει βήματα για το ίδιο και τους πολίτες. Είπε επίσης ότι το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας παρέχει ευκαιρίες για πράσινη μετάβασης και άλλες περιβαλλοντικές πολιτικές.

Η Γεωργία Κωνσταντινίδου είπε ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν την διαφορά και ότι αποδεικνύουν πολλά καθημερινά. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και στα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει ο πολίτης για ρύπους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ακρόαση Κώστα Καδή για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών
Οι τάσεις που διαμόρφωσαν τη νίκη του Τραμπ-Ποιοι παράγοντες έγειραν υπέρ του
Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος
Συγχαρητήρια ΠτΔ στον Τραμπ -«Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ»
Επιστροφή Τραμπ ή ιστορική εκλογή Χάρις-Οι 46 Πλανητάρχες των τελευταίων 235 χρόνων
Εντείνονται οι προσπάθειες για κινητές μονάδες αφαλάτωσης-Σχέδιο δράσης για να μην γίνουν αποκοπές νερού
Θέλει έλεγχο των ελαττωματικών αερόσακων μέσω MOT η Βουλή-Προωθείται πρόταση Νόμου
Άνω των 65 ετών τα περισσότερα θύματα των θανατηφόρων εργατικών-Σταδιακή μείωση των ατυχημάτων
Ο Τραμπ κάνει λόγο για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια
Προβάδισμα στην Χάρις δείχνει το πρώτο exit poll-Η εικόνα στα swing states