Πιάνουν τόπο τα μέτρα για Μεταναστευτικό-Αδειάζουν τα Κέντρα, μειώνονται οι ροές, αυξάνονται οι επιστροφές

Έπιασαν τόπο και δείχνουν ότι σε αυτή τη φάση λειτουργούν ευεργετικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξημένων ροών μεταναστών, τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση μεταξύ των οποίων είναι και η αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετανάστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από τον Ιανουάριο του 2024 μέχρι και τις 20 Μάϊου πραγματοποιήθηκαν 4197 επιστροφές, σε σύγκριση με 3423 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μέχρι το τέλος Μάϊου. Δηλαδή έχουν πραγματοποιηθεί 800 επιστροφές περισσότερες φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Απρίλιο, ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος, αφού από τις 595 του Απριλίου του 2023, φτάσαμε στις 1014 του Απριλίου του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Στα ίδια επίπεδα με το 2023 οι αιτήσεις ασύλου το Φεβρουάριο στην Κύπρο-Αύξηση στην ΕΕ

Μάλιστα σε μια σχετική εξέλιξη, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών Σύρων υπηκόων, διά θαλάσσης, 10 Σύροι έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν από την Κύπρο μέσω του μηχανισμού εθελούσιων επιστροφών.

Οι πιο πάνω αριθμοί, σε συνδυασμό με τα μέτρα που λήφθηκαν και σε διπλωματικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με τη μείωση των ροών, είχε ως αποτέλεσμα να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας.

Εξάλλου, από όταν λήφθηκαν τα επιπρόσθετα μέτρα, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου 170 Σύροι, εκ των οποίων οι 129 αποποιήθηκαν τις Υλικές Συνθήκες Υποδοχής (επιδόματα), υπέγραψαν σχετικό έντυπο, δήλωσαν διεύθυνση διαμονής και αποχώρησαν από το Κέντρο. Η Αστυνομία έχει ενημερωθεί και γίνονται τακτικοί έλεγχοι στους χώρους όπου έχουν δηλώσει διαμονή, ώστε να ελέγχεται και εάν εργάζονται παράνομα.

Σήμερα στα Κέντρα, οι αριθμοί των μεταναστών που φιλοξενούνται είναι 285 άτομα στο ΚΥΦΑΔΠ Κοφίνου, 248 στο ΚεΦ Λίμνες και 312 άτομα στο ΚεΠΥ Πουρνάρα.

Σε ότι αφορά τις αφίξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, από την 1η μέχρι τις 20 Μαΐου 2024 είχαμε 202 αφίξεις, εκ των οποίων οι 75 είναι Σύροι.

Ιδιαίτερα στο Πουρνάρα, είναι ο χαμηλότερος αριθμός τα τελευταία τέσσερα χρόνια -η προηγούμενη φορά που καταγράφηκε τέτοιο νούμερο ήταν το 2020 που οι αφίξεις γενικότερα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω COVID.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία

Δειτε Επισης

Καμπανάκι από ΕΔΔ για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Κάλεσμα για συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Καθιέρωσαν μηνιαίες συναντήσεις Αριστοτέλους-Σολωμή για τα θέματα του Κορμακίτη
Δεν υποχωρούν οι ψηλές θερμοκρασίες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
Πήρε θέση ο Φειδίας για το περιστατικό με παιδιά αγνοουμένων-Μιλά για παρεξήγηση
Φρενάρει τις... κρατήσεις με πετσέτες σε παραλίες ο Δήμος Παραλιμνίου-Προανήγγειλε δραστικά μέτρα
Ο Mr.Foxy Κυκλοφορεί το Συγκινητικό Single «Crucified» με τον Crisis Renegade
Ρεκόρ όλων των εποχών στην κατανάλωση ηλεκτρισμού-Αναμένει μικρότερη ζήτηση ο ΔΣΜΚ
Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος, σε ισχύ νέα κίτρινη προειδοποίηση