Για «φτηνό και ανέξοδο αντιτουρκικό» κατηγορεί κράτη μέλη της ΕΕ ο Φιντάν ενώπιον Βαρχέλι
18:37 - 23 Μαΐου 2024
Για «φτηνό και ανέξοδο αντιτουρκικό» λόγο τον οποίο συνδυάζουν με τους μετανάστες κατηγόρησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς να τα κατονομάζει, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο κερδίζουν φτηνές και έρχονται στην εξουσία.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι δήλωσε ότι προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος της Τουρκίας στον τομέα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι απαραίτητο να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φιντάν είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κ. Βαρχέλι ότι η ΕΕ στηρίζει τον οδικό χάρτη που έχει καταρτίσει για την Τουρκία. «Αυτά είναι φυσικά καλά νέα για εμάς. Ως τουρκική κυβέρνηση και ως τουρκικό κράτος, θέλουμε πάντα οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να συνεχίζουν προς θετική κατεύθυνση προσθέτοντας συνεχώς ένα λίθο πάνω στον άλλο», είπε.
Ο κ. Φιντάν ανέφερε πως συζήτησαν με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία αποτελεί προβληματικό τομέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Τουρκία. «Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας μηχανισμός που επιχειρείται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το θέμα αυτό. Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Ειδικότερα, το τρέχον ζήτημα της επιστροφής μεταναστών από άλλες χώρες. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε.
Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «δεν έχουμε κανένα δισταγμό για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και της πολιτικής συνεργασίας με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πραγματοποίηση περαιτέρω βημάτων».
«Αλλά το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν την ταυτοτική πολιτική, ιδίως στην εσωτερική τους πολιτική, τον φτηνό και ανέξοδο αντιτουρκικό λόγο, τον αντιισλαμικό λόγο, που συνδυάζεται με άλλους λόγους για τους μετανάστες και παρουσιάζεται στις κοινωνίες τους ως προπαγανδιστική δραστηριότητα, και έρχονται στην εξουσία κερδίζοντας φτηνές ψήφους μέσω αυτού… Φυσικά, αυτό τους φέρνει στην εξουσία», πρόσθεσε.
Μεταρρυθμίσεις από Τουρκία ζήτησε ο Βαρχέλι
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι «όταν σκεφτόμαστε την Τουρκία, σκεφτόμαστε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα, ως βασικό εταίρο, ως στρατηγικό και πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, μια χώρα που στην πραγματικότητα βρίσκεται στο σταυροδρόμι, στη μέση δύο ένοπλων συγκρούσεων, οπότε είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεργαστούμε».
Ωστόσο ο κ. Βαρχέλι είπε ότι «ναι, η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα. Η Τουρκία διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ανασταλεί. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί λόγω κάποιων οπισθοδρομήσεων στο κράτος δικαίου».
Όπως πρόσθεσε «προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των διαπραγματεύσεων, είναι απαραίτητο να δούμε ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου. Αυτός είναι ένας τομέας που μόνο το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει, δυστυχώς, η απόφαση αυτή δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Φυσικά, η Τουρκία μπορεί επίσης να αλλάξει αυτή την απόφαση. Με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει στον τομέα του κράτους δικαίου, μπορεί να σημειώσει πρόοδο στον τομέα αυτό και να κάνει το Συμβούλιο να αλλάξει την απόφαση αυτή», ανέφερε ο κ. Βαρχέλι.
Πηγή: KΥΠΕ