Yπ. Γεωργίας: Μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών
17:15 - 23 Μαΐου 2024
Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στη μέγιστή τους επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, δήλωσε την Πέμπτη, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου σε χαιρετισμό της στην άσκηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς «Ήφαιστος 2024» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Δασών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, στην τοποθεσία «Παμπατζιά» στον Άγιο Νικόλαο Στέγης, στην Κακοπετριά.
Η κ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι η επαρκής προετοιμασία, η ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού και η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα αποτελεί στρατηγική επένδυση απέναντι στις περιβαλλοντικές απειλές προσθέτοντας ότι «η άσκηση ‘ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2024’ αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος διαχείρισης πυρκαγιών, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια στην ανταπόκριση και κατάσβεση των πυρκαγιών».
Εξήγησε ότι η άσκηση, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Δασών, περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των Υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στην πυροπροστασία και δρουν σε πραγματικές συνθήκες δασικών πυρκαγιών.
Υπέδειξε ότι το κύριο αντικείμενο της άσκησης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για καταστολή μεγάλων δασικών πυρκαγιών, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση.
«Διανύουμε ήδη την περίοδο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στη μέγιστή τους επιχειρησιακή ετοιμότητα», είπε η Υπουργός Γεωργίας σημειώνοντας ότι «ως Κυβέρνηση, έχουμε στηρίξει αυτή την προσπάθεια με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν, για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι έτοιμους, αλλά και για να δώσουμε οριστική λύση σε προβλήματα που χρόνιζαν, όπως είναι η υποστελέχωση και η απουσία ιδιόκτητων πτητικών μέσων».
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί συνεργασίες, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με γειτονικά κράτη, ιδιαίτερα στον τομέα της αεροπυρόσβεσης και απτό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία στην Κύπρο από τις 5 Μαΐου, δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων και του 18μελούς πληρώματός τους από το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, μετά από την άμεση και θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα που απευθύνθηκε προς τη γειτονική χώρα, για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αεροπυρόσβεσης στην Κύπρο.
Δήλωσε ακόμη ότι για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτούνται συνεχώς νέοι σχεδιασμοί και υλοποίηση νέων μέτρων λέγοντας ότι «προς τον σκοπό αυτό, εστιάζουμε σε μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση, προωθώντας τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού οδικού χάρτη για προστασία των δασών από τις πυρκαγιές».
Η κ. Παναγιώτου προέβη σε ανάλυση μέτρων προκειμένου να μειωθούν οι πυρκαγιές, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση της ανθεκτικότητας των φυσικών τοπίων στις πυρκαγιές βασίζεται στον έξυπνο σχεδιασμό χρήσεων γης και πρακτικών διαχείρισης φυσικών πόρων. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε, η περαιτέρω στήριξη για μη εγκατάλειψη της καλλιέργειας της γης στην ύπαιθρο και η μείωση της βιομάζας μέσω ελεγχόμενης βόσκησης αποτελούν κάποιους από τους τρόπους που εξετάζονται ώστε να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται και στην Κύπρο.
Η κ. Παναγιώτου εξήγησε ότι στο σενάριο της άσκησης, θα ακολουθηθούν τα επιχειρησιακά στάδια αντιμετώπισης μιας δασικής πυρκαγιάς η οποία εξελίσσεται σε κρίση, ξεκινώντας από την αναγγελία της πυρκαγιάς, τη σταδιακή ανάπτυξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού, μέχρι και την πλήρη κατάσβεσή της.
Ταυτόχρονα, η Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της «στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους Δασικούς Υπαλλήλους, τους δασοπυροσβέστες, τους πυροσβέστες, τους ιπτάμενους καθώς και τους εθελοντές» διαβεβαιώνοντάς τους ότι «η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας, ενισχύοντας κάθε σας προσπάθεια για προστασία των δασών και του φυσικού μας περιβάλλοντος από τη φωτιά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, όπως η υποστελέχωση, η ανάγκη ενίσχυσης σε εξοπλισμό κ.ά., όχι μόνο έχουν εντοπιστεί αλλά έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη απόφαση για επαναλειτουργία του δασικού κολεγίου και η ενίσχυση των επίγειων δυνάμεών μας».
Απηύθυνε επίσης ευχαριστίες στην αγγλική γλώσσα και στους συνεργάτες και προσκεκλημένους από την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Βρετανικές Βάσεις που παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν την άσκηση.
Η άσκηση «ΗΦΑΙΣΤΟΣ αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για ενίσχυση της ικανότητας αντίδρασης του συστήματος διαχείρισης πυρκαγιών, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια στην ανταπόκριση, συνέχισε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Πολιτική Άμυνα, Εθνική Φρουρά, Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, Υπηρεσία Ασθενοφόρων, Τμήμα Μετεωρολογίας, Βρετανικές Βάσεις, καθώς και τις εθελοντικές ομάδες συντονίζονται και επιχειρούν ταυτόχρονα.
«Η άσκηση ‘ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2024’ αποτελεί σημαντικό παρονομαστή στην εθνική μας στρατηγικής για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση μπροστά στην κρίση της πυρκαγιάς. Αναβαθμίζοντας την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα στόχος μας είναι αυτό το καλοκαίρι που επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις να υπερασπιστούμε συντονισμένα και αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον», κατέληξε η κ. Παναγιώτου.
Σενάριο για εκδήλωση πυρκαγιάς στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, το σενάριο της άσκησης προνοούσε την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, πλησίον της Κοινότητας Κακοπετριάς και στη συνέχεια είχε εξελιχθεί σε «ΚΡΙΣΗ».
Όπως αναφέρεται, βάσει του σεναρίου, ενδεχόμενα να κινδύνευαν οι Κοινότητες Γαλάτας και Κακοπετριάς, καθώς επίσης εξοχικές κατοικίες και άλλα υποστατικά, ενώ η εκτίμηση ήταν η περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς, η οποία πιθανόν να έκαιγε μεγάλη έκταση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους.
Συμπληρώνεται ότι στο πλαίσιο του σεναρίου κρίθηκε απαραίτητη η εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Το έργο της κατάσβεσης ενισχύθηκε περαιτέρω από δυνάμεις από το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, την Πολιτική Άμυνα, την Εθνική Φρουρά, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, το Τμήμα Μετεωρολογίας, τις Βρετανικές Βάσεις, καθώς και τις εθελοντικές ομάδες SOS, Kitas-weather, Support-CY και ΕΤΕΑ.
Επίσης, εφαρμόστηκε το Σχέδιο «ΙΚΑΡΟΣ 2» που αφορά τις πτητικές επιχειρήσεις, με την εμπλοκή όλων των εναέριων μέσων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και πτητικών μέσων από τις Βρετανικές Βάσεις, ενώ τις πτητικές επιχειρήσεις πυρόσβεσης ενίσχυσαν και πτητικά μέσα από το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας.
Προστίθεται ότι το σενάριο της άσκησης προνοούσε την πραγματοποίηση εκκένωσης, τη διακομιδή τραυματία, τη σίτιση όλου του προσωπικού που εμπλέκεται στις επιχειρήσεις, καθώς και χαρτογράφηση της περιμέτρου της πυρκαγιάς και εντοπισμό τυχόν ενεργών εστιών από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Η όλη επιχείρηση συντονίστηκε από τον Υπεύθυνο Πυρκαγιάς που έδρευε στο Τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, σε συνεργασία με εκπροσώπους/ συνδέσμους όλων των εμπλεκομένων φορέων, καταλήγει το Υπουργείο.
Πηγή: KYΠΕ