Κυπριακό και ευρωεκλογές στη συνάντηση ΠτΒ με Ευρωπαίο αξιωματούχο
16:14 - 23 Μαΐου 2024
Το Κυπριακό, οι ευρωεκλογές και ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου με τον Γενικό Διευθυντή Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM) Μάριο Νάβα, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο πραγματοποιεί επαφές με τις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν πτυχές του κυπριακού προβλήματος που αφορούν την ανάγκη ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, την εφαρμογή του Κανονισμού 866/2004 («Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή»), καθώς και την ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών με σκοπό τη συνολική επίλυση του κυπριακού. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με τις επικείμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Πρόεδρος της Βουλής, αφού ενημερώθηκε για τις δράσεις της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, εξέφρασε την ικανοποίησή της, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω ενεργειών, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη ώθηση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η οποία προσκρούει στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.
Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, ο κ. Νάβα ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για την αύξηση της συνολικής αξίας των προϊόντων που εμπίπτουν στο νόμιμο εμπόριο μέσω της «πράσινης γραμμής» στο πλαίσιο του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, καθώς και για τη διευκόλυνση της δραστηριοποίησης και της συνεργασίας των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο κοινοτήτων, ειδικότερα μέσα από τη δημιουργία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κέντρου ενιαίας εξυπηρέτησης (One-Stop-Shop).
Επίσης, ο κ. Νάβα αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για τη δημιουργία δικοινοτικού ηλιακού πάρκου, καθώς επίσης στην ελπίδα που δημιουργεί η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας «κοινού εδάφους» για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ως παράδειγμα την κατοχύρωση του χαλουμιού. Μέσα από τις επαφές που διενεργούνται και στις δύο πλευρές, τόνισε, διαπιστώνεται η θέληση, στο επίπεδο της κοινωνίας, για επανένωση του νησιού.
Η Πρόεδρος της Βουλής, αφού χαιρέτισε τις θεσμικές πρωτοβουλίες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και προώθησης της λύσης του κυπριακού, τόνισε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί απαράδεκτη την τουρκική αξίωση για «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο, όπως και την άρνηση της τουρκικής πλευράς να προσέλθει καν σε συνάντηση και διάλογο. Η κα Δημητρίου τόνισε ακόμη την ανάγκη όπως οι πολιτικοί ηγέτες υποβοηθήσουν με τη δική τους στάση το θετικό κλίμα που δημιουργείται σε επίπεδο κοινωνίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανένωση της Κύπρου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις επικείμενες εκλογές ανάδειξης μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την ανάγκη για αθρόα συμμετοχή των πολιτών και υπερψήφιση της ευρωπαϊκής ιδέας, περιορίζοντας έτσι τις ακραίες πολιτικές θέσεις και ρητορικές.
Τέλος, η κ Δημητρίου διαβεβαίωσε τον κ. Νάβα, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στο έργο του και στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων που πρόκειται να αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγή: KΥΠΕ