Δήμος Λεμεσού: Διαφανείς οι διαδικασίες για Μονάδα Αποβλήτων στη Φασούλα

Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τη Μονάδα Διαχείρισης και Επεξεργασίας Αποβλήτων από εκσκαφές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ), στον χώρο του πρώην σκυβαλότοπου Φασούλας, λήφθηκαν μέσα από διαφανείς διαδικασίες και με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού, απαντώντας σε δημοσιεύματα γύρω από τις εξηγήσεις που ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία για την ανανέωση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, πάρα την μη υλοποίηση όρων της υφιστάμενης σύμβασης.

Σε σημερινή ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού σημειώνει πως έχει στενότατη συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία και θα αποστείλει όλες τις σχετικές πληροφορίες που ζητούνται γύρω από το θέμα, ενώ παραθέτει σειρά στοιχείων «προς αποκατάσταση της αλήθειας», κάνοντας λόγο για «αναρτήσεις με προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες από κάποιες κατευθύνσεις».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «όλες οι διαδικασίες και οι σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και με αυστηρή προσήλωση προς τη νομοθεσία» και πως «στη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου, ημερομηνίας 14/2/2023, τέθηκε το αίτημα της αναδόχου εταιρείας για ανανέωση της πενταετούς Συμφωνίας Παραχώρησης Άδειας Χρήσης του πρώην σκυβαλότοπου Φασούλας για εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης και ανακύκλωσης υλικών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, για την περίοδο 2023-2027».

Ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, συνεχίζει η ανακοίνωση, τέθηκαν τα στοιχεία, αναφορές και αλληλογραφία, σχετικά με τη συμφωνία, ενώ το αίτημα για ανανέωση της τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, λόγω της μη συμμόρφωσης του αναδόχου, στην υποχρέωση του να προχωρήσει, εντός ενός έτους από τη λειτουργία της μονάδας, σε επεξεργασία των αδρανών υλικών που βρίσκονταν στον χώρο. «Τα αδρανή υλικά, για τα οποία είχε ευθύνη επεξεργασίας ο ανάδοχος καθορίζονται στη συμφωνία και σε περίπτωση ύπαρξης υλικών πέραν των συγκεκριμένων, την ευθύνη απομάκρυνσης τους, έχει ο Δήμος», προστίθεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι, στις 21/12/22 ο ανάδοχος απέστειλε στο Δήμο μελέτη, με βάση την οποία διαφάνηκε ότι στο χώρο, εκτός από τα αδρανή υλικά, υπήρχαν και συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και άλλων στοιχείων που καθιστούσαν την ανόρυξη και επεξεργασία των υλικών που βρίσκονταν στο χώρο πρακτικά αδύνατη. Με βάση τα ευρήματα αυτά, προστίθεται, ο ανάδοχος υπέβαλε στο Δήμο εναλλακτική πρόταση/μελέτη για επιτόπου συνολική αποκατάσταση του χώρου του πρώην σκυβαλότοπου Φασούλας.

Ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο αξιολόγησε τα στοιχεία που είχε ενώπιον του και ομόφωνα αποφάσισε την ανανέωση της συμφωνίας για άλλα 5 χρόνια, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το δημοτικό συμβούλιο « μέσα από διαφανείς συνθήκες, προχώρησε στην λήψη αποφάσεων που μοναδικό στόχο είχαν την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

«Μέσα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ανανέωση της συμφωνίας, εξυπηρετείτο ο διπλός στόχος, από τη μια της συνέχισης της λειτουργίας μιας απαραίτητης για την οικοδομική βιομηχανία της πόλης μας υπηρεσίας και από την άλλη, της διασφάλισης της προοπτικής αποκατάστασης του πρώην σκυβαλότοπου, ενός άκρως επιθυμητού περιβαλλοντικά στόχου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καιρός για παραλία και βουτιές-Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία
Έτσι θα γλυτώσουμε το 50% στους λογαριασμούς από τα κλιματιστικά-Θερμοκρασία, ταχύτητα και καθάρισμα
Δημιουργία Υφυπουργείου Ηλικιωμένων ζητά το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου
Βελτίωση στον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξεων ζητά η ΕΚΥΣΥ
Ηλικιωμένοι και άτομα σε ευάλωτες ομάδες οι ασθενείς με θερμοπληξία-Οι συστάσεις των ειδικών
Σκόνη και ψηλές θερμοκρασίες στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Σπάνε ρεκόρ οι θερμοκρασίες, ανησυχία για τον κλοιό καύσωνα-Υπό νοσηλεία πέντε άτομα με θερμική εξάντληση
Ανάκληση σοκολάτας από την κυπριακή αγορά για παραβίαση της νομοθεσίας(PICS)
ΑΗΚ: Αναγκαία η τήρηση των μέτρων προστασίας στη χρήση ηλεκτρισμού
Εύσημα της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων στην Κύπρο για το μεταναστευτικό-«Εξαιρετικό παράδειγμα»