Ένσταση για την κράτηση του ενός για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η μαρτυρία της γυναίκας του φερόμενου εκτελεστή

Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν οι οκτώ εκ των δέκα συλληφθέντων που τελούσαν υπό κράτηση, για την απόπειρα φόνου εναντίον του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστός ως «Δημητρούι», που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου, το μεσημέρι στην Ανθούπολη, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του θύματος από τον Αστυνομικό Σταθμό Λακατάμιας, όπου είχε μεταβεί για να δώσει κατάθεση αναφορικά με βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Αγία Νάπα.

Οι δράστες, που φαίνεται να γνώριζαν ότι ο 34χρονος κλήθηκε από την Αστυνομία για να μεταβεί στο Σταθμό για κατάθεση, έπειτα από την οποία επισκέφθηκε συγγενικό του πρόσωπο που τελούσε υπό κράτηση, του έστησαν καρτέρι και σε κάποια στιγμή πριν το κυκλικό κόμβο του έριξαν τρεις πυροβολισμοί.

Η Αστυνομία, αφού έλαβε το πράσινο φως από τη Νομική Υπηρεσία, προχώρησε στην καταχώρηση της υπόθεσης, ζητώντας την κράτηση των υπόπτων μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης. Σε ότι αφορά τους άλλους δυο, αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, ανέφερε πως ζητά την κράτησή τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας και επηρεασμό μαρτύρων, ενώ υπέδειξε πως τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολύ σοβαρά.

«Όσο αφορά την πιθανότητα καταδίκης, για σκοπούς κράτησης παραπέμπω στη μαρτυρία που υπάρχει ενώπιον Δικαστηρίου. Για τον πρώτο κατηγορούμενο, υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες από τη σύζυγο και τη μητέρα του παραπονούμενου, πως υπήρχαν εκατέρωθεν απειλές πως θα σκότωνε ο ένας τον άλλον. Υπάρχει γραπτή μαρτυρία ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρώτος με τον πέμπτο κατηγορούμενο, μέσω του τηλεφώνου του τρίτου, έδωσε συγχαρητήρια τους πυροβολισμούς. Φαίνεται από τη μαρτυρία πως έστειλε λεφτά στον πέμπτο κατηγορούμενο».

Περαιτέρω, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Αντιγόνη Μιχαήλ, αναφέρθηκε σε τεκμήρια που εντοπίστηκαν, μεταξύ αυτών χρηματικό ποσό σε όχημα που ανήκει στον πρώτο κατηγορούμενο, το οποίο, «έταξε στον πέμπτο κατηγορούμενοι ως αμοιβή».

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τους άλλους κατηγορούμενους, η κ. Μιχαήλ, αναφέρθηκε στη μαρτυρία που υπάρχει και στους ρόλους που αποδίδεται στον καθένα.

«Υπάρχει επίσης μαρτυρία, ότι δυο εβδομάδες πριν την απόπειρα, μετέβη με τον τρίτο κατηγορούμενο στη Λάρνακα για να συναντήσουν τον πέμπτο κατηγορούμενο».

Επίσης, ανέφερε πως το γενετικό υλικό του τρίτου κατηγορούμενου, εντοπίστηκε σε δέσμη χρημάτων, 8,000, που εντοπίστηκαν σε οικία μάρτυρα που διαμένει ο πέμπτος κατηγορούμενος, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία που επικαλέστηκε η Εισαγγελία, ο τρίτος κατηγορούμενος ήταν σε συχνή επαφή με άλλους δυο που παρακολουθούσαν το θύμα.

Η Εισαγγελία, ανέφερε πως κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, έκοψαν το πιστόλι με σμιρίλιο και αποσυναρμολόγησαν τη μοτοσικλέτα, ενώ ο πέμπτος κατηγορούμενος είναι το πρόσωπο που πυροβόλησε τρεις φορές τον 34χρονο.

«Ο πέμπτος κατηγορούμενος, ήταν σε τακτική επικοινωνία με τον τρίτο και τον ενημέρωνε για τις παρακολουθήσεις που έκανε με τον έβδομο κατηγορούμενο. Σύμφωνα με μαρτυρία ο πέμπτος και έβδομος, βρίσκονταν στην Περιστερώνα και ανέμεναν τον 34χρονο να μεταβεί στο Σταθμό αλλά εγκατέλειψαν τη μοτοσικλέτα που άφησαν στη θέα της Αστυνομίας και τράπηκαν σε φυγή πεζοί», είπε μεταξύ άλλων η κα. Μιχαήλ.

Επίσης, η Εισαγγελία ανέφερε πως οι δράστες της απόπειρας, μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, πέταξαν τα κράνη σε λάκκο, έκρυψαν το όπλο κάτω από πέτρα και έκαψαν τα ρούχα που φορούσαν.

«Ο πέμπτος κατηγορούμενος με τη μάρτυρα κατηγορίας 41, πήγαν στην παραλία του Φάρου, όπου πέταξαν τη γεμιστήρα στη θάλασσα».

Στον έβδομο κατηγορούμενο, καταλογίζεται ρόλος οδηγού της μοτοσικλέτας και στο κινητό του, εντοπίστηκε βίντεο από τον αυτοκινητόδρομο παρά του Σταθμού Λακατάμιας, ενώ για τον όγδοο, αναφέρθηκε ότι ήταν ο αρχικός εκτελεστής.

«Όλα τα πιο πάνω, καταδεικνύουν πιθανότητα καταδίκης», είπε η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Αντιγόνη Μιχαήλ.

Ένσταση για τον πρώτο κατηγορούμενο

Ο δικηγόρος του πρώτου κατηγορούμενου, Βίκτωρας Ακάμας, έφερε ένσταση στο αίτημα για κράτηση του πελάτη του, ενώ οι υπόλοιποι επιφυλάχθηκαν το δικαίωμά τους κατά την πρώτη εμφάνιση στο Κακουργιοδικείο.

Ο κ. Ακάμας, ανέφερε πως η Κατηγορούσα Αρχή, «επέλεξε να παρασύρει το Δικαστήριο, επικαλούμενη το Εφετείο, ότι είναι κανόνας πως όταν υπάρχει συνομωσία θα πρέπει όλοι να παραμένουν υπό κράτηση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει», παραπέμποντας σε σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ.

Παραπέμποντας σε σχετική μαρτυρία, ο κ. Ακάμας, μεταξύ άλλων ανέφερε πως από κατάθεση της μητέρας του παραπονούμενου, την οποία επικαλέστηκε η Εισαγγελία, δεν προκύπτει οτιδήποτε ενοχοποιητικό σε βάρος του πελάτη του.

«Άκουσε να μιλά ο γιος της με τον κατηγορούμενο ένα. Μάλιστα, ο γιος της τον απείλησε πως θα τον παίξει. Μάλιστα, το μόνο παράξενο για τη μητέρα στοιχείο, είναι ότι ο κατηγορούμενος ένα δεν την πήρε τηλέφωνο να δει τι κάνει ο Δημήτρης».

Επίσης, ο κ. Ακάμας, υπέδειξε πως ο πελάτης του έδωσε τη συγκατάθεση του για έρευνα και έδωσε μάλιστα προφορική κατάθεση, μεταβαίνοντας στο ΤΑΕ, μετά την απόπειρα φόνου.

Ο κ. Ακάμας, παρέπεμψε επίσης στην κατάθεση της συζύγου του παραπονούμενου, η οποία είπε δεν γνωρίζει ελληνικά και ανέφερε πως άκουσε τον 34χρονο και τον κατηγορούμενο ένα να συνομιλούν έντονα.

«Δεν ξέρει για ποιο συνομήλισαν και άκουσε απλά να λέει μια λέξη μα@@α. Τι στοιχείο είναι αυτό; Θα το αξιολογήσετε. Αλλά η ίδια η γυναίκα, εκφράζει τις υποψίες ότι ο κατηγορούμενος ένα δεν έχει λεφτά να τον σκοτώσει και υποψιάζεται ότι θα βάλει τα λεφτά, με τον οποίο μάλιστα ο κατηγορούμενος ένα είχε διαφορές. Σε αυτή την ιστορία που κολλά ο κατηγορούμενους ένα; Επίσης, αναφέρει η ίδια η σύζυγος του παραπονούμενου, σε ερώτηση αν υποψιάζεται ποιος είναι πίσω από την απόπειρα, λέει ότι είμαι σίγουρη πως είναι ο κατηγορούμενος ένα και ο … (πρόσωπο από Αγία Νάπα που δεν έχει συλληφθεί). Και προβαίνει η ίδια σε κάποιους υπολογισμούς».

Ο Βίκτωρας Ακάμας, σε σχέση με την κατάθεση υπόπτου που αφέθηκε ελεύθερος, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πουθενά σε αυτή την κατάθεση δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε ενοχοποιητική δήλωση ότι ο κατηγορούμενος ένα είναι το πρόσωπο που εμπλέκεται έστω με κάποιο τρόπο. Λέει ότι άκουσε από κάποιους άλλους ότι τους είπαν και ούτε ο κατηγορούμενος ένα και δυο ήθελαν τον παραπονούμενο. Αναφέρεται σε διάφορα κατ’ ισχυρισμόν περιστατικά και γεγονότα τα οποία αφορούν άλλους κατηγορούμενους σε σχέση με την παρούσα υπόθεση. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αναφέρεται ο κατηγορούμενος ένα. Μιλά αυτός ο μάρτυρας και λέει ότι κάποιοι άλλοι, όχι ο κατηγορούμενος, τον απείλησαν στο Δικαστήριο όταν του είπαν να μην μιλήσει για την υπόθεση. Πάλι ο κατηγορούμενος ένας δεν μίλησε ούτε φαίνεται να μίλησε, ούτε φαίνεται καν να τον γνωρίζει και δεν είχε οποιαδήποτε σχέση».

Στη συνέχεια ο κ. Ακάμας, παρέπεμψε στη μαρτυρία της γυναίκας ενός εκ των κατηγορουμένων, η οποία φαίνεται να αποτέλεσε ρόλο κλειδί στη διερεύνηση της υπόθεσης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο άνδρας της θα έπαιρνε χρήματα και όταν ρώτησε ποιος θα πλήρωνε απάντησε «ο άνθρωπος», με την ίδια να θεωρεί πως πρόκειται για τον κατηγορούμενο ένα.

«Της είπε λέει ο σύζυγός της ότι του είπε ο κατηγορούμενος τρία ότι τον ενημέρωσε ο οκτώ, ότι φοβήθηκε να σκοτώσει τον συγκεκριμένο άνδρα και ότι ο κατηγορούμενος ένα είπε μέσω άλλου στον άνδρα της να τον σκοτώσει. Λέει ότι της έδειξε 500 ευρώ και πως του τα έδωσε δώρο ο κατηγορούμενος τρία και ότι θα του έδινε 10,000 ο κατηγορούμενος ένας ως δώρο επειδή λέει αντιφατικά με την κατάθεση της μητέρας του, ότι έχει πολλά χρόνια που θέλει να τον σκοτώσει. Ενώ η μητέρα του έλεγε ότι πριν δυο εβδομάδες ήταν οι καλύτεροι φίλοι. Αυτό που θέλω να καταδείξω είναι πως το Δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει το σύνολο της μαρτυρίας για πιθανολόγηση καταδίκης. Γι’ αυτό προβαίνουμε σε αυτές τις αναφορές γιατί είναι σημαντικό το Δικαστήριο να αντιληφθεί τι είδους μαρτυρία υπάρχει».

Ο κ. Ακάμας αναφέρθηκε σε άλλα σημεία της κατάθεσης της γυναίκας του κατηγορούμενου πέντε, μεταξύ άλλων και για τις συνομιλίες τους που ήταν στα αγγλικά.

«Αυτή η κυρία, λέει δεν ξέρει αγγλικά. Και λέει πως μιλούσαν στα αγγλικά. Αλλά καταλάβαινε τι λεγόταν», είπε ο κ. Ακάμας, προσθέτοντας πως, «είπε πως πήρε κάποια λεφτά ο άνδρας της από τον κατηγορούμενο τρία και όπως της είπε λέει ο πέντε, τα έδωσε δώρο ο κατηγορούμενος ένα. Αλλά ακόμα και αυτό είναι ένα στοιχείο, ότι έδωσε τα λεφτά, του τα έδωσε για ποιο λόγο; Δεν διαφαίνεται σε ολόκληρη την κατάθεση να ήρθε σε επαφή με τον κατηγορούμενο πέντε. Πιθανολογούμε μια εξ ακοής μαρτυρία για να δούμε κατά πόσο τελικά έστω και μια φορά μίλησε ο κατηγορούμενος ένα με τον πέντε».

Επιπρόσθετα ο κ. Ακάμας, παρέπεμψε σε κατάθεση του έβδομου κατηγορούμενου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε, «απ’ όσα άκουσα στο Δικαστήριο, ο κατηγορούμενος ένας είναι που τα οργάνωσε».

«Δηλαδή, εδασκάλεψε η Αστυνομία», σχολίασε ο κ. Ακάμας, λέγοντας επίσης πως είπε στην κατάθεσή του πως συγκατηγορούμενος του μιλούσε στο τηλέφωνο με ένα πρόσωπο δεν γνώριζε αλλά εκ των υστέρων αντιλήφθηκε πως ήταν ο κατηγορούμενος ένα.

«Δηλαδή, αναφέρθηκε μια μαρτυρία χωρίς να καταλάβει ο ίδιος ελληνικά, άκουσε όμως μια φωνή και πως μιλούσα γρήγορα. Και μετά λέει στο Δικαστήριο, κατάλαβε πως αυτή η φωνή που άκουσε, είναι το μεγαλόσωμου με το μούσι, του κατηγορούμενου ένα».

Επιπρόσθετα, ο δικηγόρος, ανέφερε διάφορα σημεία της κατάθεσής του, κατά την οποία απαντούσε πως δεν γνωρίζει τον κατηγορούμενο ένα και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση.

«Τούτος είναι μάρτυρας που δεν ξέρει ελληνικά, έκανε αναγνώριση της φωνής. Αυτή είναι ο μάρτυρας της Αστυνομίας. Πάνω σε αυτή τη μαρτυρία θα πάνε Κακουργιοδικείο», είπε ο κ. Ακάμας.

Καταληκτικά ο κ. Ακάμας, ανέφερε πως η σοβαρότητα των αδικημάτων δεν αποτελεί παράγοντα που συγκλίνει στην κράτηση ενός κατηγορούμενου, ενώ αναφορικά με την πιθανότητα καταδίκης, υπέδειξε πως «με αυτά που έχουμε παραθέσει είναι κατά πολύ περισσότερο η εύλογη λογική αθώωσης του κατηγορουμένου».

Το Δικαστήριο επεφύλαξε να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, την απόφασή του.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 30χρονη για λαθρεμπόριο μεταναστών, καταζητείται άλλος ένας Ιρανός (pic)
Τα λόγια του 81χρονου συζυγοκτόνου στους αστυνομικούς-«Tη σκότωσα γιατί ήθελε να με κλείσει στο τρελάδικο»
Αστυνομικός έκανε σήμα σε οδηγό να σταματήσει και τον παρέσυρε με το όχημα του
Σε εγρήγορση η Λευκωσία μετά τις δηλώσεις Νασράλα-Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας
Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στην Άνδρο-Ενισχύσεις από την Αθήνα, μήνυμα για εκκένωση οικισμών
Χτύπησαν ξανά οι ψευτογιατροί που ξεγελούν ηλικιωμένους για δήθεν αρρώστια συγγενικών τους προσώπων
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη φωτιά στην Άνδρο-Μήνυμα από το 112 για εκκένωση τεσσάρων περιοχών
Έδωσε τη δική του εκδοχή ο 26χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες με μαγιό σε παραλίες
Βρετανική Κυβέρνηση: Δεν έχουν φιλοξενήσει προσωπικό ή αεροσκάφη του Ισραήλ oι Βρετανικές Βάσεις
Από αυτοσχέδια βόμβα υψηλής ισχύος η έκρηξη σε καφετέρια στον Στρόβολο-Σε εξέλιξη οι έρευνες