Ανοίγει ξανά το θέμα συμμετοχής του Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ ο ΔΗΣΥ

«Νομίζω καλύτερα να ρωτηθεί ο ίδιος για το τι πρεσβεύει και πού ανήκει», δήλωσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφερόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την παρουσίαση του πολιτικού μανιφέστου του κόμματός της για τις Ευρωεκλογές την Τετάρτη, ανοίγοντας ξανά το θέμα της συμμετοχής του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ερωτηθείσα κατά πόσον το κόμμα της θα προβεί σε διαβήματα για την παρουσία του Προέδρου σε εργασίες κομμάτων που ανήκουν σε άλλες ευρωομάδες, η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα δουν μετά τις εκλογές. «Αλλά είναι πολιτικά οξύμωρο όντως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να παρουσιάζεται σε άλλες πολιτικές ομάδες», ανέφερε.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι ο ΔΗΣΥ είναι καθαρός στο που ανήκει, και είναι το ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου, ανήκει στο ΕΛΚ, προσθέτοντας πως «θα αναμέναμε τουλάχιστον από τον Πρόεδρο σε αυτή τη δύσκολη προεκλογική περίοδο να παραμείνει ανεξάρτητος θεσμικά, ως αρμόζει και στο ρόλο του».

Το ζήτημα αυτό επανέρχεται κατά καιρούς, επειδή η συμφωνία που υπάρχει με το ΕΛΚ είναι ιδιάζουσα. Επίσημα στο ΕΛΚ συμμετέχει σε κομματικό επίπεδο ο ΔΗΣΥ. Όταν ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυπριακός εκπρόσωπος του ΕΛΚ πέρασε στην αντιπολίτευση. Ωστόσο ο Πρόεδρος, αφού συζήτησε τις προτάσεις που δέχθηκε από διάφορες ευρωομάδες, αποφάσισε πως ο ίδιος θα ήθελε να ενταχθεί στο ΕΛΚ, κάτι που έγινε αποδεκτό σε προσωπικό επίπεδο. Έτσι η Κύπρος αποτελεί ένα παράξενο παράδειγμα αυτή τη στιγμή, καθώς και η Κυβέρνηση, όπως αυτή εκφράζεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η αντιπολίτευση, ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα. Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και η Αννίτα Δημητρίου συμμετέχουν στις εργασίες του ΕΛΚ υπό τη δική τους ιδιότητα ο καθένας, με την ευρωομάδα να αποδέχεται αυτή την αλλόκοτη ρύθμιση καθώς δεν ήθελε να απωλέσει έναν αρχηγό κράτους από τη δική του ομάδα και να τον «παραδώσει» σε πολιτικούς αντιπάλους.

Είναι κατανοητό πως η κατάσταση αυτή δεν είναι ιδανική αλλά ήταν, μέχρι στιγμής, σε μεγάλο βαθμό λειτουργική. Ωστόσο αυτή την περίοδο τα πράγματα έχουν καταστεί πιο περίπλοκα, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές, στις οποίες είναι υποψήφιες, μέσω των εθνικών κομμάτων που τις συναποτελούν, οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες. Ακόμη πιο έμμεσα, είναι υποψήφιοι και οι εκπρόσωποί τους για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα συμπολιτευόμενα κόμματα, όμως, ανήκουν ή διασυνδέονται με αντίπαλες πολιτικές ομάδες. Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ είναι στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ενώ η ΔΗΠΑ συνδέεται με το ALDE και το Renew. Ως εκ τούτου, στο σύνολο του προεκλογικού τους υλικού, τα τρία κόμματα φέρουν τα λογότυπα και άλλα χαρακτηριστικά των ομάδων αυτών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε το τελευταίο διάστημα να χαιρετίσει διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν, οι οποίες, αν και είχαν άλλο αντικείμενο, είχαν ξεκάθαρα προεκλογικό υπόβαθρο, και ένας αρχηγός κράτος του ΕΛΚ έκανε χαιρετισμούς με φόντο το… S&D και το Renew.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανειλημμένα δήλωσε πως δεν κάνει προεκλογική εκστρατεία για τα συμπολιτευόμενα κόμματα στις διπλές εκλογές. Για την ακρίβεια σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύσσεται μουρμούρα ότι υποστηρίζει πολιτικούς τους αντιπάλους, όπως στην περίπτωση του Δήμου Στροβόλου, όπου υπάρχει υποψήφιος Δήμαρχος και από το ΔΗΚΟ (Σταυρινίδης) και από τη ΔΗΠΑ (Τσίγκης) αλλά φαίνεται να προωθεί την υποψηφιότητα Παπαχαραλάμπους. Ενόχληση υπάρχει στο εσωτερικό των συμπολιτευόμενων κομμάτων κατά καιρούς και για το ότι δεν κάνει ενέργειες που θα τους βοηθούσαν προεκλογικά.

Στην πράξη, ωστόσο, ακόμη και αν δεν κάνει προεκλογική εργασία για χάρη των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνησή του (τα οποία στο μεταξύ είναι αντίπαλα μεταξύ τους), δεν κάνει ούτε εκστρατεία για το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε υποστήριξη σε ένα κόμμα που τον αντιπολιτεύεται. Κάπως έτσι προκαλείται ένα μεγάλο μπέρδεμα, με έναν αρχηγό κράτους που συμμετέχει στις εργασίες του ΕΛΚ, να μιλά και μπροστά από λογότυπα του Renew και του S&D. Και αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία ο ΔΗΣΥ ποντάρει περισσότερο από κάθε άλλη φάση στη σημασία της δικής του συμμετοχής στην πολιτική ομάδα.

Μετεκλογικά ίσως να μην έχει πλέον και τόση πολλή σημασία αυτό, αφού θα σταματήσουν να συνυπάρχουν τόσο έντονα οι δύο αντικρουόμενες καταστάσεις. Αποτελεί, ωστόσο, ερώτημα αν αυτό είναι ένα μέτωπο που όντως επιθυμεί να ανοίξει η Αννίτα Δημητρίου, δεδομένου ότι η σημερινή ρύθμιση φαίνεται να βολεύει το ΕΛΚ και τυχόν μετακίνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα σήμαινε ότι πλέον ο αρχηγός του δικού μας κράτους θα έχανε την πρόσβασή του στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα.

Δειτε Επισης

Για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Κόμπος-Γέντζια
Επαφές Ειρ. Χαραλαμπίδου στη Μάλτα για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς
Απαντά στις επικρίσεις για τα κλιματιστικά η Αννίτα-«Πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου
Απαντά στα περί ολιγωρίας αρμοδίων στις πυρκαγιές ο ΠτΔ-Αποφάσεις την Τετάρτη για αποζημιώσεις
Στις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο ΠτΔ-Έδωσε οδηγίες για άμεση καταβολή αποζημιώσεων
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από S&P-Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη
Μόνο θετικά καταγράφει το ΕΛΑΜ στις διπλές εκλογές-Θεωρεί ευνοϊκό το κλίμα
Παρέλαβε ναρκοπέδιο, παραδίδει στρωμένο χαλί ο Ιωάννου-Πώς ανέτρεψε τα δεδομένα στο μεταναστευτικό
ΠτΔ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών