Νέο ιστορικό κεφάλαιο στην σύγκρουση θεσμών-Μπαίνουν στην αρένα τα στρατόπεδα Εισαγγελίας και Ελεγκτή

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για δύο από τους κορυφαίους θεσμούς του κράτους, την Εισαγγελία και την Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών, θα βρεθούν για πρώτη φορά ως και επίσημοι πλέον αντίπαλοι στο δικαστικό ρινγκ, λόγω της αίτησης για παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη που καταχώρησε η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, στην σκιά των καταγγελιών που διαβάστηκαν από τον πρώτον στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, που αφορούσαν αναστολές διώξεων από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών

Μπορεί η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου να χαρακτηρίζεται τυπική, αφού δεν αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η νομική μάχη επί της ουσίας αλλά θα προγραμματιστούν τα επόμενα βήματα, ωστόσο η εικόνα θα καταγραφεί στην ιστορία, αφού πρώτη φορά στα χρονικά, δύο θεσμοί θα συγκρουστούν μετωπικά ενώπιον Δικαστηρίου.

Η διαδικασία που κάνει πρεμιέρα σήμερα το πρωί, ξεπερνά ακόμα και το προηγούμενο του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, την παύση του οποίου είχε ζητήσει ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για ένα μέτωπο που αφορούσε τα «οικογενειακά» της Νομικής Υπηρεσίας και δεν επρόκειτο για μια διαμάχη μεταξύ δύο ανεξάρτητων θεσμών, ενώ διαφέρει και η ουσία. Και αυτό διότι, στην υπόθεση Ρίκκου, υπήρχε μια ποινική έρευνα, που στην ουσία οδήγησε και τον πρώην Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στην Φυλακή, ωστόσο η εν λόγω έρευνα δεν είχε να κάνει με την ουσία της αίτησης για παύσης, ωστόσο αυτή ήρθε κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή, την παύση του οποίου ζητούν ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, οι οποίοι προχώρησαν στο επόμενο βήμα μετά τις καταγγελίες που διαβίβασε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, στις οποίες μεταξύ άλλων ενέπλεκαν τον Σάββα Αγγελίδη και τον Μιχάλη Κατσουνωτό. Υπενθυμίζεται, ότι πριν από μερικές ημέρες η Αρχή γνωστοποίησε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, αφού παρέπεμψε ο ίδιος στην Αρχή με επίσημες δηλώσεις του, να μην διώξει τον Μιχάλη Κατσουνωτό, όπως ήταν η εισήγηση των ερευνητών, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει και να συνεργαστεί στα πλαίσια της έρευνας. Μάλιστα, η Αρχή προανήγγειλε την ιδιωτική ποινική δίωξη του, μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία αναμένεται να βρεθεί και στο επίκεντρο της νομικής μάχης μεταξύ Ελεγκτικής και Εισαγγελίας.

Ωστόσο, η πλευρά του Εισαγγελέα και του Βοηθού του, που εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Ντίνο Καλλή και Λέανδρο Παπαφυλίππου, περιλαμβάνονται μια σειρά από λόγους που ζητούν την παύση του Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά, οι οποίοι αφορούν μέτωπα που ανοίχτηκαν κατά το παρελθόν, ωστόσο δεν είχε κινηθεί οι διαδικασίες κατά τον ουσιώδη χρόνο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Για παράδειγμα, στην αίτηση για παύση του Ελεγκτή, που απαριθμεί συνολικά δεκαπέντε ενότητες, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και το μέτωπο που είχε ανοίξει με τον διορισμό του Γιώργου Σαββίδη και τον Σάββα Αγγελίδη από τον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, το 2020, που αφορούσε τις πολιτογραφήσεις, όπου η Νομική Υπηρεσία δεν παρέδιδε στην Ελεγκτική Υπηρεσία τους σχετικούς φακέλους για την δική της έρευνα. Είναι για αυτό το λόγο, που μεταξύ άλλων, η πλευρά του Ελεγκτή, που εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Χρίστο Κληρίδη, θα μιλήσει για αντίποινα λόγω των καταγγελιών που διαβίβασε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Αρχή κατά της διαφθοράς, αφού για παράδειγμα η υπόθεση των διαβατηρίων ήταν το 2020, ωστόσο η αίτηση καταχωρήθηκε το 2024, συνεπώς για τέσσερα χρόνια δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες αλλά παρέμεινε στη θέση του ένας κρατικός αξιωματούχους που κατά την Νομική Υπηρεσία επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Πέραν όμως της συγκεκριμένης υπόθεσης, στην αίτηση συμπεριλαμβάνονται στην ουσία όλα τα μέτωπα που είχε ανοίξει ο Γενικός Ελεγκτής από το 2020. Συγκεκριμένα, η αίτηση περιλαμβάνει:

(1) Αναφορές εναντίον Γενικού Εισαγγελέα και Υπουργείου Άμυνας

(2) Αναφορές εναντίον Γενικού Εισαγγελέα και Υπουργείου Οικονομικών

(3) Αναφορές εναντίον Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με το θέμα των Πολιτογραφήσεων

(4) Αναφορές Εναντίον Πανεπιστήμιου Κύπρου, του Πρύτανη και της θυγατέρας του και του Δρ. Πισσαρίδη

(5) Προηγουμένη στάση και τοποθετήσεις ως προς τις γνωματεύσεις του πρώην Γενικού Εισαγγελέα- Η μεταβολή της και η σχέση του Γενικού Ελεγκτή με τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα

(6) Προσφυγή Γενικού Ελεγκτή για Τίτλους Αξιωματούχων

(7) Χειρισμός Καταγγελιών κατά Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για Κατάχρηση Εξουσίας

(8) Συμπεριφορά Γενικού Ελεγκτή κατά τη διάρκεια των ερευνών της Αρχής κατά της Διαφθοράς

(9) Δηλώσεις Γενικού Ελεγκτή μετά την έκδοση του πορίσματος της Αρχής κατά της Διαφθοράς

(10) Συμπεριφορά Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με την ιστοσελίδα «Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή» στο Facebook

(11) Συμπεριφορά Γενικού Ελεγκτή στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης "Χ" (πρώην «Twitter»)

(12) Νομική Γνωμάτευση Γενικού Ελεγκτή για κυριότητα. Κοινόκτητης Ιδιοκτησίας σε Κοινόκτητες Οικοδομές

(13) Έλεγχος Αστυνομίας για Ανείσπρακτες Εξώδικες Καταγγελίες

(14) Πολλαπλές συντάξεις και παράλληλη καταβολή σύνταξης και μισθού

(15) Απαράδεκτη παραποίηση γεγονότων και παραπληροφόρηση

Στα πιο πάνω σημεία, απαντά εκτενώς στην ένσταση της η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, η οποία ωστόσο δεν άνοιξε ακόμα όλα τα χαρτιά της, διαμηνύοντας πως επιφυλάσσει εκπλήξεις, τόσο με στοιχεία αλλά και με μάρτυρες που θα κλητευθούν να καταθέσουν, αγγίζοντας κεφάλαια που στο παρασκήνιο αποτελούν είτε κοινά μυστικά, είτε γύρω από αυτά επικρατεί ομερτά.

Εξάλλου, στην ένσταση που καταχώρησαν οι δικηγόροι του, που δεν επικεντρώνεται στο εάν έχει ή όχι την εξουσία ο Γενικός Εισαγγελέας να ζητά την παύση ενός ανεξάρτητου κρατικού αξιωματούχου που διορίζεται από τον Πρόεδρο, αναφέρουν πως, πέραν του ότι πρόκειται για πρόδηλα καταχρηστική, αβάσιμη και μη σοβαρή αίτηση απόλυσης, επιφυλάσσουν το δικαίωμα του αιτητή, να προσκομίσει μαρτυρία για να αποδείξει ότι, σε αριθμό περιπτώσεων που η Εισαγγελία παρακώλυσε το έργο του Γενικού Ελεγκτή, επηρεαζόταν το προσωπικό και όχι το θεσμικό συμφέρον του ίδιου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 75 σελίδες η ένσταση Γενικού Ελεγκτή επί του αιτήματος της Εισαγγελίας για παύση του-Πρόσθεσε έγγραφα

Από εκεί και πέρα, η πλευρά του Ελεγκτή αντιστρέφει τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας πως παρά τη θεσμοθετημένη και διεθνώς καθιερωμένη υποχρέωση απόδοσης πληροφοριών και στοιχείων προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας υποδεικνύει στους ελεγχόμενους φορείς ποια στοιχεία ο ίδιος κρίνει ως απαραίτητα να παραχωρηθούν για σκοπούς ελέγχου, ή ποια στοιχεία θα πρέπει να δοθούν κατά την άποψή του, στην Ελεγκτική Υπηρεσία, παρεμβαίνοντας τοιουτοτρόπως στο έργο της. Μάλιστα, στην ένσταση του, παραπέμπει σε διάφορες υποθέσεις, ενώ αναφέρεται σε σύγκρουση συμφέροντος που προκύπτει σε διάφορα θέματα, για τα οποία πιθανόν να κλητευθούν συγκεκριμένοι μάρτυρες.

Σε ό,τι αφορά το σημείο της «έκρηξης» της Εισαγγελίας, που ήταν οι καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, η πλευρά του Ελεγκτή, που κάνει λόγο για αντίποινα, παραπέμπει σε σχετικές δηλώσεις που είχαν γίνει, πριν την ολοκλήρωση των ερευνών. Πρόκειται για δηλώσεις κατά τις οποίες ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι «λαλίστατη» και πως με στοχευμένο τρόπο λασπολογεί και δημιουργεί μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων, ενώ προανήγγειλε ότι «είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να σταματήσει» και πως «αν δεν αποδείξει τις καταγγελίες πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες».

Περαιτέρω, η πλευρά του Ελεγκτή αναμένεται να προωθήσει τη θέση, όπως αυτή καταγράφεται και στην ένσταση, πως η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έχει «προσωπικό μένος, σε βαθμό μανίας» με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ γίνεται λόγος για πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης που παραβιάζει κατάφωρα την ελευθερία στην έκφραση.

Όλα τα πιο πάνω δεν αποτελούν παρά μόνο ένα μικρό δείγμα για το τι αναμένεται να ακολουθήσει ενώπιον του Συμβουλίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην περίπτωση που εξεταστεί η ουσία της αίτησης για παύση του Ελεγκτή. Σε πρώτο στάδιο ωστόσο, αναμένεται να εξεταστεί η ένσταση που καταχωρήθηκε, η οποία είναι η πρώτη νομική μάχη των δύο στρατοπέδων. Εάν η ένσταση εγκριθεί, τότε η διαδικασία ολοκληρώνεται πριν καν αρχίσει, κάτι που συνεπάγεται με νίκη για την πλευρά του Ελεγκτή, σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή που απορριφθεί και κερδίσει το στρατόπεδο της Εισαγγελίας, τότε αναμένεται μια σκληρή μάχη μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία δεν αναμένεται να είναι συνοπτική. Και αυτό διότι, θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα κεφάλαια, στα οποία θα επιχειρηματολογήσουν οι δύο πλευρές, ενώ σε αυτά θα έρθουν να προστεθούν και άλλα από τους δικηγόρους του Γενικού Ελεγκτή, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι και ο αριθμός των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος

Δειτε Επισης

Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Συνελήφθησαν άλλοι 24 παράνομοι αλλοδαποί-Άρχισαν οι διαδικασίες απέλασης
Έφτασαν τις 87 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω των ανέμων, οι 80 μόνο στη Λευκωσία
Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
«Την έχω ικανή για όλα, δεν της έχω εμπιστοσύνη»-Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Πυρκαγιά σε συνεργείο στη Λάρνακα-Κάηκαν ελαστικά και καναπέδες
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης