Στο κάδρο των ποινικών ανακριτών για την δολοφονία Θανάση συγκεκριμένα πρόσωπα-Επανεξετάζονται στοιχεία

Μετά την απόφαση κόλαφο της Θανατικής Ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, για τον Θανάση Νικολάου, η οποία κατέδειξε αυτό που όλοι λίγο πολύ γνώριζαν, αυτό που η μητέρα του εθνοφρουρού φώναζε, ότι δηλαδή το παιδί της δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, οι κυπριακές Αρχές έχουν αυτή τη στιγμή ίσως την τελευταία τους ευκαιρία να βρουν τους ενόχους αλλά και να αποδώσουν ευθύνες σε όσους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συνέδραμαν στην συγκάλυψη του εγκλήματος για 19 ολόκληρα χρόνια.

Πλέον οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, βγάζοντας εκτός την Νομική Υπηρεσία αλλά και την Αστυνομία, δεδομένου ότι στην απόφαση του Δικαστηρίου τους καταλογίζονται ευθύνες, ο νομικός Θανάσης Αθανασίου και ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας και υπεύθυνος της Δίωξης Ανθρωποκτονιών, Λάμπρος Παππάς, καλούνται έστω και τώρα να γράψουν τον επίλογο που δικαιούται ο Θανάσης Νικολάου και η οικογένεια του, με τον εντοπισμό των δολοφόνων αλλά και την απόδοση ευθυνών σε όσους αποδεδειγμένα, όχι μόνο δεν έκαναν καλά την δουλειά τους, αλλά λειτούργησαν με τρόπο που παρεμπόδισαν στην απονομή της δικαιοσύνης για μια δολοφονία ενός παιδιού.

Σε πρώτη φάση, οι δυο ποινικοί ανακριτές αναμένεται να μελετήσουν όλο το μαρτυρικό υλικό που τους παραδόθηκε, το οποίο είναι ογκωδέστατο, ωστόσο μέσα από τις χιλιάδες σελίδες, αποτυπώνεται όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν από την στιγμή που ο Θανάσης Νικολάου εντοπίστηκε νεκρός κάτω από γεφύρι της Άλασσας, τον Σεπτέμβριο του 2005, μέχρι και την απόφαση θανατικής ανακρίτριας, στις 10 Μαΐου 2023 που έδειξε πως ο 26χρονος εθνοφρουρός στραγγαλίστηκε.

Στο υλικό το οποίο έχουν ήδη στα χέρια τους οι δυο ποινικοί ανακριτές, υπάρχουν καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα που λήφθηκαν, τόσο κατά την χρονική περίοδο που εντοπίστηκε νεκρός ο Θανάσης Νικολάου, όσο και μεταγενέστερα, στο πλαίσιο των διαδοχικών ερευνών, καθώς επίσης και μαρτυρίες για το τι βίωνε ο Θανάσης στο στρατόπεδο που υπηρετούσε κατά την θητεία του, τα οποία δείχνουν κίνητρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Πιάνουν δουλειά για τη δολοφονία του Θανάση οι ανακριτές-Το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο των ερευνών

Σημείο καμπής στη νέα προσπάθεια από τους ποινικούς ανακριτές, θεωρείται το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, οι οποίοι κατέγραψαν ότι ο θάνατος του Θανάση επήλθε από δολοφονία και δη από στραγγαλισμό, ενώ σε αυτό φωτογραφίζονται ύποπτοι, στους οποίους θα εστιαστούν οι έρευνες, και καταλογίζονται ποινικές ευθύνες σε τρείς αστυνομικούς που είχαν την ευθύνη των ερευνών, όπως και στον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό, ο οποίος εξέδωσε σε δέκα λεπτά πόρισμα, αποκλείοντας την εγκληματική ενέργεια.

Μάλιστα σε πρόσφατη τοποθέτηση του ο Σάββας Μάτσας, εξέφρασε την θέση πως με βάση το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξαν, οι δράστες της δολοφονίας ήταν τρεις, λέγοντας πως ο ένας κρατούσε τον Θανάση, ο άλλος προσπαθούσε να τον στραγγαλίσει και ο τρίτος τον κτυπούσε με το ρόπαλο σε διάφορα μέρη του σώματος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»

Πέραν, από το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, ενώπιον των ποινικών ανακριτών, ενδεχομένως να βρεθεί και το παλιότερο πόρισμα των ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν το 2011, από την Κυβέρνηση Χριστόφια, Ανδρέα Σταύρου και Αλέξανδρου Σαούρη, οι οποίοι εισηγούνταν τότε την επανεξέταση της υπόθεσης, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιθανόν ο θάνατος του Θανάση να επήλθε από εγκληματική ενέργεια.

Επιπλέον, κομβικής σημασίας για την έρευνα των δυο ποινικών ανακριτών είναι και η απόφαση της Θανατικής Ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, η οποία απεφάνθη πως ο Θανάσης δολοφονήθηκε. Μια απόφαση που εκδόθηκε μετά τα όσα ακολούθησαν από την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, που έδειξε πλημμελή διερεύνηση από τις Αρχές, και τα όσα προέκυψαν από την εκταφή των οστών του θύματος το 2020. Ως εκ τούτου, θεωρούνται σημαντικά τα ευρήματα της εμπειρογνώμονα Δήμητρας Καραγιάννη, στα οποία στηρίχθηκε το Δικαστήριο, όπου όχι μόνο ανέφερε πως το θύμα στραγγαλίστηκε, αλλά υπέδειξε και λεπτομέρειες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο δολοφόνος ήταν αριστερόχειρας. Σημειώνεται πως η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη, αφού η Νομική Υπηρεσία δεν αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Συνεπώς στο κάδρο της διερεύνησης βρίσκονται ψηλά τα όσα προέκυψαν μετά την εκταφή των οστών, καθώς και η έρευνα της Αστυνομίας, το 2023, η οποία και πάλι κατέληξε πως δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Είναι για αυτό το λόγο, που θα εξεταστούν και αυτές οι ενέργειες αλλά και οι εμπλεκόμενοι, αφού και πάλι οι Αρχές απέτυχαν να αποδείξουν πως επρόκειτο για δολοφονία.

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο πως θα επανεξεταστούν οι πληροφορίες που έφταναν ενώπιον της οικογένειας, σε ότι αφορά πιθανά εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ θα εξεταστεί και η τελευταία εξέλιξη, για την οποία η Αστυνομία δεν ενημέρωσε καν την οικογένεια, η οποία αφορούσε ισχυρισμούς προσώπου που κατέθεσε γραπτώς, πως άλλο άτομο, το οποίο κατονόμασε, του εμπιστεύτηκε πως είχε εμπλοκή στη δολοφονία του 26χρονου.

Ωστόσο, το έργο των ποινικών ανακριτών χαρακτηρίζεται δύσκολο, δεδομένου ότι από την ημέρα της δολοφονίας του Θανάση έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια και κατά τον ουσιώδη χρόνο έγιναν εγκληματικά λάθη και παραλήψεις που λειτούργησαν αρνητικά στην διαλεύκανση της υπόθεσης, αφού μεταξύ άλλων δεν παραλήφθηκαν ή καταστράφηκαν τεκμήρια, ενώ δεν λήφθηκαν καταθέσεις και δεν εξετάστηκαν τα άλλοθι υπόπτων κατά τον ουσιώδη χρόνο.

Οι ανακριτές έχουν χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για να ολοκληρώσουν την έρευνα τους, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση. Παράλληλα, λόγω της διαδικασίας που άρχισε, το θέμα των ιδιωτικών ποινικών παγώνει στην παρούσα φάση, καθώς είναι ευθύνη του κράτους να βρει τους δολοφόνους αλλά και να αποδώσει ευθύνες σε όσους αναλογούν για την πλημμελή έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης

Δειτε Επισης

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Φαρμακά λίγο πριν το δάσος-Στο σημείο 250 άτομα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύλληψη του Τούρκου εκτελεστή στον Πειραιά
Κινδυνεύει το δάσος του Μαχαιρά από την πυρκαγιά στο Φαρμακά-Κάηκε ένα σπίτι (vid&pics)
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα δώσουν απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του τρίμηνου βρέφους
Πύρινη κόλαση στο Φαρμακά, μάχη με τις φλόγες-Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Πυρσός
Φωνάζει για υποστελέχωση στην Αστυνομία η Ισότητα-Ζητά επιπλέον κονδύλια από Χαρτσιώτη
ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ πυρκαγιών στη Λευκωσία, ξέσπασε φωτιά και στον Φαρμακά-Στη μάχη πέντε εναέρια μέσα
Νέα πυρκαγιά στη Λευκωσία-Επιχειρούν δύο εναέρια μέσα
Εξακολουθεί να ελλείπει από την οικία του ο 14χρονος στην επαρχία Λευκωσίας (pics)
Πυρκαγιά στην επαρχία Λευκωσίας-Στη μάχη πέντε πτητικά μέσα