BINTEO: Εταιρεία ισχυρίζεται ότι βρήκε μέθοδο μεταμόσχευσης κεφαλιού, για να ζούμε εκατοντάδες χρόνια

Μια εταιρεία βιολογικής μηχανικής ισχυρίστηκε σήμερα ότι αναπτύσσει ένα «σύστημα μεταμόσχευσης κεφαλιού», σε μια παγκοσμίως πρωτοποριακή κίνηση.

Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο προτείνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής για τη μεταφορά του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού από έναν ασθενή σε ένα σώμα δότη.

Το πρωτότυπο που ανέβασε η εταιρεία BrainBridge θα μπορούσε να είναι έτοιμο να εκτελέσει την πρωτοποριακή ιατρική επέμβαση σε μόλις οκτώ χρόνια, αναφέρεται.

Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση ισχυρίζεται ότι όσοι υποβληθούν στη διαδικασία θα μπορούσαν να ζήσουν ακόμη και πολύ πέρα από το μέσο προσδόκιμο ζωής, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι «ικανός να διαρκέσει αρκετές εκατοντάδες χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο σώμα παραμένει νέο».

Ειδικοί απορρίπτουν τα σχέδια για μεταμόσχευση κεφαλιού

Οι ειδικοί δήλωσαν σήμερα, ωστόσο, στη MailOnline ότι η ιδέα αποτελεί «μεγάλη υπεραπλούστευση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου», χαρακτηρίζοντάς την «κακόγουστο αστείο» και «φαντασία».

Το 2016, η ηθικο-νομική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νευροχειρουργικών Εταιρειών κήρυξε τη μεταμόσχευση κεφαλής σε ανθρώπους ανήθικη.

Η επιτροπή, ωστόσο, δεν έχει καμία νομική εξουσία να σταματήσει την εκτέλεση της διαδικασίας, αλλά παράγει επαγγελματικές κατευθυντήριες γραμμές για τη νευροχειρουργική πρακτική, αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Οι κίνδυνοι που ενέχονται για τον ασθενή που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση κεφαλής θα ήταν τεράστιοι, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου», κατέληξε τότε.

Πώς ισχυρίζεται η εταιρεία ότι θα κάνει μεταμοσχεύσεις κεφαλιού

Ωστόσο, σύμφωνα με την BrainBridge, τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν σε ασθενείς με παθήσεις που αλλάζουν τη ζωή τους, όπως η παράλυση και οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού, την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα «πλήρως λειτουργικό σώμα».

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, το σώμα του δότη -ενός εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς με λειτουργικό σώμα- και ο λήπτης, του οποίου το κεφάλι θα μεταμοσχευθεί στο νέο σώμα, θα πρέπει πρώτα και οι δύο να ψυχθούν στους 5°C για να «μειωθεί η πιθανή εγκεφαλική βλάβη».

Στη συνέχεια, μια απροσδιόριστη συγκέντρωση «τεχνητού διαλύματος πλάσματος» χορηγείται και στα δύο σώματα, για να διατηρηθούν ο εγκέφαλος και το σώμα οξυγονωμένα και να αποφευχθεί η πήξη.

Η χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται ρομποτικά, θα εκθέσει «προσεκτικά» τις καρωτίδες και τις σπονδυλικές αρτηρίες και τις φλέβες.

Στη συνέχεια, το αίμα αποστραγγίζεται πλήρως από το κεφάλι του λήπτη για να αποφευχθεί η θρόμβωση, προτού συνδεθεί «αμέσως» με το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος του δότη και τροφοδοτηθεί με φρέσκο οξυγονωμένο αίμα.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζει, θα παρακολουθούν επίσης τόσο τους μύες όσο και τα νεύρα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, για να «διευκολύνουν την απρόσκοπτη επανασύνδεση».

Η χημική ουσία πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) και ένα «εξειδικευμένο εμφύτευμα» θα εφαρμόζονται επίσης στη σπονδυλική στήλη, στο σημείο της σύντηξής της, για να βοηθήσουν στην επανασύνδεση των αποκομμένων νευρώνων.

Οι μύες του προσώπου και οι μαλακοί ιστοί του δότη θα μεταμοσχεύονταν στη συνέχεια για να μειωθεί η πιθανότητα απόρριψης των ιστών και να «αναζωογονηθεί» το πρόσωπο του λήπτη.

Αφού περάσει έως και έναν μήνα στην εντατική, όπου ο ασθενής παρακολουθείται σε κώμα και του χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην απορρίψει το σώμα του δότη, ο εγκέφαλος θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο.

Ο επικεφαλής του έργου, Hashem Al-Ghaili, με έδρα το Ντουμπάι, δήλωσε σήμερα: «Στόχος της τεχνολογίας μας είναι να διευρύνουμε τα όρια του εφικτού στην ιατρική επιστήμη και να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις για όσους παλεύουν με απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Η τεχνολογία μας υπόσχεται να ανοίξει τις πόρτες για σωτήριες θεραπείες, που ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια».

Επί του παρόντος, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία πρόσληψης ειδικών που θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια και ελπίζει ότι η αποκάλυψη της ιδέας θα προσελκύσει κορυφαία ταλέντα από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τα όρια της βιοϊατρικής επιστήμης και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Τι λένε οι ειδικοί

Ωστόσο, οι ειδικοί επέμειναν σήμερα ότι η «επιστημονική φαντασία» δεν είναι ακόμη πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Ο Δρ Ahmad Al Khleifat, νευροεπιστήμονας στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε στη MailOnline: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η μεταμόσχευση κεφαλιού είναι εφικτή στον άνθρωπο. Αυτό αντικατοπτρίζει μια μεγάλη υπεραπλούστευση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου και του τρόπου ανάπτυξης αυτών των ασθενειών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πρόταση αυτή μπορεί να είναι ένα κακόγουστο αστείο».

Ο δρ Ντιν Μπερνέτ, νευροεπιστήμονας και επίτιμος ερευνητής στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δήλωσε επίσης: «Έχω δει στο παρελθόν κάποιους φανταστικούς ισχυρισμούς από ιδιωτικές και εμπορικές προσπάθειες, αλλά αυτός είναι μακράν ο πιο ακραίος. Από πολλές απόψεις, είναι σαν μια ντουζίνα απίθανων, γελοίων ισχυρισμών συγκεντρωμένων σε ένα βολικό πακέτο. Κατ' αρχάς, η άμεση μεταμόσχευση κεφαλής παραμένει υλικό φαντασίας. Ενώ τα περισσότερα από τα βασικά εμπόδια αναγνωρίζονται σε αυτό το βίντεο, οι “λύσεις” που προσφέρονται είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αόριστες αναφορές σε πράγματα που απέχουν ακόμη δεκαετίες, αν όχι αιώνες από την ανακάλυψη... Αν υποθέσουμε ότι θα συμβούν καθόλου».

Εν τω μεταξύ, ο χειρουργός του NHS, Dr Karan Rangarajan, με έδρα το Hampshire, επισήμανε: «Όταν οι χειρουργοί συνδέουν νεύρα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως για παράδειγμα σε μια μεταμόσχευση χεριού, δεν ξέρουμε αν τα νεύρα θα λειτουργούν κανονικά μετά. Ακόμη και αν όλα συνδεθούν, αν κάποια από αυτές τις συνδέσεις διαρρεύσει ή αποσυνδεθεί μετά την επέμβαση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει άμεσο θάνατο για τον ασθενή. Για να μην αναφέρουμε την ανάγκη για δια βίου φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της απόρριψης του μοσχεύματος».

Και πρόσθεσε: «Αν αποσυνδέσετε έναν άνθρωπο και κλείσετε τον διακόπτη, είστε σίγουροι ότι θα έχετε τον ίδιο άνθρωπο όταν ανοίξετε ξανά τον διακόπτη;».

Απαντώντας στην ανακοίνωση, ένας χρήστης του X, που ισχυρίστηκε ότι είναι καρδιοχειρουργός, σημείωσε: «Η επιστημονική φαντασία….we έχει πολύ δρόμο».

Ένας άλλος προειδοποίησε ότι ένα «σύστημα μεταμόσχευσης κεφαλής θα εγείρει βαθιές ηθικές ανησυχίες».

Αντίθετα, «αυστηρές δοκιμές και εποπτεία» θα ήταν ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί «η ασφάλεια και η συγκατάθεση μετά από ενημέρωση».

Δειτε Επισης

Το AI έρχεται στα κινητά μας τηλέφωνα-Ποιες οι αλλαγές στα λογισμικά και οι νέες λειτουργίες
Ν. Δαμιανού: Η Κύπρος κάνει πρωταθλητισμό σε έρευνα και καινοτομία
Έβαλε κάλπη και η Google-Το doodle που έβαλε λόγω εκλογών (pic)
Εσύ στην Κύπρο, το κινητό σου στον Λίβανο-Χωρίς λύση οι παρεμβολές στο GPS λόγω του πολέμου στο Ισραήλ
Προειδοποιεί ο ΙΕΑ-«Ο πλανήτης υπολείπεται του στόχου του 2030 για τις ΑΠΕ»
Η Κίνα έγραψε ιστορία παίρνοντας δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
Διαστημικό σκάφος της Κίνας προσγειώθηκε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού
Προβλήματα στο Facebook-Αναφορές από χρήστες ότι δεν μπορούν να μπουν σε σελίδες
Αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατροί προσπάθησαν πριν από 4.500 χρόνια να χειρουργήσουν όγκο στο κεφάλι
Ανοίγει τις πύλες του τον Ιούνιο το αστεροσκοπείο Τροόδους-Θα διαθέτει δύο τηλεσκόπια σε δύο ειδικούς χώρους.