Το πολιτικό του μανιφέστο παρουσίασε ο ΔΗΣΥ-«Η μόνη αληθινή ευρωπαϊκή δύναμη»

Το πολιτικό του μανιφέστο για τις Ευρωεκλογές παρουσίασε ο ΔΗΣΥ την Τετάρτη. Με σύνθημα «Δυνατή Ομάδα. Δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη», ο ΔΗΣΥ επιχείρησε να αναδείξει τη δραστηριοποίησή του στο ευρωπαϊκό πεδίο ως προστιθέμενη αξία, παρουσιάζοντας, πέρα από το πρόγραμμά του, πέντε άξονες στους οποίους θεωρεί ότι υπερτερεί έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων:

  1. Μόνο ο ΔΗΣΥ έχει τις διασυνδέσεις και τη δυναμική που μας προσφέρει το ΕΛΚ, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παράταξη
  2. Μόνο ο ΔΗΣΥ εξασφαλίζει ότι η Κύπρος θα είναι ισότιμος συνομιλητής με κράτη και κυβερνήσεις
  3. Μόνο ο ΔΗΣΥ μπορεί να υπερασπιστεί με αποτελεσματικότητα τα συμφέροντα της χώρας μας στην Ευρώπη. Να ισχυροποιήσει τη διπλωματική θέση της χώρας στη διεθνή σκακιέρα
  4. Μόνο ο ΔΗΣΥ διασφαλίζει ότι θα απαιτούμε με αξιώσεις την άμεση εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για να φέρουμε επιτέλους τη λύση με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στη χώρα μας
  5. Μόνο ο ΔΗΣΥ μπορεί να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά την Κύπρο με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Να τη φέρει στο προσκήνιο με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση στρατηγικών και πολιτικών που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας. Για να δώσουμε μεταρρυθμιστικές ευρωπαϊκές λύσεις σε πανευρωπαϊκά προβλήματα όπως η ακρίβεια, το κόστος της ενέργειας, ο πληθωρισμός, η ανασφάλεια, το μεταναστευτικό, οι κοινές μας προκλήσεις.

Το μανιφέστο έχει ως κύριους άξονες την Οικονομία, το Μεταναστευτικό, το Κυπριακό, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους και την κοινωνική συνοχή και τη Νεολαία ως τη μεγαλύτερη επένδυση στο αύριο.

Για την οικονομία ο ΔΗΣΥ στηρίζει την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων και απαλλαγών, στην ασφάλεια εισηγείται την σύσταση Επιτρόπου για την ασφάλεια και άμυνα και την αντικατάσταση του Ύπατου Εκπροσώπου με ΥΠΕΞ και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας από τους αρχηγούς των ΚΜ.

Στο μεταναστευτικό προκρίνει, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση του καθεστώτος περιοχών στη Συρία και την αναβάθμιση της Frontex και για το Κυπριακό τονίζει ότι η αναζήτηση λύσης είναι ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη και συνοχή ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποτελεί μια ιστορική πρωτοβουλία της ΕΕ και μια μοναδική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό σε θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός,  η πράσινη μετάβαση και τα προβλήματα των γεωργών και συνταξιούχων. Για τη νεολαία στο μανιφέστο σημειώνονται προτάσεις για απόκτηση προσιτής στέγης, μείωση της γραφειοκρατίας και προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση, η πρόεδρος της παράταξης, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε πως «είναι αναγκαίο η χώρα μας να εκπροσωπείται από τους καλύτερους που έχει. Και έχουμε την πιο δυνατή ομάδα. Γιατί δυνατή ομάδα σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη».

«Όλο και περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποφάσεις κρίσιμες. Για την οικονομία μας. Την ασφάλειά μας. Την προστασία μας. Τις υποδομές μας. Θα τα αφήσουμε όλα αυτά στην τύχη;», διερωτήθηκε, υποδεικνύοντας ότι «είναι μεγάλο λάθος να ξοδέψουμε την ψήφο μας αστόχαστα, για να τιμωρήσουμε ή για να διαμαρτυρηθούμε τυφλά για ό,τι μας ενοχλεί», υπέδειξε. Η Κύπρος, σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει τα αξιώματα που κατέκτησε με θυσίες στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. «Στο Ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται φωνή δυνατή. Την πιο καθαρή φωνή».

«Σήμερα είναι η ώρα να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας όπως κάνουν οι συνειδητοί πολίτες. Να ψηφίσουμε με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στην πατρίδα. Σήμερα η Κύπρος, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να είναι δυνατή στην Ευρώπη, με ενισχυμένη φωνή, ρόλο και δράση:

  • Δυνατή Κύπρος για το εθνικό μας ζήτημα, γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά.
  • Δυνατή Κύπρος για την ασφάλεια των συνόρων μας και το μεταναστευτικό, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις ροές, να πείσουμε για το δυσανάλογο βάρος που έχουμε αναλάβει και να αναστρέψουμε την παρούσα κατάσταση.
  • Δυνατή Κύπρος ώστε να διατυπώσουμε συλλογικά προτάσεις που θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και το κόστος ζωής.
  • Δυνατή Κύπρος σημαίνει να βγαίνει μπροστά, να διαπραγματεύεται, να απαιτεί και να κερδίζει. Εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας, παρέχοντας ευκαιρίες στους νέους και νέες της, φέροντας τη χώρα πιο κοντά στο πράσινο και ψηφιακό μέλλον.

Επιβάλλεται λοιπόν να κρίνουμε σωστά, πολιτικές, κόμματα, ιδέες και ανθρώπους. Ώστε να μην οδηγήσουμε την Κύπρο σε ρόλο παθητικού παρατηρητή ή, ακόμα χειρότερα, στην απομόνωση», ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου.

«Είμαι βέβαιη ότι οι συμπολίτες μας δεν θα αφήσουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις να πάνε χαμένες. Ούτε και να αφήσουν τα κλειδιά της χώρας στους ακραίους λαϊκιστές και σε αυτούς που την οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Έχουμε πίστη ότι οι ελεύθεροι, δημοκρατικοί άνθρωποι, οι ευρωπαίοι Έλληνες της Κύπρου, γι’ ακόμη μια φορά θα γίνουν ασπίδα και θα προστατεύσουν τον τόπο, επιλέγοντας την μόνη αληθινή ευρωπαϊκή δύναμη: τον Δημοκρατικό Συναγερμό», τόνισε.

Το πολιτικό περιβάλλον

Σκιαγραφώντας το πολιτικό περιβάλλον, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως «ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη, είναι πλέον ζητούμενο. Δύο πόλεμοι είναι σε εξέλιξη, ο ένας στην Ευρώπη και ο άλλος στη γειτονιά μας. Το Κυπριακό μένει στάσιμο. Η απελευθέρωση και η επανένωση δεν έχουν ανοικτό ορίζοντα, το νησί μας αλλοιώνεται πολιτισμικά και δημογραφικά. Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές περιορίζονται μόνο προσωρινά και επιστρέφουν. Το κόστος ζωής και τα βασικά αγαθά ανεβαίνουν. Οι οικογένειες δυσκολεύονται».

Πρόσθεσε πως «η ανάπτυξη είναι θετικό στοιχείο, αλλά, όταν δεν φτάνει σε όλους, η επίκλησή της δεν επαρκεί. Η παιδεία, η δημόσια υπηρεσία, οι υποδομές μας, η λειτουργία των θεσμών χρειάζονται επειγόντως ριζικές μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονιστούν. Για να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και να μη χάσουν το τραίνο της ψηφιακής μετάβασης. Οι πόλεις μας πρέπει να προσαρμοστούν στη λογική της ανθεκτικότητας, της βιωσιμότητας και της προσβασιμότητας».

Παράλληλα, είπε οι συσσωρευμένες ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος κάνουν τους πολίτες να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους. Ζητούν ανανέωση και ριζικές αλλαγές. «Αλήθεια, με δεδομένες αυτές τις προκλήσεις, υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά μόνοι μας; ότι θα ήμασταν σήμερα καλύτερα χωρίς τη βοήθεια, τη στήριξη και την προστασία της Ευρώπης;», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ΔΗΣΥ στην ένταξη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με όλες τις αντιφάσεις και τις δυσκολίες της, είναι για την Κυπριακή Δημοκρατία το μεγαλύτερο συλλογικό μας επίτευγμα. Η σημαντικότερη μας επιτυχία», υπογράμμισε.

Διπλή επίθεση

Η Αννίτα Δημητρίου επέλεξε να επιτεθεί ταυτόχρονα σε ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ. «Στην οικονομία, ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ φλερτάρουν με την επιβολή φορολογιών στις επιχειρήσεις, που αργά ή γρήγορα θα τις πληρώσουν οι πολίτες, με αυξημένο πληθωρισμό. Η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη φορολογία των τραπεζών μιμείται κατά γράμμα την αντίστοιχη ιταλική απόπειρα που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας σε μερικές μέρες», είπε.

«Στο μεταναστευτικό, τα δύο άκρα συναγωνίζονται σε παραλογισμό και λαϊκισμό. Το ΕΛΑΜ θέλει να μοιράσει διαβατήρια στους μετανάστες ή να τους πετάξει στη θάλασσα, ενώ το ΑΚΕΛ ευαγγελίζεται ανοικτά σύνορα και ασφαλείς διαδρόμους. Και οι δυο είναι συνταγές καταστροφής», πρόσθεσε.

«Ανάμεσα στην ανεξέλεγκτη Ευρώπη των ανοικτών συνόρων του ΑΚΕΛ και την αυταρχική Ευρώπη των περιχαρακωμένων κρατών του ΕΛΑΜ εμείς επιλέγουμε τη δημοκρατική και αποφασιστική Ευρώπη των αρχών και αξιών. Με σεβασμό στο δίκαιο αλλά και διασφάλιση της τάξης και της ευνομίας. Με αυστηρότητα για τους παράνομους και τους δουλέμπορους αλλά και αλληλεγγύη για τους πραγματικά κατατρεγμένους. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε», τόνισε η κ. Δημητρίου.

«Να ρωτηθεί ο Πρόεδρος για το τι πρεσβεύει και πού ανήκει»

Ερωτηθείσα αν ο ΔΗΣΥ θα προβεί σε διαβήματα για την παρουσία του ΠτΔ σε εργασίες κομμάτων άλλων ευρωομάδων, είπε «αυτό θα το δούμε μετά τις εκλογές». «Αλλά είναι πολιτικά οξύμωρο όντως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να παρουσιάζεται σε άλλες πολιτικές ομάδες και νομίζω καλύτερα να ρωτηθεί ο ίδιος για το τι πρεσβεύει και που ανήκει», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ είναι καθαρός στο που ανήκει, και είναι το ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου, ανήκει στο ΕΛΚ «και θα αναμέναμε τουλάχιστον από τον Πρόεδρο σε αυτή τη δύσκολη προεκλογική περίοδο να παραμείνει ανεξάρτητος θεσμικά, ως αρμόζει και στο ρόλο του».

Δειτε Επισης

Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ