Οι Παλαιστίνιοι αποκάλεσαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως «Ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου»

«Ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου», αποκάλεσαν οι Παλαιστίνιοι την Κυπριακή Δημοκρατία, την ίδια ώρα που Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία προχώρησαν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Wafa αναφέρει ότι συγκεκριμένα πως, «αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, και αυτές είναι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και η Σουηδία».

1

Λίγη ώρα αργότερα το κρατικό πρακτορείο της Παλαιστινιακής Αρχής, προχώρησε σε διόρθωση.

2

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Παλαιστίνης

Η Προεδρία της Παλαιστίνης χαιρέτισε σήμερα την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.

Η Προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της, την οποία μεταδίδει το WAFA, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων και πληροφοριών, ότι χαιρετίζει την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Νορβηγίας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης και ότι οι διαδικασίες για την έκδοση διαταγμάτων αναγνώρισης θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου. Η Προεδρία χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, με την απόφαση να ισχύει από τις 28 Μαΐου.

Ανέφερε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή αυτής της απόφασης από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση στη γη του και στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υποστήριξη της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών. Η Προεδρία ανέφερε ότι η Νορβηγία και η Ιρλανδία υποστήριξαν σταθερά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού τα τελευταία χρόνια και ψήφισαν υπέρ αυτών των δικαιωμάτων στα διεθνή φόρα, προσθέτοντας ότι αυτή η αρχική απόφαση αποτελεί επιστέγασμα αυτών των θέσεων και συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου που αναγνωρίζει το δικαίωμα των λαών να απαλλαγούν από την αποικιοκρατία και την καταπίεση και να ζουν με ελευθερία, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία.

"Το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση είναι ένα καθιερωμένο δικαίωμα, που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και το Κράτος της Παλαιστίνης επαναλαμβάνει τη συνεχή έκκλησή του προς τις χώρες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε ένα παγκόσμιο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και ίσα δικαιώματα για όλους τους λαούς της γης", ανέφερε.

Επιπλέον, η Προεδρία χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.

Το διάταγμα αναγνώρισης θα εκδοθεί μετά την επόμενη συνεδρία της Κυβέρνησης στις 28 Μαΐου.

Η Προεδρία έκρινε ότι «το βήμα αυτό αντικατοπτρίζει την προθυμία της Ισπανίας να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό και τα αναφαίρετα και νόμιμα δικαιώματά του στη γη και την πατρίδα του».

"Η απόφαση της Ισπανίας, αυτή την εποχή, έρχεται ως μια συμβολή από χώρες που πιστεύουν στη λύση των δύο κρατών ως επιλογή που αντιπροσωπεύει τη διεθνή βούληση και νομιμότητα, για τη διάσωση αυτής της λύσης, η οποία καταστρέφεται συστηματικά ως αποτέλεσμα των ισραηλινών πολιτικών, ιδιαίτερα μέσω της συνέχισης του πολέμου γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας", ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Η Προεδρία προέτρεψε τις χώρες του κόσμου, ιδίως τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κράτος της Παλαιστίνης, να το αναγνωρίσουν, σύμφωνα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη λύση των δύο κρατών, που βασίζεται σε ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας και τις γραμμές του 1967, και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, οι οποίες επέλεξαν τον δρόμο της υποστήριξης της επίτευξης της ειρήνης και της σταθερότητας και την εδραίωση των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνεται τέλος ότι οκτώ χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης και αυτές είναι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Σουηδία και η Μάλτα.

Παράλληλα, η Χαμάς από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για την κατοχύρωση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στη γη του, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», ανέφερε η οργάνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή Ισραήλ για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία-Ποιοι ακολουθούν

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»