Τεχνητή νοημοσύνη και εργαλεία για μείωση μπάζων οικοδομών σε πρόγραμμα έρευνας

Αυτοματισμούς για την κατηγοριοποίηση των Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΚΚ) με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και μεθόδους διαλογής με τη χρήση της ρομποτικής στοχεύει να αναπτύξει το τετραετές πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας, RECONMATIC – «Αυτοματοποιημένες λύσεις για βιώσιμη και κυκλική διαχείριση ΑΚΚ».

Όπως εξηγείται σε ανακοίνωση, το έργο RECONMATIC εφαρμόζεται στην Κύπρο από την εταιρεία Future Needs Management Consulting Ltd και έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ανακυκλωμένων υλικών, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση τους στις κατασκευές και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πακέτου καινοτόμων εργαλείων για τη μείωση των ΑΚΚ (μπάζων). Προστίθεται ότι εν λόγω έργο, προτείνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα λήψης αποφάσεων για την αποδόμηση και κατεδάφιση των κατασκευών και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Παράλληλα, θα αξιοποιήσει και θα αναπτύξει τις σύγχρονες τεχνολογίες σχεδιασμού κατασκευαστικών έργων ΒΙΜ (Building Information Modelling) ενσωματώνοντας τα σχετικά δεδομένα διαχείρισης ΑΚΚ στα μοντέλα πληροφοριών. Το έργο θα οργανώσει 4 πιλοτικές εφαρμογές και 6 επιδείξεις όπου θα αξιολογηθούν και θα επαληθευτούν οι λύσεις που προτείνει.

Προστίθεται ότι το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει 7 ερευνητικούς οργανισμούς (Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα), 9 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 5 μεγάλες επιχειρήσεις, 1 Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ και 1 σύνδεσμο κυκλικής οικονομίας, από 5 κράτη – μέλη της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα. 

«Οι υπεύθυνοι των κατασκευών και κατεδαφίσεων, οι παραγωγοί υλικών, ακόμα και οι χαμηλόβαθμοι εργαζόμενοι, σταδιακά θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν στη χρήση αυτοματοποιημένων διαδικασιών, στη ρομποτική, στην τεχνητή νοημοσύνη και στις σύγχρονες τεχνολογίες σχεδιασμού κτιρίων», σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει στους κατασκευαστές κτιρίων να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά στην κατασκευή κτιρίων και να μειώσουν τη χρήση φυσικών υλών, όπως η άμμος, η αμμοκονία (άμμος θαλάσσης), ο περλίτης, το χαλίκι, η ελαφρόπετρα κτλ.

Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο κύριος καταναλωτής ορυκτών και άλλων μη ανανεώσιμων πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράγει περίπου το 35,7% (το 2018) των συνολικών απορριμμάτων στην Ε.Ε. Πανευρωπαϊκά, συνεχίζει το δελτίο Τύπου, υπάρχει μια σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείριση των ΑΚΚ και σύμφωνα με την Eurostat, τα ποσοστά ανακύκλωσης και χρήσης ανακυκλωμένων υλικών για την ανάκτηση των ΑΚΚ έφτασαν το 2016 το 89%. Ωστόσο, δυστυχώς μέχρι σήμερα η επικρατέστερη λύση παραμένει η υγειονομική ταφή τους ή η υποβαθμιστική ανακύκλωση (downcycling).

Όπως εξηγείται, η έρευνα και οι εφαρμογές για το έργο στην Κύπρο, γίνονται μέσω της κυπριακής εταιρείας Future Needs Management Consulting Ltd, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύνθεσης του εταιρικού σχήματος και τη συγγραφή της πρότασης ως σύμβουλος καινοτομίας.

Όπως αναφέρεται εντός του πρώτου ενάμιση χρόνου διάρκειας του, το έργο έχει ήδη διενεργήσει μια σειρά βημάτων για να καταγράψει τις τρέχουσες πρακτικές στις χώρες των εταίρων και την πρώτη αξιολόγηση των προτεινόμενων εργαλείων με διαμοιρασμό ερωτηματολογίων, διεξαγωγή σεμιναρίων και μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων.

Επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2024 θα γίνει μια διεθνής παρουσίαση του εργαλείου καθοδήγησης και αξιολόγησης για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στις κατασκευαστικές διαδικασίες, που θα καλύπτει τις επαγγελματικές ανάγκες των εμπλεκόμενων στο χώρο. Η παρουσίαση στοχεύει στην αξιολόγησή του από τους τελικούς χρήστες. 

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της Future Needs και των υπόλοιπων εταίρων το έργο καλεί όσους εμπλέκονται στον κατασκευαστικό κλάδο και ενδιαφέρονται για την κυκλική οικονομία σε αυτόν, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις Συνέργειες για την Κυκλική Οικονομία στις Κατασκευές (Circularity Construction Cluster).

Αναφέρεται τέλος, ότι η χρηματοδότησή του εν λόγω προγράμματος προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (HORIZON EUROPE), το Υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Τα ρίχνουν στους Ρώσους για τη πτώση του αεροσκάφους οι Αζέροι-Δεν τους επέτρεπαν να προσγειωθούν
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η τραγική ιστορία του Maurice Tillet-Η παραμόρφωση λόγω ασθένειας, η πάλη και οι φήμες για Shrek
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης