Στα πλοία παραμένει η ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στη Γάζα μέσω Κύπρου-Καθυστερεί η παράδοση

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φθάσει στο προσωρινό λιμάνι το οποίο κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και εγκαταστάθηκε σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζει να μην έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό του θυλάκου, που απειλείται από λιμό εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ και της Χαμάς, παραδέχθηκε χθες Τρίτη το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.

Η βοήθεια, που φθάνει μέσω Κύπρου, αναμενόταν να διανεμηθεί «γρήγορα», υπόσχονταν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές, ενώ οι παραδόσεις τροφίμων έχουν σχεδόν σταματήσει αφότου ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε την 7η Μαΐου τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της καίριας σημασίας διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Δεν πιστεύω» πως διανεμήθηκε οποιαδήποτε ποσότητα από τους 569 τόνους βοήθειας που έχουν φθάσει εκεί, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος της βοήθειας αυτής μπόρεσε να αναχωρήσει προς αποθήκες. Ωστόσο τη βοήθεια που μετέφεραν κάποια φορτηγά άρπαξαν απελπισμένοι Παλαιστίνιοι έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι χερσαίες οδοί είναι ο καλύτερος τρόπος για την παράδοση βοήθειας», είπε ο Πατ Ράιντερ. «Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη και ότι πρόκειται για περίπλοκη επιχείρηση», ανέφερε.

Την Κυριακή, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε εναντίον των δυνητικά «αποκαλυπτικών» συνεπειών σε περίπτωση συνέχισης των εμποδίων στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί ειρηνιστές συνόδευσαν το Σαββατοκύριακο οχηματοπομπή με βοήθεια που προοριζόταν για τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, για να εμποδίσουν την καταστροφή της από ακροδεξιούς, όπως συνέβη αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες.

Εξαιτίας των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών από τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν το προσωρινό λιμάνι, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, ακόμη και στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

ΟΗΕ: Η διέλευση στη Ράφα παραμένει κλειστή, καμία βοήθεια μέσω της προβλήτας από το Σάββατο

Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, έδωσε νεότερη ενημέρωση για τη βοήθεια που έρχεται μέσω των χερσαίων περασμάτων στη Γάζα, αλλά και για τη διανομή της βοήθειας που φτάνει από την Κύπρο μέσω της προβλήτας που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε o κ. Ντουζαρίκ, το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό. «Οι συνάδελφοί μας στον OCHA, στην ενημέρωσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπαν ότι το κλείσιμο εμπόδισε την είσοδο περίπου 82.000 τόνων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων», είπε.

Το Κερέμ Σαλόμ, το κύριο σημείο εισόδου για κρίσιμη βοήθεια, παραμένει ανοιχτό με την έννοια ότι φθάνουν υλικά από την ισραηλινή πλευρά, αλλά οι προκλήσεις πρόσβασης παραμένουν λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των δυσκολιών στη μεταφορά. Βορειότερα, το πέρασμα του Ερέζ άνοιξε από την 1η έως την 9η Μαίου, αλλά έκτοτε παραμένει κλειστό.

 «Το νέο πέρασμα στο δυτικό Ερέζ χρησιμοποιείται τώρα για περιορισμένες ποσότητες βοήθειας. Όμως οι περιοχές κοντά στα περάσματα βρίσκονται υπό διαταγή εκκένωσης. Επίσης δεν έχει υπάρξει νέα άφιξη φορτηγών στην πλωτή προβλήτα από το Σάββατο», πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι σύμφωνα με την UNRWA, το κέντρο διανομής της υπηρεσίας, καθώς και η αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (και οι δύο βρίσκονται στη Ράφα) είναι πλέον απρόσιτες λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης.

 Η UNRWA είπε ότι τα κέντρα υγείας της δεν έχουν λάβει ιατρικές προμήθειες τις τελευταίες 10 ημέρες. Παρόλα αυτά, το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζει να παρέχει χιλιάδες ιατρικές επισκέψεις καθημερινά σε κέντρα υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τέντρος εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου που παραμένουν στο νοσοκομείο Al Awda στη βόρεια Γάζα. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι η εγκατάσταση είναι υπό κατάληψη από την Κυριακή, χωρίς να επιτρέπεται σε κανέναν να βγει ή να εισέλθει.

Ο Τορ Γουένσλαντ, Ειδικός Συντονιστής για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Ράφα γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική και επικίνδυνη για τον ήδη ταλαιπωρημένο πληθυσμό. Προέτρεψε επίσης τα μέρη να διπλασιάσουν όλες τις προσπάθειες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως με θετικό πνεύμα. Ο κ. Γουένσλαντ εξέφρασε την ανησυχία ότι η αποτυχία επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα και μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Επιχειρήσεων και Συνηγορίας για το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Έντεμ Γουοσόρνου, είπε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω σφοδρών μαχών, ιδιαίτερα στις περιοχές της Γάζας Τζαμπαλίγια και ανατολική Ράφα, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Πηγή: KΥΠΕ/ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεπέρασαν τις 55,000 τα φωτοβολταϊκά, αγγίζουν τις 2,000 οι αιτήσεις μηνιαίως-Επί ποδός η ΑΗΚ για παρανομίες
Ο διαχωρισμός εξουσιών πίσω από τις λέξεις και το Δικαστήριο ως τελευταίο οχυρό
Ξεκαπνίζουν οι μαθητές με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα σχολεία-Ζητούν επιβολή αυστηρών μέτρων οι γιατροί
ΛεμεSOS στα ενοίκια, αγγίζει τις €2000 μηνιαίως το δυάρι-Κόβουν κεφάλια τα μονάρια σε Έγκωμη και Στρόβολο
Ζητά και τα ρέστα ο Τατάρ-Επιτέθηκε σε Λευκωσία και Ε.Ε για την συμμετοχή του ψευδοκράτους στη σύνοδο ΟΤΚ
Τουρίστρια 18 ετών κατήγγειλε πως ενδεχομένως να έπεσε θύμα βιασμού στην Αγία Νάπα-Απορρίπτει ο συλληφθείς
Εκδηλώσεις καταδίκης Πραξικοπήματος και Εισβολής στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΥΠΕΣ-«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης»
ΓΓ ΑΚΕΛ: Να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να πείθουν τον διεθνή παράγοντα
Μπορέλ: H EE απορρίπτει προσπάθειες ΟΤΚ για νομιμοποίηση τ/κ αποσχιστικής οντότητας
Καλείται να σβήσει τις φωτιές που άναψαν οι καθηγητές για τα ΚΙΕ η Μιχαηλίδου-Βλέπει ξανά συντεχνίες