Διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες για τις διπλές εκλογές-Ώρα για εκστρατεία και… homework

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα σε αυτόν τον προεκλογικό είναι η σύγχυση που φαίνεται να προκλήθηκε σε αρκετούς ψηφοφόρους, λόγω της πολυπλοκότητας των διπλών εκλογών, που περιλαμβάνουν οκτώ διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα των πολλαπλών διαδικασιών και των πολλών αξιωμάτων για τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι, οι πολίτες που κατοικούν στα αστικά κέντρα θα πρέπει να ρίξουν στην κάλπη από έξι ψηφοδέλτια, ενώ αν είναι και πρόσφυγες καλούνται να ψηφίσουν επίσης για τους αξιωματούχους και στους κατεχόμενους Δήμους ή κοινότητες. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολίτες που θα λάβουν μέχρι και εννέα ψηφοδέλτια (και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις δέκα).

Υπό αυτά τα δεδομένα, για μια μερίδα, τουλάχιστον, συμπολιτών μας, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος προκαλούσε πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία, μέρα με τη μέρα, φαίνεται να απαντώνται, με το υλικό και τις διευκρινίσεις της Υπηρεσίας Εκλογών αλλά και τις πολλές πληροφορίες που παρέχουν τα ΜΜΕ, καθώς και κόμματα και υποψήφιοι στις διάφορες επαφές.

Πλέον τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο για τους ψηφοφόρους, οι οποίοι μπορούν με μεγάλη ευκολία να μάθουν πλέον πού ψηφίζουν, για ποια αξιώματα ψηφίζουν και πόσους σταυρούς προτίμησης δικαιούνται. Μπαίνοντας στους συνδέσμους wtv.elections.moi.gov.cy και elections.gov.cy και εισάγοντας τον αριθμό ταυτότητας και την ημερομηνία γέννησής τους, τους εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν τα ψηφοδέλτια που θα λάβουν και το χρώμα που αντιστοιχεί σε καθένα από αυτά, καθώς και τους σταυρούς προτίμησης που δικαιούνται στην περίπτωση των ψηφοδελτίων των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων και των Σχολικών Εφοριών. Εμφανίζεται, επίσης, το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσουν. Σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και ως πρόσφυγες, εμφανίζεται επίσης το εκλογικό κέντρο για την κατεχόμενη περιοχή και οι αντίστοιχες πληροφορίες για τα ψηφοδέλτια και τους σταυρούς προτίμησης.

Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τα εκλογικά τους κέντρα μέσω sms και μέσω της τηλεφωνικής υπηρεσίας πληροφόρησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναρτήσει επίσης βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δείχνει τη διαδικασία διαδικτυακής εύρεσης των πληροφοριών.

Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία Εκλογών έχει πλέον αναρτήσει στη σελίδα της τα περισσότερα δείγματα των ψηφοδελτίων και ως εκ τούτου οι ψηφοφόροι μπορούν να εξοικειωθούν με τα πολλαπλά ψηφοδέλτια και να δουν ποιοι είναι υποψήφιοι για τα αξιώματα που δικαιούνται να ψηφίσουν. Οι υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί από τα κόμματα και από ατομικές εξαγγελίες. Με εξαίρεση κάποια αξιώματα, όμως, ήταν δύσκολο να βρει κάποιος εκλογέας μαζεμένες όλες τις επιλογές που έχει, ώστε να μπορεί πιο εύκολα να αποφασίσει ποιους θα ψηφίσει.

Πλέον, ο κάθε πολίτης μπορεί να δει το πλήρες ψηφοδέλτιο σε μορφή pdf, επιλέγοντας την εκλογική διαδικασία που επιθυμεί (Ευρωεκλογές ή Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και ακολούθως την κατηγορία υποψήφιοι. Στην περίπτωση των τοπικών εκλογών, υπάρχουν οι ακόλουθες υποκατηγορίες:

  • Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, όπου βρίσκονται τα πέντε ψηφοδέλτια
  • Δημοτικές Εκλογές, όπου βρίσκονται όλα τα ψηφοδέλτια για τους υποψήφιους δημάρχους, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους ανά επαρχία και ανά δημοτικό διαμέρισμα
  • Σχολικές Εφορείες, όπου βρίσκονται τα ψηφοδέλτια ανά επαρχία
  • Κοινοτικές Εκλογές, όπου θα αναρτηθούν τα ψηφοδέλτια των κοινοταρχών και των Κοινοτικών Συμβουλίων μόλις ολοκληρωθεί η εκτύπωσή τους.

Η εύκολη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα επιτρέψει στους πολίτες να κάνουν το homework τους ως προς το τι θέλουν να ψηφίσουν αν δεν αποφάσισαν και θα διώξει τα σύννεφα της σύγχυσης που επικρατούσε μέχρι στιγμής, καθώς πλέον όλοι μπορούν εύκολα να δουν πόσα ψηφοδέλτια θα λάβουν, το περιεχόμενό τους και το εκλογικό τους κέντρο. Οι πληροφορίες αυτές λύνουν, σε κάποιο βαθμό, και τα χέρια των κομμάτων, τα οποία προσπαθούσαν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία σε πολίτες που δεν γνώριζαν απαραιτήτως τι δικαιούνται να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν αποφάσεις ως προς το κόμμα ή τα πρόσωπα που θα ψηφίσουν. Ως εκ τούτου, συχνά οι ψηφοφόροι αξιοποιούσαν τις επαφές για να ρωτήσουν ερωτήσεις όπως για τι ψηφίζουν, αντί να συζητούν πολιτικά ως προς τις θέσεις ή τα πρόσωπα.

Δειτε Επισης