Η κρίση στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Γεραπετρίτη-Σούκρι στην Αθήνα

Οι συνέπειες που έχει για την περιφερειακή ασφάλεια η κρίση στη Γάζα και η ανάγκη να τεθεί τέλος στην εξελισσόμενη τραγωδία, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, σήμερα, στην Αθήνα.

Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γεπαπετρίτης υπογράμμισε ότι «η ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα πρέπει να λάβει τέλος».

‘Όπως είπε, η Ελλάδα τήρησε «από την πρώτη στιγμή μια στάση αρχής στο Μεσανατολικό», ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας.

«Οφείλουμε να είμαστε πάντοτε σαφείς: περαιτέρω επέκταση των εχθροπραξιών στη Ράφα θα έχει δραματικές συνέπειες και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις ανησυχίες για τη διάχυση της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά τον ρόλο της Αιγύπτου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για μια χώρα με κρίσιμη συμβολή στη διατήρηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Ελλάδα «προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποστηρίξει τόσο σε πολυμερές και σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη σημασία της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία η Ελλάδα στήριξε ενεργά.

Επιπλέον, επισήμανε ότι σημαντικό κεφάλαιο των σχέσεων με την Αίγυπτο αποτελεί τόσο η στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου, όσο και η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο.

Ακόμη, ο Έλληνας Υπουργός ανέδειξε τη σημασία του προγράμματος «GREGY» για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, όσο και της συνεργασίας των δύο χωρών στο επίπεδο του μεταναστευτικού.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων και των τουρκικών δηλώσεων για το θέμα, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι αποτελεί αυτονόητη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι «η μνήμη και η τιμή στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που υπέστησαν βίαιους εκτοπισμούς ή που υπέστησαν πραγματική εξόντωση, συνιστά χρέος, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτής της πολύ μαύρης σελίδας της ιστορίας μας».

Τέλος, μιλώντας για τη Βόρεια Μακεδονία επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με αυστηρότητα κατά πόσο τηρούνται τα συμφωνηθέντα. «Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε τροχιά εκλογών η ΕΔΕΚ-Παραιτήθηκαν και άλλοι αξιωματούχοι μετά τον Σιζόπουλο
Άλλαξαν γεμιστήρα την ώρα της εκτέλεσης οι δράστες-Βρέθηκαν πάνω από 30 κάλυκες στο σημείο
Αποχωρεί από την Προεδρία της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος
Για θεραπεία αισθητικής είχε πάει στην κλινική ο Μοσχούρης πριν το καρτέρι θανάτου
Ποιος είναι ο «Θαμνάκιας» που γάζωσαν στο Χαλάνδρι-Το παρελθόν του με την Greek Mafia
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Σκουλλί-Σκυτάλη στην Αστυνομία για διερεύνηση των αιτίων
Απαραίτητη η κρατική βούληση για τις λαμπρατζιές-«Το νομοσχέδιο από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί»
Βρέθηκε καμένο το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην φονική επίθεση στο Χαλάνδρι
Επιδοκιμασίες με το… σταγονόμετρο από τα κόμματα για την προσωρινή λύση στο υδατικό
Πυρκαγιά σε πέντε μέτωπα εκδηλώθηκε στην επαρχία Πάφου-Ενεργό μόνο το ένα