Η κρίση στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Γεραπετρίτη-Σούκρι στην Αθήνα

Οι συνέπειες που έχει για την περιφερειακή ασφάλεια η κρίση στη Γάζα και η ανάγκη να τεθεί τέλος στην εξελισσόμενη τραγωδία, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, σήμερα, στην Αθήνα.

Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γεπαπετρίτης υπογράμμισε ότι «η ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα πρέπει να λάβει τέλος».

‘Όπως είπε, η Ελλάδα τήρησε «από την πρώτη στιγμή μια στάση αρχής στο Μεσανατολικό», ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας.

«Οφείλουμε να είμαστε πάντοτε σαφείς: περαιτέρω επέκταση των εχθροπραξιών στη Ράφα θα έχει δραματικές συνέπειες και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις ανησυχίες για τη διάχυση της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά τον ρόλο της Αιγύπτου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για μια χώρα με κρίσιμη συμβολή στη διατήρηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Ελλάδα «προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποστηρίξει τόσο σε πολυμερές και σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη σημασία της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία η Ελλάδα στήριξε ενεργά.

Επιπλέον, επισήμανε ότι σημαντικό κεφάλαιο των σχέσεων με την Αίγυπτο αποτελεί τόσο η στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου, όσο και η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο.

Ακόμη, ο Έλληνας Υπουργός ανέδειξε τη σημασία του προγράμματος «GREGY» για τη μεταφορά «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, όσο και της συνεργασίας των δύο χωρών στο επίπεδο του μεταναστευτικού.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων και των τουρκικών δηλώσεων για το θέμα, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι αποτελεί αυτονόητη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι «η μνήμη και η τιμή στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που υπέστησαν βίαιους εκτοπισμούς ή που υπέστησαν πραγματική εξόντωση, συνιστά χρέος, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτής της πολύ μαύρης σελίδας της ιστορίας μας».

Τέλος, μιλώντας για τη Βόρεια Μακεδονία επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με αυστηρότητα κατά πόσο τηρούνται τα συμφωνηθέντα. «Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά της θωρακισμένης Mercedes στα Άνω Λιόσια
Τα drones και οι ευθύνες για το παπούτσι πάνω από την Ακρόπολη-Οι διαφορές με τη συναυλία της Βίσση
Μαφιόζικη η ενέδρα κατά του 42χρονου στην Ελλάδα-Τι ψάχνουν οι Αρχές για την απόπειρα
Ελεύθερη η μητέρα του νεκρού εμβρύου που εντοπίστηκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στην Ελλάδα
Ενέδρα θανάτου σε 42χρονο που συνελήφθη για τη δολοφονία Καραϊβάζ-Τον γάζωσαν με καλάσνικοφ
Σάλος με το drones show με φόντο την Ακρόπολη-Εξηγήσεις από το Ζάππειο ζητούν Πιερρακάκης-Μενδώνη τι απαντά η Adidas
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος για τραγουδίστρια στην Εθνική Οδό-Έπιασε φωτιά το αυτοκίνητό της
Εντοπίστηκε η μητέρα του νεκρού εμβρύου στη Θεσσαλονίκη-Τι είπε στους αστυνομικούς
Πτήση της Lufthansa έμεινε επί 10 λεπτά χωρίς πιλότο-Ο κυβερνήτης ήταν τουαλέτα και ο συγκυβερνήτης λιποθύμησε
Από το Ζάππειο πήραν άδεια για την απογείωση των drones της Adidas με φόντο την Ακρόπολη