Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία

Εύλογο χρονικό διάστημα στις τράπεζες για να υλοποιήσουν τις εισηγήσεις της ΔΗΠΑ και στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε μέτρα για το ψηλό κόστος χρήματος, έδωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις και ως έσχατο μέτρο θα εισηγηθούν τον φόρο των υπερκερδών των τραπεζών που πρέπει ν’ αντιληφθούν το αυτονόητο, «ν’ ανταποδώσουν την ευγνωμοσύνη που οφείλουν στους πολίτες, οι οποίοι πιέζονται λόγω της ακρίβειας και της μεγάλης και απότομης αύξησης των δανειστικών επιτοκίων».

Σε διάσκεψη Τύπου σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ παρουσίασε τις 4 προτάσεις του κόμματός για την αντιμετώπιση του ψηλού κόστους χρήματος και των αρνητικών επιπτώσεων που δημιουργήθηκαν στην κυπριακή οικονομία, αλλά πρωτίστως στην ποσότητα ζωής των πολιτών που τις χαρακτήρισε «νούσιμες, λογικές και σταθερές θέσεις, στη βάση διεθνών προτύπων και ορίων, με στόχο να επαναφέρουν το ισοζύγιο μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, διατηρώντας την δημοσιονομική σταθερότητα, ενισχύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας και διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή».

Εξέφρασε την ανησυχία της ΔΗΠΑ για το γεγονός ότι η ακολουθούμενη πολιτική των τραπεζών στα επιτόκια, επιφέρει κινδύνους στην οικονομία με την αύξηση των ΜΕΔ, την αδρανοποίηση και μείωση επενδύσεων, την αύξηση των δόσεων για δάνεια των επιχειρήσεων και των πολιτών, την μείωση του ανταγωνισμού σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, την αδυναμία των νέων να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, της σοβαρές επιπτώσεις της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημείωσε ωστόσο ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο, είναι τα τέταρτα χαμηλότερα στην ευρωζώνη.

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία προτείνει όπως η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πιέσουν τις εμπορικές τράπεζες να προβούν σε κινήσεις, ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων, σημειώνοντας ότι τα υπερκέρδη που έχουν σημειώσει οι τράπεζες, έχουν προκύψει από τη μεγάλη απόκλιση (διαφορά) μεταξύ των καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων (τα γνωστά SPREADS). «Με άλλα λόγια, με την παρούσα κατάσταση μόνο οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί, γι’ αυτό επιβάλλεται η μείωση των δανειστικών επιτοκίων, γεγονός που θα μειώσει το μεγάλο κόστος που έχουν επωμισθεί δυσανάλογα οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις».

Ως δεύτερη πρόταση ο κ. Καρογιάν κάλεσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να επισπεύσει άμεσα την εξέταση και έγκριση των αιτήσεων  για νέες εεταιρείες Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών (FINTECH), οι οποίες με τον ψηφιακό τρόπο λειτουργίας μπορούν να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις με χαμηλότερο κόστος. «Τέτοιες λύσεις είναι ήδη ευρέως διαδεδομένες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και προσβάσιμες στο ευρύ κοινό συμπεριλαμβανομένου του Κύπριου πολίτη που εξ υπακούει χαμένα έσοδα για το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση το κράτος».

Εισηγήθηκε επίσης την επιβράβευση συνετών δανειοληπτών μέσω της απορρόφησης υπερκερδών, εξηγώντας πως οι τραπεζικοί οργανισμοί που έχουν σημειώσει αυξημένα κέρδη, ν’ απορροφήσουν μέρος της αύξησης των επιτοκίων για εξυπηρετούμενα δάνεια και ως τέταρτο μέτρο – εισήγηση ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ κάλεσε  τις τράπεζες, όπως μειώσουν τις χρεώσεις-επιβαρύνσεις που πλήττουν κατά κύριο λόγο ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους συμπατριώτες μας, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι καλούν «την Κυβέρνηση, τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, αφού πρώτα μελετήσουν τις πιο πάνω προτάσεις, να επεξεργαστούν τα εργαλεία και τα μέσα για την υλοποίηση τους». Πρόσθεσε ότι θ’ ακολουθήσει διάσκεψη Τύπου για το κόστος της ενέργειας τις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση εάν η ΔΗΠΑ θα στηρίξει την πρόταση του ΑΚΕΛ για την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, ο Μάριος Καρογιάν διευκρίνισε πως η ΔΗΠΑ έχει τις δικές της προτάσεις κι εάν αυτές δεν εισακουστούν, ως «έσχατη λύση» και μετά από διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση, την Βουλή και τον Κεντρικό Τραπεζίτη θα στηρίξουν «λογικές φορολόγησης υπερκερδών».

Δεν ξεκινούμε με αιχμή του δόρατος αυτό, γιατί σε κάποιες χώρες που το έκαναν απότομα, λειτούργησαν αντίστροφα τα πράγματα», είπε. Απευχήθηκε να χρειαστούν πιο δυναμικά μέτρα που θα ανακοινώσουν «εν καιρώ τω δέοντι» εάν υπάρξει μια τέτοια ανάγκη.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει αυτό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «εξαρτάται από τις τράπεζες κι ελπίζω να μην χρειαστούν πολύ καιρό οι τράπεζες», λέγοντας πως θα πρέπει να νιώσουν πίεση ότι «τα πράγματα δεν πάνε άλλο» και να λάβουν υπόψην ότι οι πολίτες «έσωσαν τις τράπεζες εκείνους τους δύσκολους καιρούς».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου