Έρχονται αυστηρότερες ποινές για ρίψη πυροτεχνημάτων-Επιχειρεί να βάλει τάξη στην ασυδοσία η Κυβέρνηση

Πυροτεχνήματα σε γάμους, βαφτίσεις, γενέθλια, στο ποδόσφαιρο, ακόμη και στις γειτονιές χωρίς σοβαρό λόγο και αιτία. Πυροτεχνήματα που πέραν από τις παράπλευρες συνέπειες και την αναστάτωση που προκαλούν σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ζώα, αποδείχθηκε μέσα από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, πως αποτελούν απειλή για τα δάση.

Στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης χρήσης πυροτεχνημάτων, προσπαθούν να βρουν λύσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά και τα δύο τελευταία σοβαρά περιστατικά, με την πυρκαγιά στο κρατικό δάσος της Λεμεσού, που εκδηλώθηκε στις 24 Απριλίου, κατά την καταστροφή πυροτεχνημάτων και στην Πάφο, κατά τη ρίψη πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Μετά από αυτά τα περιστατικά, δόθηκαν οδηγίες για ανάκληση όλων των αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων, ωστόσο όλοι όσοι ζουν κοντά σε κέντρα δεξιώσεων και άλλους δημόσιους χώρους εκδηλώσεων, αντιλαμβάνονται πως η χρήση τους αντί να μειωθεί, αυξήθηκε. Αυτή η εξέλιξη, λειτούργησε καταλυτικά, έτσι ώστε οι αρμόδιοι να σηκώσουν μανίκια και να επισπεύσουν τις διαδικασίες για αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, βλέποντας την ανεξέλεγκτη χρήση πυροτεχνημάτων, πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη, όπου έθεσαν επί τάπητος όλα τα ζήτημα που άπτονται της νομοθεσίας για τη χρήση πυροτεχνημάτων, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης. Στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπήκε και η Αστυνομία, καθώς είναι η λήπτρια των καταγγελιών και το αρμόδιο όργανο για επιβολή του Νόμου.

Μιλώντας στον REPORTER, η υπουργός Γεωργίας, σημείωσε ότι η καταστολή αυτού του φαινομένου έχει τεθεί σε προτεραιότητα για το Υπουργείο της, ενώ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για πάταξη του φαινομένου, έχει ζητηθεί από την Αστυνομία να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο υπουργών, επιχειρήθηκε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποιους ελέγχους θα κάνει η Υπηρεσία Μεταλλίων και ποιους ελέγχους και επιθεωρήσεις θα κάνει η Αστυνομία, ούτως ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα και να μην συγκρούεται η μια υπηρεσία με την άλλη.

Επιπλέον, όπως σημείωσε η υπουργός Γεωργίας, στόχος της αυστηροποίησης της νομοθεσίας είναι να απαγορευθεί η όποια χρήση παράνομων πυροτεχνημάτων, ενώ θα γίνει πιο αυστηρό και το πλαίσιο αδειοδότησης χρήσης. Όπως ανέφερε η Μαρία Παναγιώτου, «πριν από την χορήγηση οποιασδήποτε άδειας, θα γίνεται εκτίμηση κινδύνου, να λαμβάνεται υπόψη η θερμοκρασία, οι καιρικές συνθήκες, ο χώρος όπου θα γίνει η χρήση των πυροτεχνημάτων, ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και να μην τίθενται σε κίνδυνο άνθρωποι». Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο υπουργών αποφασίστηκε η διενέργεια κοινής εκστρατείας για ενημέρωση των πολιτών, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν με την χρήση των παράνομων πυροτεχνημάτων, ενώ μέσω της εκστρατείας οι πολίτες θα ενημερωθούν για τις αλλαγές στη νομοθεσία και τις ποινές.

Η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, επεσήμανε, επιπλέον, την ανάγκη όπως η χρήση πυροτεχνημάτων κυρίως στις γειτονιές να μειωθεί και τόνισε ότι, «προκαλούνται σοβαρά προβλήματα, πέραν από την οχλαγωγία, έχουμε καταγραφές και για επιπρόσθετα προβλήματα που αφορούν στην ευημερία των ζωών αλλά και στα παιδιά με αυτισμό, για αυτούς τους λόγους προχωρούμε στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας».

Επίσης, αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι στην πλειονότητα τους τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκδηλώσεις είναι παράνομα και χωρίς τις απαιτούμενες άδειες. Ωστόσο, το έργο της Αστυνομίας παρά τις καταγγελίες καθίσταται δύσκολο όσον αφορά την στοιχειοθέτηση υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίου και αυτό γιατί στις πλείστες των περιπτώσεων όταν γίνει καταγγελία και μέχρι να φθάσει η Αστυνομία στο σημείο η διαδικασία της ρίψης πυροτεχνημάτων ολοκληρώνεται και τα πρόσωπα αποχωρούν. Επιπλέον, όπως ανέφερε στον REPORTER, αστυνομική πηγή, ακόμη και στις περιπτώσεις που μεταβούν μέλη της Αστυνομίας και εντοπίσουν το πρόσωπο που έριξε πυροτεχνήματα, χωρίς τον εντοπισμό της εκρηκτικής ύλης δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση στο Δικαστήριο και αυτό γιατί η συνήθης πρακτική που ακολουθείται από τα πρόσωπα αυτά, ακόμη και από ιδιοκτήτες χώρων αναψυχής είναι να αρνούνται ότι έγινε χρήση πυροτεχνημάτων από τους ίδιους, ξεκαθαρίζοντας πως ο μόνος τρόπος να υπάρξει σύλληψη και παραπομπή στη δικαιοσύνη είναι να εντοπιστούν στην κατοχή των προσώπων άλλα πυροτεχνήματα. Η δυσκολία για την Αστυνομία αποτυπώνεται μέσα και από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία καθώς το 2022, ενώπιων των Αρχών έγιναν 218 καταγγελίες από τις οποίες στοιχειοθετήθηκαν μόλις οι 18.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 18χρονο για τα επεισόδια στις Φοινικούδες-Στις πέντε οι συλλήψεις
Ψάχνουν λύσεις για 65 ειδικούς αστυφύλακες που πέρασαν τις εξετάσεις αλλά δεν άλλαξαν μισθολογική κλίμακα
Διπλάσιοι οι νεαροί κρατούμενοι στις Κεντρικές-Συζητούν αύξηση ποινών για μεταφορά ναρκωτικών σε χώρους κράτησης
Υπό κράτηση για δυο ημέρες τα τρια άτομα για επεισόδια στις Φοινικούδες
Παράνομες οι έρευνες της Αστυνομίας στις Κεντρικές χωρίς εντάλματα-Έκθεση της Επιτρόπου με αυστηρές υποδείξεις
Στο Νοσοκομείο μαθητής στην Πάφο-Τραυματίστηκε στην προσπάθεια του να πηδήξει από περίφραξη σχολείου
Μεγαλώνει ο κύκλος συλλήψεων για το κύκλωμα μαστροπείας-Χειροπέδες σε πρώην ποδοσφαιριστή
Ελλείπει από το χώρο διαμονής της στο Γέρι 27χρονη-Χάθηκαν τα ίχνη από πέρσι το Νοέμβριο
Νέα αναβολή στη δίκη για τους καθαιρεμένους μοναχούς-Ενημέρωσε για προδικαστική ένταση η υπεράσπιση
Φορτωμένη με laughing gas 22χρονη στη Λεμεσό-Kατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερη