BINTEO: Θρίλερ στο Ιράν-Αγνοείται ο Προέδρος λόγω αναγκαστικής προσγείωσης του ελικοπτέρου που τον μετέφερε

Ένα από τα ελικόπτερα της συνοδείας του Προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ανώμαλη προσγείωση, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως τα συνεργεία διάσωσης δυσκολεύονται στο έργο τους από τις καιρικές συνθήκες.

Η κρατική τηλεόραση μίλησε αρχικά για αναγκαστική προσγείωση χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ άλλες πηγές μιλούν ακόμη και για συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν.

"Ορισμένες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Ραϊσί είχε ένα ατύχημα στην επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν", ανέφερε η κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας πως επιχειρήσεις είναι "σε εξέλιξη" για τον εντοπισμό του εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε στη συνέχεια πως ο Ραϊσί, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, περιλαμβάνονται στους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο.

Ο Ραϊσί μετέβη σήμερα στην επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασε ένα φράγμα από κοινού με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στα σύνορα των δύο χωρών.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι πυκνή ομίχλη καθιστά δύσκολες τις έρευνες σε αυτήν την ορεινή περιοχή.

Σύμφωνα με το Associated Press, διασώστες προσπαθούν να προσεγγίσουν ένα ελικόπτερο, που ενεπλάκη σε «περιστατικό» ενώ ταξίδευε με κομβόι, ενώ σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν έκανε «αναγκαστική προσγείωση». 

Σύμφωνα με την Teheran Times, στα τρία ελικόπτερα επιβαίνουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Ένα εκ των τριών αγνοείται.

ereynes

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε από την πλευρά του ότι «μέλη της συνοδείας του προέδρου επικοινώνησαν με τα κεντρικά [ενν. στην Τεχεράνη], δίνοντας ελπίδες ότι το περιστατικό θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς απώλειες». Ωστόσο το CNN σημειώνει ότι δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση ήταν το ελικόπτερο του προέδρου.

Τα άλλα δύο από τα τρία ελικόπτερα του κομβόι έφτασαν στον προορισμό τους με ασφάλεια.

Τι γνωρίζουμε μέχρι ώρας

Σύμφωνα με το tasnimnews.com το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Αγιατολάχ Ραΐσι, είχε «ατύχημα» στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε, μετέδωσε με το SNN News δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή».

Ωστόσο, κάποιοι από τους συνοδούς του προέδρου σε αυτό το ελικόπτερο κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το κέντρο ελέγχου μέσα από την καμπίνα και έτσι οι ελπίδες για το τέλος αυτού του περιστατικού χωρίς απώλειες ζωών έχουν αυξηθεί.

Υπήρχαν 3 ελικόπτερα σε αυτή τη συνοδεία, δύο ελικόπτερα που μετέφεραν υπουργούς και αξιωματούχους έφτασαν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Ακούστηκε ότι στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο βρίσκονταν επίσης ο ιμάμης της Ταμπρίζ, ο Αγιατολάχ Αλ-Χασέμ και ο κ. Amir Abdullahian, υπουργός Εξωτερικών.

Έκανε ταξίδι στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν

Ο Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε την περιοχή που συνέβη το περιστατικό ως κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το έθνος του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης.

Νωρίς την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ιράν είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.

Το Ιράν μια σειρά ελικοπτέρων, ωστόσο οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών. Ο εναέριος στόλος του χρονολογείται πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, θεωρείται σκληροπυρηνικός, που στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος. Θεωρείται ότι διαθέτει την προστασία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με ορισμένους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει μετά τον θάνατό του ή την αποχώρησή του από τον ρόλο.

Το πορτρέτο του προέδρου Ραΐσι

Ο Ραΐσι, 63 ετών, θεωρείται σκληροπυρηνικός, που στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος. Θεωρείται ότι διαθέτει την προστασία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με ορισμένους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει μετά τον θάνατό του ή την αποχώρησή του από τον ρόλο.

Γεννήθηκε στην ιερή πόλη Μασχάντ του βορειοανατολικού Ιράν και ανέβηκε νωρίς σε υψηλά αξιώματα. Το 1980 και σε ηλικία μόλις 20 ετών διορίστηκε γενικός εισαγγελέας του Καράτζ δίπλα στην Τεχεράνη.

Διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 έως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της δικαστικής αρχής για μια δεκαετία από το 2004 και στη συνέχεια εθνικός γενικός εισαγγελέας το 2014.

Ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας, όπως αναφέρει ο Guardian, σε μια περίοδο βαθιάς κοινωνικής κρίσης, αλλά και οικονομικής λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω του πυρηνικού προγράμματος. Διαδέχτηκε, έπειτα από εκλογές τον Χασάν Ρουχανί.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως και τους επόμενους μήνες, το Ιράν συγκλονίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ανέβασε ξανά στα ύψη τις περιφερειακές εντάσεις, ειδικά με το Ισραήλ. Έπειτα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη Δαμασκό, κατά τον οποίο σκοτώθηκε υψηλόβαθμός Ιρανός, η Τεχεράνη απάντησε με μια ομοβροντία πυραύλων και drone κατά του Ισραήλ.

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία