Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»

Μετά τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για τα μέτρα αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, οι εργολάβοι, παρά το γεγονός ότι συμφωνούν με τη γενικότερη προσέγγιση για την πάταξη του ανεξέλεγκτου φαινομένου, εκφράζουν τη διαφωνία τους σε κάποιες λεπτομέρειες της πρότασης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, καθώς θεωρούν ότι θυματοποιούνται οι ίδιοι εργολάβοι.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι, υπάρχει η νομοθετική αλλαγή για την επιβολή εξώδικου προστίμου χιλίων ευρώ για κάθε περίπτωση αδήλωτης εργασίας, την συμπερίληψη ευθύνης στον κυρίως εργολάβο επιπροσθέτως του υπεργολάβου, για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας και τον διπλασιασμό του εξώδικου προστίμου σε ενδεχόμενη επανάληψη της παράβασης με νέα περίπτωση αδήλωτης εργασίας.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα τιμωρούνται και οι ίδιοι οι εργολάβοι, για περιπτώσεις παρανομιών από πλευράς υπεργολάβων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Στέλιος Γαβριήλ, εξέφρασε την άποψη στον REPORTER, ότι «η εν λόγω πρόταση έχει κάποια ζητήματα και πρέπει να εξεύρουμε τρόπους επίλυσης, για να μην θυματοποιήσουμε στο τέλος εργολάβους, οι οποίοι τη δεδομένη στιγμή μπορεί να μην γνωρίζουν τα στοιχεία των υπαλλήλων των υπεργολάβων».

Πάντως, οι εργολάβοι, αναγνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει με την αδήλωτη εργασία ή τη μερικώς αδήλωτη εργασία στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου πρόσωπα φαίνεται να μην δηλώνονται στα διάφορα ταμεία του κράτους και στις κοινωνικές ασφαλίσεις. «Είμαστε εναντίον της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόταση που έθεσε ο Υπουργός Εργασίας, για την ευθύνη του εργολάβου και του υπεργολάβου, ωστόσο, πρέπει να δούμε μέχρι πού είναι η ευθύνη του εργολάβου ουσιαστικά».

Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο κ. Γαβριήλ, σε ένα απρόοπτο έλεγχο σε ένα εργοτάξιο, όταν ο λειτουργός του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων εντοπίσει περιστατικό αδήλωτης εργασίας και εκδίδει εξώδικο τόσο στον υπεργολάβο και στον εργολάβο, από τη στιγμή που ο εργολάβος μπορεί να κατέχει όλες τις απαραίτητες άδειες, τα συμβόλαια και τις κοινωνικές ασφαλίσεις, αλλά τη συγκεκριμένη ημέρα, ίσως ο υπεργολάβος να πήρε ακόμη δυο πρόσωπα για να τον βοηθήσουν τα οποία είναι αδήλωτα, γιατί να φέρει ευθύνη ο εργολάβος, διερωτήθηκε. «Πρέπει σε κάθε εργοτάξιο, είτε αυτό είναι μικρό, είτε είναι μεγάλο, να πρέπει να υπάρχει ένα άτομο που θα ελέγχει και θα καταγράφει οποιονδήποτε εισέλθει μέσα σε αυτό. Αυτό όμως, θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να συμβεί», υπέδειξε ο πρόεδρος των εργολάβων.

Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα, υπάρχουν περίπου 10.000 εργοτάξια και οι περισσότεροι εργολήπτες που είναι μικρής τάξης, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, εργοδοτούν περίπου πέντε άτομα, τα οποία μπορεί να μην έχουν ολοκληρώσει καν το σχολείο. «Δεν έχουν όλες οι αυτές οι μικρές εταιρείες πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θα τους ενημερώνει για τα έγγραφα που χρειάζονται να έχουν. Άρα, μια τέτοια απόφαση θα μας δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα και θεωρούμε ότι με το να μεταφερθεί η ευθύνη του υπεργολάβου στον εργολάβο, θα είναι ίσως λίγο άδικο. Υπάρχουν κενά στην πρόταση και πρέπει να δούμε πώς θα τροποποιηθεί».

Εάν είναι η φθηνή λύση τα πρόσωπα που εργάζονται παράνομα, ο κ. Γαβριήλ, υπογράμμισε πως, «σίγουρα, η αδήλωτη εργασία, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στη βιομηχανία και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο, αφού δημιουργούνται δυο ταχυτήτων εργολάβοι. Ξεκάθαρα είμαστε υπέρ της πρότασης, αλλά θέλουμε να πατάξουμε την αδήλωτη εργασία. Επιβάλλεται να βρούμε τη σωστή φόρμουλα και να μην θυματοποιούνται εργολάβοι οι οποίοι δεν φέρουν ευθύνη, καθώς δεν είναι εις γνώση τους. Πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσης, ότι δεν είναι μόνο στον κατασκευαστικό τομέα που εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα, αλλά και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας».

Σημειώνεται επίσης, ότι από την πλευρά τους οι εργολάβοι, έχουν μεταφέρει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους ενώπιον του υπουργού Εργασίας και αναμένουν τις νέες διαβουλεύσεις του αρμόδιου υπουργού με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για να δουν την κατάληξη του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής.

Πάντως, σύμφωνα με τους αριθμούς που παρέθεσε ο υπουργός Εργασίας, φαίνεται ότι από τους 34.900 αλλοδαπούς ηλικίας 17 έως 65 ετών που βρίσκονται στην χώρα ως κάτοχοι διεθνούς ή συμπληρωματικής προστασίας ή ως αιτητές ασύλου, καταβάλλονται εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μόνο για 8.402, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 24% του συνόλου. Έτσι, δημιουργούνται ερωτήματα για τους υπόλοιπους και εάν εργάζονται σε κάποιο επαγγελματικό κλάδο ως αδήλωτοι.

Δειτε Επισης

Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη
Χαρτσιώτης: Θεμελιώδη δικαιώματα η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση
Από τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες-Δωρεάν οι πρώτες 30 χιλιάδες