Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών

Από την 29η Ιουνίου, όταν ο Γιώργος Σαββίδης διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας και ο Σάββας Αγγελίδης Βοηθός του, μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αντηλλάγησαν δεκάδες γραπτές δηλώσεις-απαντήσεις, ανάμεσα τους. Γραπτές δηλώσεις, που όλες είχαν τα χαρακτηριστικά της διαφωνίας, της κόντρας και της ένδειξης δυσφορίας.

Η περιπετειώδης πορεία δύο κορυφαίων θεσμών τα σχεδόν τέσσερα τελευταία χρόνια, πέρασε από διάφορα επίπεδα. Πέρασε από το στομάχι, όταν επιχείρησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, πέρασε από το επίπεδο της οργής, του ενός για τον άλλο, του ρεβανσισμού και άλλων διαφόρων αρνητικών συναισθημάτων, που ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά έκρυβαν. Ούτε καλημέρα δεν αντάλλαξαν όταν έτυχε να βρεθούν στη Βουλή, ενώ από ένα σημείο και μετά, αμφότεροι γνώριζαν πως τις μεταξύ τους διαφορές, που πλέον είχαν ξεφύγει από το θεσμικό και έγιναν προσωπικές, μόνο ένα Δικαστήριο θα μπορούσε να τις επιλύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Στις 75 σελίδες η ένσταση Γενικού Ελεγκτή επί του αιτήματος της Εισαγγελίας για παύση του-Πρόσθεσε έγγραφα

Για αυτό τον λόγο, η 23η Μαΐου θα γραφτεί στην ιστορία, ως η ημέρα που δύο κορυφαίοι θεσμοί, θα τεθούν αντιμέτωποι ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Πρόκειται για μια μάχη γιγάντων, που όμοια της δεν υπήρξε στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται επίσης για μια τεράστια νομική τιτανομαχία, όπου εγνωσμένου κύρους ιδιώτες δικηγόροι, θα επιχειρήσουν με νομικά επιχειρήματα, μια δίκη με ειδικά χαρακτηριστικά. Μια δίκη, που δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί ως η δίκη της ζωής τους.

Η εκδίκαση της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή, έχει ενδιαφέρον και αναμένεται να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης για πολλούς λόγους. Ένας εξ αυτών, είναι αμιγώς η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή ποιος εκ των δύο πλευρών θα επικρατήσει στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές, στηρίζουν τις θέσεις τους, σε γεγονότα των τελευταίων τεσσάρων ετών, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, είναι ένα δεύτερο εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»

Οι υποθέσεις των διαβατηρίων, οι καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς κατά του Σάββα Αγγελίδη, η υπόθεση του μαύρου βαν, σκάνδαλα μικρά και μεγάλα που προκάλεσαν επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο θεσμών, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγορεύσεων, ένθεν και ένθεν. Κάτι που ενδεχομένως να φέρει στο φως και στοιχεία ή γεγονότα που επιχειρήθηκε να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Επιστρέφοντας στην ουσία, είναι ξεκάθαρο ότι από αυτή τη νομική μάχη θα υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Είθισται οι δικαστικές αποφάσεις να βάζουν τέλος σε διαμάχες μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων και έτσι θα συμβεί κι εδώ. Είτε θα δικαιωθεί η αίτηση παύσης του Γενικού Εισαγγελέα και συνεπώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι υποχρεωμένος να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είτε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα δικαιωθεί και πλέον ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του, θα είναι εκτεθειμένοι και πολλοί εκτιμούν πως η παραίτηση τους, θα είναι μονόδρομος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο

Πέραν της άποψης που ο καθένας έχει, για το αν ορθά ή λανθασμένα, δίκαια ή άδικα, ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά την παύση του Γενικού Ελεγκτή, σε αυτό που όλοι συμφωνούν, είναι πως η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και συνεπώς αυτή η δικαστική μάχη που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη, είναι μια τεράστια ευκαιρία για να λυθεί, ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά θεσμικά αδιέξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συζήτηση που μπορεί να γίνει, είναι αν ο Γενικός Εισαγγελέας, θα έπρεπε να ζητήσει την παύση του Γενικού Ελεγκτή, ή να προσφύγει στο Ανώτατο, σε σχέση με τα όρια εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή. Κάτι που είχε εξετάσει, σε συνεργασία με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Σαββίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο «όχι» σε δίωξη Κατσουνωτού από Εισαγγελία-Έντονη αντίδραση Αρχής κατά της Διαφθοράς, εξετάζει ιδιωτική ποινική

Την ερχόμενη Πέμπτη για πρώτη φορά, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του κράτους, που εμπλέκονται στην αίτηση παύσης, θα ανέβουν τα σκαλοπάτια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα λάβουν τις θέσεις τους, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας. Σε αυτή την πρώτη δίκη, αναμένεται να υπάρξει προγραμματισμός για τα παραπέρα βήματα στην υπόθεση, από τους Δικαστές του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη φάση το Συμβούλιο, θα εξετάσει την ένσταση που κατέθεσε ο Γενικός Ελεγκτής, την περασμένη Παρασκευή, η οποία αριθμεί 75 σελίδες, που επικεντρώνεται στην ουσία των ζητημάτων, που αποτέλεσαν εστία έντασης και διαφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η νομική ομάδα του Γενικού Ελεγκτή, απαρτίζεται από τους νομικούς Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Χρίστο Κληρίδη, ενώ του Γενικού Εισαγγελέα, από τους νομικούς, Ντίνο Καλλή και Λέανδρο Παπαφιλίππου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου

Δειτε Επισης

Σε εγρήγορση η Λευκωσία μετά τις δηλώσεις Νασράλα-Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας
Βρετανική Κυβέρνηση: Δεν έχουν φιλοξενήσει προσωπικό ή αεροσκάφη του Ισραήλ oι Βρετανικές Βάσεις
Στo Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ ο Κόμπος
Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΑ Πάφου-Σύσκεψη υπό τον Ιωάννου στην Πάφο
Ευχαριστίες Κόμπου προς Μπορέλ για στήριξη και αλληλεγγύη προς την Κύπρο μετά τις απειλές Χεζμπολάχ
Σταθερός υποστηρικτής ακεραιότητας και οικουμενικότητας της UNCLOS η Κύπρος
Στις μακρινές Βρυξέλλες ο οικείος Φειδίας μαθαίνει την Ευρώπη με παρέα
Κλείδωσε την ίση εκπροσώπηση των δήμων στους ΕΟΑ η Βουλή-Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν
Βούληση για ενδυνάμωση των σχέσεων εξέφρασαν ΠτΒ και ΥΠΕΞ Φιλιππίνων
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ-«Η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, ούτε ετεροχρονισμένη»