Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
06:00 - 18 Μαΐου 2024
Την ώρα που παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα παρβοϊού Β19 στη διεθνή κοινότητα, ενώ στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ήδη ένας θάνατος κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη, οι ειδικοί στην Κύπρο καθησυχάζουν το κοινό, τονίζοντας πως δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας στην παρούσα φάση, καθώς δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, για να κριθεί απαραίτητη η λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τους αρμόδιους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο παρβοϊός Β19, είναι ένας εξανθηματικός ιός της παιδικής ηλικίας, ο οποίος προκαλεί το λοιμώδες ερύθημα ή τη λεγόμενη πέμπτη νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι διότι είναι η πέμπτη σε σειρά συχνότητα εξανθηματικής νόσος η οποία παρατηρείται σε παιδιά. Θεωρείται ήπια νόσος στην παιδική ηλικία και προσβάλλει κυρίως τα παιδιά από ηλικίες τριών με δεκαπέντε ετών.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός, τονίζοντας πως, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Κύπρο τη δεδομένη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ότι επιβάλλεται να πάρουμε ιδιαίτερα μέτρα για τον παρβοϊό Β19».
Όπως εξήγησε ο Δρ. Ηλία, η νόσος συνήθως εκδηλώνεται όταν ένα άτομο έρθει σε επαφή με τον παθογόνο μικροοργανισμό, παρβοϊό Β19. «Μετά από ένα διάστημα δυο-τριών εβδομάδων, θα εκδηλώσει ρινική καταρροή, πονοκέφαλο, δεκαδική πυρετική κίνηση, μπορεί και κοκκίνισμα στα μάτια. Στη συνέχεια τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν σε μερικές μέρες και μετά από μια εβδομάδα περίπου μέχρι και δέκα ημέρες θα εμφανιστεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα. Είναι ένα πολύμορφο ερύθημα το οποίο εμφανίζεται σε παιδιά κυρίως στα δυο τους μάγουλα και μοιάζει με το να έχει δεχθεί χαστούκι το παιδί. Το εξάνθημα αυτό, μπορεί να επεκταθεί στον κορμό και στα άκρα, χωρίς να προσβάλλει τις παλάμες και τα πέλματα. Ωστόσο, υποχωρεί μετά από μια με τρεις εβδομάδες».
Σημειώνεται ότι, η συγκεκριμένη νόσος είναι αρκετά μεταδοτική και γι’ αυτό τον λόγο παρατηρούνται σε μορφή επιδημίας αρκετά περιστατικά, ενώ κάθε δέκα χρόνια καταγράφονται αυξημένα περιστατικά. Το χαρακτηριστικό της νόσου, σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, είναι πως όταν παρουσιαστεί το εξάνθημα στο πρόσωπο, από εκεί και πέρα σταματά να είναι μεταδοτική. «Επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εάν ένα παιδί παρουσιάζει το χαρακτηριστικό εξάνθημα και επιβάλλεται να απομονωθεί, διότι πλέον δεν είναι μεταδοτικό. Ένα παιδί είναι μεταδοτικό μια εβδομάδα πριν να εκδηλώσει το εξάνθημα στο μάγουλο και γι’ αυτό τον λόγο γίνεται η διασπορά στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τα πρόδρομα σημεία, ότι οφείλονται στο λοιμώδες ερύθημα και στον παρβοϊό Β19, γιατί μοιάζουν με οποιαδήποτε άλλη κοινή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού».
Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος ιός, εκτός από ορισμένες κατηγορίες ασθενών. Οι περισσότεροι ενήλικες, σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, «έχουν περάσει τον ιό, σε ποσοστό πέραν του 50-70% έχουν νοσήσει στην παιδική ηλικία και γι’ αυτό τον λόγο έχουν αντισώματα και δεν νοσούν, καθώς δεν μπορείς να περάσεις δυο φορές τον ίδιο ιό».
Όσο αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά η θεραπεία είναι συμπτωματική. «Εάν το παιδί έχει το εξάνθημα, καλό είναι να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο και το ζεστό νερό. Από εκεί και πέρα το εξάνθημα αναμένεται να υποχωρήσει σε διάστημα μιας με τρεις εβδομάδες. Δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο και ειδική θεραπεία. Αυτό το οποίο παρουσιάζει πρόβλημα και μπορεί να είναι πιο σοβαρό, είναι στις έγκυες γυναίκες, οι οποίες είναι επίνοσες, δηλαδή δεν έχουν νοσήσει προηγουμένως και εάν μολυνθούν στους πρώτους μήνες της κύησης, μπορεί να είναι επικίνδυνο για το έμβρυο», ανέφερε ο Δρ. Ηλία.
Επίσης, ο ιός μπορεί να καταστεί επικίνδυνος σε άτομα τα οποία είναι ανοσοκατασταλμένα ή πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία ή από άλλες αιμολυτικές αναιμίες, γιατί ο ιός αυτός προσωρινά, μπορεί να καταστείλει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιριών από τον μυελό των οστών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδιατρικής, «εξαιρετικά σπάνια μπορεί να κάνει άλλες σοβαρές επιπλοκές και οι επιπλοκές οι οποίες αναφέρονται ως μυοκαρδίτιδα, ενδεχομένως να οφείλονται σε άλλους ιούς, όπως είναι εντεροϊοί οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν δυνητικά μυοκαρδίτιδα, όπως είναι οι ιοί κοξάκι και echo, και όχι ο παρβοϊός».