Ο ΠΟΥ δεν έχει παραλάβει καμία ιατρική προμήθεια στη Γάζα από τις 6 Μαΐου-Κρίσιμη για τα νοσοκομεία η έλλειψη καυσίμων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει παραλάβει καμία ιατρική προμήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από τις 6 Μαΐου, όταν ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την ανατολική Ράφα.

«Το κλείσιμο αυτής της διάβασης μας φέρνει σε δύσκολη θέση όσον αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων στον ιατρικό τομέα αλλά επίσης και για την εναλλαγή του προσωπικού του ΟΗΕ και των ιατρικών ομάδων», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Τάρικ Γιασάρεβιτς. «Όμως το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι τελευταίες ιατρικές προμήθειες που λάβαμε στη Γάζα χρονολογούνται πριν από την 6η Μαΐου», πρόσθεσε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Καταφέραμε να μοιράσουμε κάποιες προμήθειες αλλά μας λείπουν ακόμη πολλά, κυρίως τα καύσιμα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων», σημείωσε.

Στις 7 Μαΐου ισραηλινά άρματα μπήκαν στην ανατολική Ράφα, κατέλαβαν την ομώνυμη συνοριακή διάβαση και την έκλεισαν. Το πέρασμα αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στον πληθυσμό ο οποίος απειλείται από λιμό στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα επί του παρόντος είναι αυτό των καυσίμων», επέμεινε ο Γιασάρεβιτς. Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι χρειάζονται 1,4-1,8 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων κάθε μήνα για να λειτουργούν τα νοσοκομεία και άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα υγείας. «Μέχρι χθες και μετά το κλείσιμο της διάβασης μπήκαν στη Ράφα μόνο 159.000 λίτρα, για όλους τους ανθρωπιστικούς εταίρους. Είναι ξεκάθαρα ανεπαρκές», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο 13 από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ζελενσκι: Θα πάω την Πέμπτη στην Τουρκία, περιμένουμε πλήρη και γενική κατάπαυση πυρός
ΗΠΑ: Το Πεκίνο πρόθυμο για τον επαναπροσδιορισμό διμερών εμπορικών σχέσεων
Διαφωνίες για Γάζα και Ιράν δυσκολεύουν την σχέση του Τραμπ με τον Νετανιάχου
ΒΒC: O Πούτιν ίσως ζήτησε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για να διασπάσει το μέτωπο ΗΠΑ και Ευρώπης
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για το φάσμα ενός παγκόσμιου πολέμου
Πλήρης αποδοχή του σχεδίου Τραμπ για αποστολή βοήθειας στη Γάζα από το Ισραήλ
Μερτς: Πολύ ανεπαρκής η πρόταση του Πούτιν για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας
Περιμένει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με Ουκρανία ο Ερντογάν-«Παράθυρο ευκαιρίας για ειρήνη»
Ερντογάν σε Μακρόν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ θυμάται όσα έζησε-Δεν θέλει να ξανανοίξει